خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: رزق حلال و درآمد مشروع، نعمتی الهی است و ثروت های به دست آمده از راه گناه و خلاف، حرام است و خوردن آن «حرام خواری» است و تاثیر سوء بر اخلاق و افکار خود انسان و نسل و فرزندان و خانواده او دارد و در آخرت هم مورد مواخذه قرار خواهد گرفت. به همین جهت در دعای امام زمان(عج) آمده است: «وَطهِّر بُطونَنا من الحرامِ و الشُّبهه؛ شکم های ما را از حرام و لقمه های شبهه ناک، پاک بدارد.»
کسی که زندگی خود را از راه دزدی، قمار، کم فروشی، گران فروشی، احتکار، ربا، قاچاق، تصرف در اموال یتیمان، تعدی به حق شریک، اختلاس، رشوه و ... می گذراند، از دایره «زندگی اسلامی» بیرون است و مورد غضب پروردگار قرار می گیرد و خیری از زندگی و درآمدهای نامشروع نمی بیند.
رسول خدا(ص) فرمودند: «هر کس یک لقمه از حرام بخورد، تا چهل روز نماز او قبول نمی شود.»(1)
نیز فرمودند: «خداوند جسد و بدنی را که از حرام تغذیه کرده باشد، بر بهشت حرام نموده است.»(2)
نیز از کلمات نورانی آن حضرت(ص) است: «هر کس از راه غیر حلال، ثروت به دست آورد، او را به دوزخ برمی گرداند.»(3)
هم درآمد باید حلال و مشروع باشد هم خرج کردن ها در راه خداپسند و جایز باشد، هم مدیون دیگران نباشد، و حق افراد را نخورد هم اگر به دارایی و درآمد او خمس و زکات تعلق گیرد، تکلیف الهی را عمل کند و خمس و زکات بدهد تا اعمال عبادی او اشکال نشود و امام زمان(عج) را از خود ناراضی نکند. بعضی ها کسب و کار خوب و درآمد سرشاری دارند، ولی حساب سال ندارند و خمس نمی دهند. خمس دو بخش است، بخشی سهم سادات است و بخشی سهم امام علیه السلام. کسی که خمس نمی دهد، هم بدهکار سادات است و هم بدهکار امام(ع).
در زمان غیبت صغری، گویا عده ای نسبت به پرداختن خمس و سهم امام(ع) سهل انگاری داشتند. امام زمان(عج) طی نامه ای به نایب خاص خود محمدبن عثمان نوشت: «... کسی حق ندارد در مال دیگری بدون اجازه تصرف کند، تا چه رسد به مال ما! هر کس چنین کند، چیزی را حلال شمرده که خدا حرام کرده و هر کس چیزی از مال ما را بخورد، گویا آتش خورده و دچار دوزخ خواهد شد ....» (4)
در احادیث دیگر از آن حضرت(عج) آمده که لعنت خدا و فرشتگان و همه مردم بر کسی که یک درهم از مال ما را برای خودش حلال بداند، یا لعنت خدا و ملائکه و مردم بر کسی که یک درهم از مال ما را به حرام بخورد.
اینها نشان می دهد که یک مسلمان مکتبی باید در زندگی خود «انضباط اقتصادی» داشته باشد و از خط قرمز دین عبور نکند و هر مالی را از هر راهی که باشد به دست نیاورد.
امروز جاذبه های درآمدهای نامشروع و شغل های حرام بسیار است و خیلی ها گرفتار آن شده اند و به دست آوردن روزی حلال و ثروت مشروع هم سخت است و نوعی جهاد به شمار می رود. در روایات مربوط به آخرالزمان هم آمده است که کسب مال حلال، بسیار دشوار خواهد بود.
آنان که شیرینی مال دنیا فریب شان می دهد و در قید و بند حلال و حرام نیستند، برای روز قیامت چه پاسخی دارند؟ روزی که طبق روایات، در مورد اموال می پرسند و حلالش حساب دارد و حرامش عقاب «فی حَلالِها حِسابٌ وَ فی حرامها عِقابٌ».
مسلمان منتظر، نباید زندگی و کسب و کار و درآمد خود را به ربا و رشوه، سوءاستفاده از بیت المال، جعل سند و فاکتور، اختلاس، شرکت های هرمی، تصرف عدوانی در مال و ملک دیگران، تدلیس و تقلب و ... بیالاید، یا از ساعت کاری کم بگذارد یا تخلف از قراردادهای مالی داشته باشد.
خوشا به حال آنان که درآمد و کسب شان چنان است که اگر امام زمان(عج) ظهور کند، بتوانند او را به خانه و سفره خود دعوت کنند و از راه حلال پذیرایی کنند.
گفتنی است که بانوان در خانواده ها، اگر اهل تجملات و تنوع طلبی باشند و به فرهنگ مصرفی روی آورند، این شویه ناپسند در کشیده شدن مردان به درآمدهای غیرحلال و تامین آن خواسته ها از هر راه که باشد، موثر است.
پس زنان هم باید بر این شیوه نادرست خط بطلان بکشند تا زندگی شان به حرام آلوده نشود.
پی نوشت ها:
1-کنزالعمال، حدیث 9266؛
2-همان؛
3-المحاسن، ج2، ص445؛
4-کمال الدین و تمام النعمه، ص521.
*برگرفته از «زندگی مهدوی(اخلاق و اوصاف منتظران)»، جواد محدثی
نظر شما