به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست تخصصی «بررسی جایگاه شعر دفاع مقدس در سپهر رسانه ای امروز» پیش از ظهر امروز با حضور دکتر محمود اکرامی فر، حمیدرضا شکارسری و سعید بیابانکی در مرکز سازمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس برگزار شد.
حمیدرضا شکارسری در سخنانی در این نشست گفت: ساده ترین تعریفی که می شود از شعر دفاع مقدس ارایه کرد این است که شعر دفاع مقدس شعری مرتبط با شرایط , تبعات دفاع مقدس است.در طول دوره ای که از تولد شعر دفاع مقدس می گذرد با گفتمان های مختلف سیاسی و اقتصادی روبرو بوده ایم که به تعریف آن حد و مرزهای مختلف بخشیده است.
وی افزود: وقتی جنگ حالت فرسایشی می گیرد در گفتمان تازه ویژگی های تازه ای می گیرد و از وجوه حماسی به وجوه رمانتیک و نوستالوژیک می رسد و یا حتی در مواردی وجوه اعتراضی می گیرد.
این شاعر تاکید کرد:در سال های انتهایی جنگ تحمیلی ایران و عراق وجوه نوستالوژیک و اعتراضی شعر پررنگ تر می شود و حتی وقتی جنگ به پایان می رسد شعر آن ادامه پیدا می کند چون این جنگ تنها برای دفاع از مرزهای خاکی نبوده بلکه دفاع از مرزهای اعتقادی نیز بوده است و این وجه احساسی جنگ را پررنگ می کند، در واقع در سال های آخر جنگ عمیق تر به این موضوع پرداخته می شود.
شکارسری بیان کرد: رویدادهایی که در سال های جنگ وجه حراستی یا امنیتی داشته گاه در سال های بعد اجازه مطرح شدن پیدا می کنند و افق های جدیدی را در این حوزه ترسیم می کنند، بسته به اینکه در چه شرایطی با شعر دفاع مقدس روبرو می شویم اضلاع آن نیز تغییر می کند.
وی تاکید کرد:اگر شعر دفاع مقدس به چیزی غیر از موضوع دفاع مقدس بپردازد خالی از مفهوم اصلی است. تصور می کنم حتی شهدای مدافع حرم نیز می توانند در این گروه جای بگیرند چون محتوا یکی است و تنها عناصری که محتوا را می سازند، تغییر کرده اند. مقاومت شهدای مدافع حرم در واقع دنباله دفاع مقدس است.
شکارسری در خصوص تعداد کم تیراژ کتاب های شعر دفاع مقدسی گفت:در واقع درباره معضلی صحبت می کنیم که مختص شعر دفاع مقدس نیست و اساسا شعر ما درگیر این مشکل است که هم تیراژ کتاب ها کم است و هم خواننده آن کم شده، شرایط جدید اجازه می دهد که با رسانه های جدید به سمت شعر برویم و در این شرایط رویارویی با اثر ادبی راحت تر می شود.
وی بیان کرد: در پاسخ به این پرسش که چرا تیراژ شعر دفاع مقدس کم است، باید گفت کلا تیراژ کتاب های شعر پایین است،مخاطب شعر در روزگار ما کم شده و مخاطب شعرهای دفاع مقدسی از آن هم کمتر شده است.
شکارسری افزود: در فرهنگ دینی زندگی می کنیم که کتاب هنوز جایگاه و ارزش خود را از دست نداده است، موافق این گفته نیستم که کتاب زمانش گذشته و معتقدم هنوز کتاب حالت آرمان گرانه خود را دارد، ذات شعر این است که رسانه ای سرد است و اگر بخواهیم شعر را از ذاتش جدا نکنیم تنها محل انتشار آن رسانه مکتوب و کتاب است. وقتی شعر را به همراه مدیا عرضه می کنیم مثل این است که ذات آن را زیر سوال برده ایم.
این شاعر معاصر توضیح داد: در حال حاضر کانال هایی که اخبار را بی پرواتر و عریان تر به مخاطب عرضه می کنند،مخاطب بیشتری دارند، باید امروز بپذیریم که شرایط چگونه است. شعر دفاع مقدس مفهومی اعتقادی است و پرداختن به آن تحلیلی است و لزوما عاطفی نمی شود به آن پرداخت و بنابراین در مقایسه با مفاهیم اقتصادی، غیر روزآمد و غیر ژورنالیستی محسوب می شود و مخاطب کمتری دارد.
وی در آخر با بیان اینکه نباید به کل از رسانه مکتوب جدا شویم و یا اینکه کاملا به سوی فضای مجازی برویم،گفت: انتظار پیروزی شعر دفاع مقدس در فضای امروزی رویاست.
نظر شما