«صالح قاسمی» در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با بیان اینکه نرخ رشد جمعیت ایران در سال 1365 طبق آمارها 3.9 درصد بوده است، گفت: این رقم در سال 1395 به 1.24 درصد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه طبق آمارهای جهانی، کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس تغییرات جمعیتی کمتری نسبت به ایران داشته اند، بیان کرد: تعداد موالید در ایران از 3 سال پیش کاهش خود را آغاز کرده است. تعداد تولدها در سال 94 یک میلیون و 570 هزار و در سال 95 یک میلیون و 520 هزار بوده، یعنی حدود 50 هزار تولد کاهش یافته است است و این آمار در سال 96 یک میلیون و 480 هزار تولد بوده است که بیانگر کاهش نرخ تولد در کشور می باشد.
جمعیت ایران در خوشبینانه ترین حالت به 90 میلیون نفر می رسد
قاسمی با بیان اینکه جمعیت ایران در خوشبینانه ترین حالت به 90 میلیون نفر خواهد رسید، تصریح کرد: بعد از آن شروع به کاهش خواهد کرد. نرخ رشد کل کشور 23 درصد است اما نرخ رشد جامعه سالمندی 4 درصد می باشد ،یعنی نرخ رشد تعداد سالمندان 16 برابر نرخ میانگین رشد کشور است و این مسئله همان پدیده نگران کننده می باشد که امروز ما را به این مسئله واداشته که بگوییم شما نمی توانید هیچ پدیده و آسیب اجتماعی را نام ببرید مگر اینکه گوشه ای از آن به مسایل جمعیت شناسی گره خورده باشد.
این کارشناس علوم اجتماعی با اشاره به اینکه در حال حاضر طلاق عاطفی میان زوجین افزایش یافته است، افزود: به موجب این مسئله زن و شوهر با یکدیگر ارتباط صمیمی ندارند و نمی توانند درباره احساسات و عواطف خود با یکدیگر حرف بزنند و ارتباط زناشویی مناسبی داشته باشند ولی در عین حال طلاق رسمی و قانونی هم محقق نشده است.
طلاق در گذشته آخرین راهکار بود/ امروز نخستین راه ممکن پیش روی زوجین هاست
وی با بیان اینکه طبق آمارها تعداد طلاق های قانونی و رسمی افزایش یافته است، اذعان کرد: طلاق عاطفی هم به مرور زمان، تنشی فزاینده میان زن و شوهر ایجاد می کند که در موارد زیادی به جدایی آنها از یکدیگر و طلاق رسمی منجر می شود. طلاق در گذشته به عنوان آخرین راهکار مطرح می شد ولی امروزه به عنوان نخستین راه ممکن پیش روی زوجین ها قرار گرفته است.
سونامی سالمندی در ایران
وی اظهار کرد: یکی از نتایج قابل تأمل پژوهش های تحولات سالمندی این است که اکنون نرخ رشد جمعیت سالمندی کشور بیش از سه برابر میانگین نرخ رشد جمعیت کل کشور است،یعنی زنگ خطر سالمندی جمعیت در ایران به صدا درآمده است و باید به زودی منتظر پدیده ای با عنوان سونامی سالمندی در ایران باشیم.
قاسمی در ادامه افزود: این آمارها حاکی از آن است که طی حدود 20 سال آینده نسبت نرخ رشد جمعیت سالمندان به نرخ رشد جمعیت کل کشور 16 به یک خواهد بود.
این کارشناس علوم اجتماعی با بیان اینکه نرخ باروری مطلوب 12.5 درصد است، افزود: ما در ایران 20 سال فرصت داریم، نرخ باروری 1.8 درصد را به 2.5 و حتی بالاتر از آن برسانیم. اگر این نرخ را افزایش دهیم که هیچ، اما اگر این نرخ تغییری نکرد، بلایی که بر سر جوامع دیگر آمده بر سر ما هم خواهد آمد.
ایران از امروز تا 20 سال آینده در پنجره جمعیتی قرار دارد
قاسمی تصریح کرد: کشور آلمان با بیش از 60 میلیارد دلار هزینه در سال برای خانواده، توانسته نرخ باروری اش را به دو دهم فرزند افزایش دهد. علت هم این است که از پنجره های جمعیتی عبور کرده اما ایران از امروز تا 20 سال آینده در پنجره جمعیتی قرار دارد.
این کارشناس علوم اجتماعی اظهار کرد: پنجره جمعیتی یعنی بازدهی از زمان که بیش از 70 درصد جمعیت در سنین کار مشغول هستند، بنابراین وقتی تعداد فرزندان در هر خانواده ای کاهش پیدا می کند، کاهش نرخ باروری اتفاق می افتد و ستون های عاطفی مشترک بین زن و شوهر کاهش می یابد لذا کوچک تر شدن خانواده، درگیری و اشتغال خانواده ها به هم را کاهش می دهد.
اشتغال زنان "نهاد خانواده" را تضعیف می کند
قاسمی با بیان اینکه اشتغال زنان یکی از آسیب هایی است که نهاد خانواده را تضعیف می کند، تصریح کرد: اشتغال زنان روابط عاطفی را کاهش می دهد. طبق آمار 68 درصد طلاق ها بین زوجینی رخ می دهد که فرزند ندارند. دختران به توسعه روانشناسان تا پنج سال اول زندگی، فرزندی به دنیا نمی آورند تا همسران خود را بشناسند که این امر باعث ایجاد مشکلات زیادی در زندگی زناشویی می شود.
این کارشناس علوم اجتماعی در ادامه بیان کرد: با توجه به افزایش سن ازدواج در ایران که 30 سالگی است اگر زنان بخواهند تا پنج سال صبر کنند و بچه دار نشوند بازه زمانی بچه دار شدن خود را از دست می دهند و با کاهش تعداد فرزندان مواجه می شوند و با نداشتن فرزند نیز روابط عاطفی کاهش می یابد.
وی ادامه داد: زوجینی که در یک سال اول زندگی قرار دارند با کوچکترین تنش و دعوا به صورت توافقی طلاق می گیرند و به اصطلاح امروزی جشن طلاق برگزار می کنند لذا با تاخیر انداختن فرزندآوری به بالای 30 سال باعث تضعیف ساختار خانواده می شود.
قاسمی با بیان اینکه تعداد فرزندان در واقعه طلاق بسیار معنادار هستند گفت: به این معنی که بیشتر طلاق ها در خانواده های بدون فرزند و بعد از آن در خانواده های تک فرزندی واقع شده است.
نظر شما