جزئیات گفتگوی امنیتی منطقه/شمخانی: حمایت از داعش موجب بقایش شد

امروز تهران میزبان نخستین نشست گفت و گوی امنیتی منطقه با حضور مقامات ارشد امنیتی ۵ کشور بود و قرار شد پس از این هرساله این نشست برگزار شود.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، از صبح امروز چهارشنبه ۴ مهر ۹۷ پنج مقام ارشد امنیتی از کشورهای ایران، هند،‌ افغانستان، روسیه و چین گردهم آمدند و در یک نشست یک روزه در خصوص تامین امنیت منطقه به اتخاذ تصمیم پرداختند. این جلسه با اظهارات شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در ساعت ۹ صبح کلید خورد.

 

بنابراین گزارش، دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دوم سخنرانی خود در این نشست اظهار کرد: لازم است در کنار ساختارهای موجود،  گفتگو وهمکاری مشترک در سطوح بالا ادامه یابد تاامکان حل مشکلات منطقه با سرعتی بیشتر از روند توسعه و نفوذ تروریسم  فراهم شود.

دبیر شورای عالی امنیت ملی خواستار قطع مسیرهای تامین مالی تروریست ها و استفاده از ظرفیتهای اطلاعاتی و امنیتی مشترک برای ایجاد هم افزایی و اثرگذاری بیشتر شد.

 

نماینده مقام معظم رهبری گفت: معماری امنیتی منطقه بایستی بر اساس منافع مشترک کشورهای منطقه و به دست خود آنان تعریف و تبیین شود تا امکان قطع دخالت قدرتهای خارجی و مقابله با یکجانبه گرایی فراهم شود.

 

نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه نیز در این نشست ابتکار جمهوری اسلامی ایران در برگزاری نشست گفتگوی امنیتی منطقه ای را گامی تاثیر گذار در افزایش هماهنگی متطقه ای در زمینه مقابله با تهدید تروریسم و برقراری امنیت پایدار عنوان و اظهار کرد: تروریسم دشمن  مشترک ماست و باید تمام تلاش خود را برای مقابله با آن در تعامل با یکدیگر و نهادهای بین المللی متمرکز کنیم.

 

وی با استقبال از ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس دبیران و مشاوران امنیت ملی کشورهای منطقه و برگزاری سالانه این نشست، آمادگی فدراسیون روسیه برای کمک به ایجاد سازوکارهای مشترک در این زمینه اعلام کرد.

 

پاتروشف خاطرنشان کرد: حضور نظامی امریکا در افغانستان نه تنها تاثیری در ایجاد  ثبات و امنیت نداشته بلکه موجب  پیچیده تر شدن بحران امنیتی در این کشور شده است.

 

حمد الله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان نیز در نشست گفتگوی امنیتی منطقه ای طی سخنانی اظهار داشت: افغانستان در کنار ایران در خط مقدم مقابله با تروریسم قرار دارد.

 

وی افزود: تا زمانی که گروه های تروریستی در افغانستان از حمایت مالی و تسلیحاتی خارجی برخوردارند امکان برخورد موثر با آنها وجود ندارد.

 

وی با تاکید بر ضرورت تداوم برگزاری نشست هایی از این دست خاطر نشان کرد: ایجاد کارگروه مشترک برای دستیابی به سازوکارهای منطقه ای برای مقابله با تهدیدات ناشی از تروریسم از الزاماتی است که باید  از سوی مقامات امنیتی کشورهای منطقه مورد توجه و اقدام قرار بگیرد.

 

آجیت دوال، مشاور امنیت ملی نخست وزیر هند نیز  طی سخنانی برگزاری این نشست را در تقویت درک مشترک نسبت به تهدیدات و اتخاذ راهکارهای مقابله ای بسیار مفید دانست و اظهار کرد: تروریست ها در آسیای میانه با اتکا به منابع حاصل از تجارت مواد مخدر خود را تقویت می کنند و  لازم است در طراحی سازوکارهای  جلوگیری از توسعه فعالیت و نفوذ تروریسم  موضوع مسدود سازی کانالهای تامین مالی این گروهها به صورت جدی مدنظر قرار بگیرد.

 

مقام امنیت ملی چین به عنوان آخرین سخنران اجلاس خواستار تلاش اعضای این نشست برای تدوین سازوکار های ایجاد امنیت منطقه ای و اشتراک گذاری بانک اطلاعاتی عناصر تروریست برای تسهیل مقابله مشترک شد.

 

نماینده چین همچنین آمادگی کشورش را برای فعال سازی ظرفیت سازمان شانگهای برای مقابله با تهدیدات جریان تروریسم و تقویت توانمندیهای مقابله با گروههای افراطی خشونت گرا اعلام کرد.

پس از این نشست، یک بیانیه از سوی ۵ کشور حاضر صادر شد و در آن از اقدامات ایران و روسیه در مقابله با تروریسم در سوریه حمایت شد.

 

پس از این نشست نیز، شمخانی ساعتی پیش در یک نشست خبری به توضیح جزئیات این اجلاس پرداخت و در بخشی از اظهارات خود نسبت به موضوعات روز همچون خنده شب گذشته حضار مجمع عمومی سازمان ملل به گفته های ترامپ سخن گفت.

 

دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست خبری که عصر امروز برگزار شد با اشاره به سخنرانی روز گذشته رئیس‌جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل و خنده حضار به سخنان او اظهار کرد: خنده‌هایی که دیروز به سخنان رئیس جمهور آمریکا شد معنای بسیاری داشت.

 

وی افزود: اظهارات روز گذشته ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل، زاویه‌های عمیقی میان آمریکا و غرب ترسیم کرد.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به عهد شکنی آمریکا در برجام گفت: آمریکایی‌ها به ما می‌گفتند اگر شما مذاکره را آغاز کنید ما متعهد به پذیرش قدرت غنی‌سازی هسته‌ای شما هستیم و بعد از این تعهد مذاکرات شروع شد.

 

وی ادامه داد: برجام که یک معاهده بین المللی است به تعهدات آمریکا در به رسمیت شناختن حق توان هسته‌ای ایران افزوده شد که مصوبه شورای عالی امنیت سازمان ملل را به همراه دارد، اما این معاهده بین المللی با بدعهدی آمریکایی‌ها رو به رو شد.

 

شمخانی با بیان اینکه ما بر این باوریم که آمریکا از برجام خارج شده و باید هزینه خروج را پرداخت کند، گفت: این اقدام باید توسط مجامع بین المللی محکوم شود. البته امیدواریم آنچه تاکنون اروپایی‌ها متعهد شده اند را انجام بدهند و بروز و ظهور آن را در مسئله انرژی و مسائل بانکی مشاهده کنیم؛ اگر اروپایی‌ها به تعهدات خود پایبند باشند برجام سیر طبیعی خود را طی می‌کند و در صورت عدم پایبندی طرف‌های مقابل به تعهدات، جمهوری اسلامی ایران روش متناسب با میزان همکاری طرف مقابل را پیش بینی کرده و در فعالیت هسته‌ای صلح آمیز خود تجدید نظر می کند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: همه شرکت کنندگان در این اجلاس بر این باورند که دلیل بقای داعش قدرت آن نیست، بلکه حمایتی است که از سوی برخی کشور‌های منطقه‌ای به صورت مالی از آن‌ها می‌شود، البته حمایت‌های کشور‌های فرامنطقه‌ای مانند آمریکا که در مواقع مشخص مانند اتفاقاتی که در عراق، سوریه و اخیراً در افغانستان رخ داد راهبرد موازنه ناامنی توسط گروه‌های تروریستی برای بقا و استمرار سیاست دفاعی آمریکا در منطقه دنبال می‌شود؛ همه حاضرین در این اجلاس بر این مسئله تاکید داشتند.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به رشد قارچ گونه نهاد‌ها و الگو‌های مختلف در کشور‌های منطقه گفت: این NGO‌ های اجتماعی بهداشتی و حتی حیوانی با مسائل سیاسی مرتبط شده اند و توسط عناصر خاص غربی به عنوان قدرت نرم برای عقب راندن حاکمیت‌های مستقل استفاده می‌شود. در کنار این از مسائل اجتماعی برای رو در رو قرار دادن مردم با حاکمیت‌ها استفاده می‌شود که در کشور ما شاهد برخی از این اقدامات بوده ایم و با برخی مقابله شده است.

 

وی در خصوص صحبت‌های رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل و اینکه از کشور‌ها خواسته بود ایران را منزوی کنند و ارتباط این خواسته با عدم حضور برخی از کشور‌ها در اجلاس امنیتی تهران گفت: سیاست همیشگی جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با همسایگان است، امریکا به دنبال محدود سازی و جلوگیری از توسعه این روابط است؛ همچنین توسعه روابط ایران با کشور‌های همسایه به معنای آن است که امنیت منطقه باید توسط کشور‌های منطقه تامین شود و این خواست علت حضور آمریکا در منطقه را به صورت جدی زیر سوال می‌برد.

 

شمخانی ادامه داد: علت اینکه برخی از کشور‌ها در اجلاس امنیتی تهران حضور داشتند به این دلیل است که این کشور‌ها مورد تهدید تروریسم هستند، اما برخی از کشور‌های منطقه ما خود کارخانه تولید تروریست هستند پس معنایی ندارد جبهه مقابل و مبارزه با تروریسم در کنار جبهه‌ای قرار بگیرد که خود کارخانه تولید تروریست را در منطقه برعهده دارد اما اینکه آیا این جلسه محدود به این ترتیب است باید بگوییم که این چنین نیست اصولاً نگرانی از حضور داعش در آسیای مرکزی و افغانستان بود که کم کم وسعت این اجلاس گسترده می شود و در جلسه امروز قرار شد این اجلاس تداوم سالیانه داشته باشد./

 

 

 

کد خبر 730148

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha