به گزارش خبرنگار گروه مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان، اساساً نگاه اسلام به انسان نگاه کاملاً جدی و همه جانبه و آینده نگرانه است، با این وصف انسان در هر فرصتی حتی زمانی که به عنوان فراغت در دنیا دارد باید خودش را بسازد و تربیت کند تا بتواند در آن جهان حقیقی و ابدی به یک حیات جاودانه متعالی دست یابد.
در این میان توجه به کیفیت و چگونگی سپری کردن اوقات فراغت وقتی با سبک زندگی منتظرانه پیوند می خورد، از ضرورتی دوچندان برخوردار است تا لحظاتی که به اسم فراغت طی می شود طعم انتظار داشته باشد...
در این راستا نظر کارشناسان را درباره غنی سازی اوقات فراغت با مهدویت و کارکردهای مسجد در این باره جویا شده ایم که از نظرتان می گذرد:
حجت الاسلام «حسن ملائی» با اشاره به فرمایش امام رضا(ع) درباره کیفیت بهره مندی از ساعات شبانه روز، بیان کرد: ایشان تاکید دارند که برنامه زندگی به چهار قسمت تقسیم و یک قسمت آن خالی گذاشته شود تا به تفریح و فعالیت های نشاط آور در آن، بپردازیم؛ در نگاه حضرت ثامن الحجج(ع) این ساعتی که انسان به تفریح می پردازد، توان لازم برای ادامه فعالیت ها، عبادت و کسب حلال را در انسان ایجاد می کند.
مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت با اشاره به اینکه امیرالمومنین امام علی (ع) در تفسیر آیه «وَلَا تَنْسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا» فرمودند: «سلامتی، اوقات فراغت، جوانی و نشاط خود را فراموش نکن تا بوسیله آنها برای آخرت، پس انداز داشته باشی»، تصریح کرد: یک منتظر در سبک زندگی خود باید از اوقات فراغت همچون ایام تعطیلات نوروز، تابستان و ... استفاده کند تا «تـَطْلُبَ بِهِ الاْخَرَه» برای آخرت بهره برداری کند.
شاخصه های اوقات فراغت منتظرانه
مؤلف «سبک زندگی منتظرانه» با اشاره به شاخصه های اوقات فراغت در سبک زندگی منتظرانه، تاکید کرد: برنامه ریزی نخستین شاخصه اوقات فراغت در سبک زندگی منتظرانه است و دومین شاخصه اخلاق محوری و تقوامحوری و شاخصه سوم محور بودن خانواده در اوقات فراغت است؛ چهارمین شاخصه اوقات فراغت در سبک زندگی منتظرانه، رعایت حلال و حرام الهی است یعنی منتظر نباید به بهانه تفریح به هر عملی بپردازد!
اردوهای جهادی؛ جلوه بارز فراغت منتظرانه
مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت پنجمین شاخصه اوقات فراغت در سبک زندگی منتظرانه را رعایت سلامت و بهداشت برشمرد و ابراز کرد: می توان اوقات فراغت را به کارهای یدی اثرگذار اختصاص داد مثل آنچه برخی از دانشجویان و طلاب در اوقات فراغت نوروزی و تابستانی خود انجام داده و در اردوهای جهادی حضور یافته و به محرومان کمک می کنند.
انتظار تعطیلی بردار نیست
علاوه بر این، حجت الاسلام «محمدرضا نصوری» درباره «ضرورت پیوند اوقات فراغت نسل آینده با مفهوم انتظار» اظهار کرد: انتظار یعنی چشم به راه بودن که با حرکت و پویایی توام است و لذا جریانی همچون انتظار که در مسیر اتصال به ظهور پیش می رود، در اوقات فراغت تعطیلی بردار نیست.
معاون تبلیغ و اطلاع رسانی مرکز تخصصی مهدویت درباره راه های «غنی سازی اوقات فراغت با استفاده از فرهنگ انتظار» بیان کرد: باید بتوان اوقات فراغت را زمینه ساز ایجاد ارزش هایی همچون وحدت کرده و روحیه همدلی و همراهی را در منتظران ایجاد کنیم.
نصوری حاکمیت روحیه ایثار و جهاد را از دیگر مولفه های اوقات فراغت منتظرانه دانست و اضافه کرد: وجود این روحیه، دنیادوستی و مادی گرایی را از سبک زندگی منتظرانه و بتبع آن از اوقات فراغت دور می کند، و باعث می شود منتظران فراغت خویش را با حضور در مناطق محروم و خدمت به محرومان و مستضعفان در ساحات مختلف عبادی، معنوی، بهداشتی درمانی، آموزشی، عمرانی و ... صرف کنند؛ این مهم منتظران را در مسیر ظهور پیش می برد.
وی با تاکید بر لزوم آسیب شناسی درباره برنامه های طراحی شده برای اوقات فراغت، خاطرنشان کرد: این آسیب شناسی کمک می کند تا در اوقات فراغت، نگاه مان به غرب نباشد بلکه بر سبک زندگی اسلامی ایرانی متمرکز شویم و درصدد یاری امام عصر(عج) باشیم؛ لذا چون به تعبیر مقام معظم رهبری دکان بازان بسیارند باید از اوقات فراغت و ابزارهایی مثل مسابقه، اردو و ... استفاده کنیم و آسیب ها را کاهش دهیم.
مسجد؛ اثرگذارترین نهاد تربیتی
این گزارش می افزاید: حجت الاسلام «مهدی مویدی» درباره تاثیر حضور مسجد بر تربیت جامعه و اصلاح سبک زندگی و سوق ان به سوی سبک زندگی منتظرانه، اظهار کرد: در مقایسه با نظام آموزشی، حُسن تعلیم و تربیت مسجدی که تاثیرگذارتر از تربیت رسمی شده است را می توان در چند مولفه خلاصه کرد، نخست آنکه تربیت مسجدی یک تربیت اجتماعی است و اجتماع خود تربیت کننده است.
مسئول کمیته مسجد مرکز آموزش های کاربردی حوزه علمیه قم با بیان اینکه مسجد می تواند تربیت مطلوب اسلامی را بدون ویروس و هیچ آسیبی به صورت مستقیم به شخص منتقل می کند، تاکید کرد: اینکه تاثیرگذاری مسجد بر سبک زندگی و الگوپذیری به بهترین نحو است مرهون حضور انسان هایی است که در عین زندگی در فضای مدرن، شاخصه های اسلامی را در سبک زندگی خود رعایت می کنند. هرچه که بخواهیم در سخن مثال بیاوریم در مسجد نمونه اش هست، از کسب و کار گرفته تا رفع مشکلات و ... .
وی با اشاره به تلاش خانواده ها برای نگاه داشتن فرزندان از محیط ایزوله و به دور از آسیب که خود بزرگ ترین آسیب است، ابراز کرد: تاکید کرد: نوجوانی که ارتباط اش با مسجد برقرار است با جامعه مرتبط شده؛ این ارتباط غیرمستقیم با اجتماع در فضای مسجد سبب ارایه بسیاری از نیازسنجی ها به نوجوان می شود. وقتی شخصی به نیازسنجی دقیق برسد و شناخت واقع بینانه پیدا کند، طبیعتا انتخاب های او نیز اصلاح می شود.
بنابر آنچه بیان شد اوقات فراغت در فرهنگ انتظار و جامعه مدعی زمینه سازی ظهور حضرت بقیه الله الاعظم(عجل الله تعالی فرجه) با نسخه شایع غربی که این اوقات اثرگذار را صرفا محدود به تفریحات و لذات شخصی می کند، تفاوتی اساسی دارد از دیگر سو مسجد در این میان با توجه کارکردهای بی بدیل و اعتبار و اتقان جایگاهی که در جامعه مهدی باوران دارد بهترین ملجاء برنامه ریزی و غنی سازی اوقات فراغت نسل آینده با آموزه مهدویت است تا در سایه خانه امن خدا و بازوهای کمکی اش نظیر کانون های فرهنگی هنری مساجد، نسل آینده را به طور خودجوش و فعالانه با امام عصر(عج) مانوس کرده و فرصت مهدی یاوری و تبعیت از ولی را برای شان فراهم کنیم.
نظر شما