به گزارش خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاعرسانی اداره کل روابط عمومی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حبیب رضا ارزانی در دیدار با معاون دهیاریهای سازمان دهیاریها و شهرداریهای وزارت کشور، با تأکید بر اینکه توسعه کشور در گرو توجه به روستاها و توسعه بخشیدن به آنها است، گفت: ظرفیت روستاها برای ما ناشناخته مانده است چرا که به عنوان یک ظرفیت بالفعل و بالقوه به آن نگاه نمیکنیم.
وی بهرهبرداری از این ظرفیت ارزشمند را مورد تأکید قرار داد و افزود: در روستاها با نظر خود روستاییان و متناسب با نیازهایشان و در عین حال با کمترین هزینه میتوان اتفاقات خوبی را رقم زد.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، با اشاره به گستردگی کانونهای مسجدی در نقاط شهری و روستایی سراسر کشور، اظهار کرد: تعامل و ارتباط دو سویه کانونهای فرهنگی هنری روستایی و دهیاریها ضمن تسهیل بخشیدن به فعالیتهای فرهنگی و هنری در این مناطق میتواند روند توسعه در روستاها را تسریع ببخشد.
ارزانی، خواستار بازنگری در دستورالعملهای حوزه فرهنگی دهیاریها و اعمال رویکرد اقتصادی فرهنگی در برنامههای کلان سازمان دهیاریها شد و ابراز کرد: ظرفیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد میتواند به کمک دهیاریها بیاید، فعالان کانونهای مساجد روستایی از افراد اثرگذار، مورد وثوق و اعتماد در همان جامعه کوچک روستایی هستند لذا با بیانی لیّن که مورد پذیرش آنان است ضمن همراه کردن مردم، میتوانند زمینه لازم را با اقدامات فرهنگی و توجیهی برای اجرای هر چه بهتر طرحها و برنامههای توسعهای و اقتصاد مقاومتی فراهم آورند.
وی بیان کرد: تفاهمنامه همکاری با سازمان دهیاریها نیز که در حال تدوین است تأکیدی بر شناسایی و بهرهمندی از ظرفیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد روستایی و دهیاریها برای نیل به این هدف دارد.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، از تشکیل شورای فرهنگی روستاها با محوریت این کانونها در قالب این تفاهمنامه خبر داد و گفت: اختصاص بخشی از اعتبارات فرهنگی دهیاریها به تأسیس کانون در مساجد روستایی فاقد کانون فرهنگی هنری، حمایت از این کانونها، کتابخانهها و مراکز دیجیتال موجود در مناطق روستایی، بهرهمندی دهیاریها از ظرفیت شبکهای کانونها با رویکرد توسعهای و متناسب با نیاز و اهداف سازمان دهیاریها، تعامل و ارتباط دو سویه کانونها و دهیاریها و همچنین معرفی کانونهای مسجدی به سایر دستگاههای فرهنگی فعال در روستاها جهت همکاریهای مشترک و از سوی دیگر فعالسازی تشکلهای مردمی، خیرین و بخش خصوصی در روستاها برای انجام فعالیتهای تبلیغی و ترویجی از اهم اهداف و برنامههای پیشبینی شده در این تفاهمنامه است.
ارزانی از برنامهریزی و تدوین دورههای آموزشی ویژه دهیاران با رویکرد فرهنگی در قالب کنگره ملی فرهنگ و هنر روستا و عشایر خبر داد و عنوان کرد: استفاده از ابزارهای تشویقی به عنوان یکی از ملاکهای ارزشیابی دهیاران در قالب همکاری و همدلی با کانونهای فرهنگی هنری روستاها و تقدیر از دهیاران در کنگره ملی فرهنگ و هنر روستا و عشایر در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی خاطرنشان کرد: این کنگره امسال به صورت منطقهای و با حضور نخبگان روستایی در مشهد برگزار میشود، آمادگی داریم در قالب تفاهمنامه دوره آموزشی دهیاران را در جریان برگزاری کنگره، داشته باشیم.
بنا بر این گزارش، رضا جندقیان؛ معاون دهیاریهای سازمان دهیاریها و شهرداریهای وزارت کشور نیز در این دیدار، گفت: بنابر قانون دهیاریها میتوانند از ٣ تا ٥ درصد بودجه خود را صرف مباحث فرهنگی و اجتماعی کنند.
وی با بیان اینکه گردهمایی دهیاران همواره با رویکرد اقتصادی و با حضور افراد توانمند و کارآفرین برگزار میشود، افزود: بنا داریم این همایش را با همکاری ستادعالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در اواخر پاییز برای اولین بار با رویکرد فرهنگی و با حضور چهرههای موفق در این حوزه برگزار کنیم.
معاون دهیاریهای سازمان دهیاریها و شهرداریهای وزارت کشور، با اشاره به فعالیت تمام وقت و پاره وقت ٣٤ هزار دهیار در روستاها، اظهار کرد: ٦٢ هزار روستا و آبادی با جمعیت ٢٠ میلیون و ٧٦٠ هزارنفر در سراسر کشور وجود دارد که ٢٥,٩ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند، این در حالی است که با رشد منفی ٦ درصدی جمعیت در روستاها هر ٥ سال شاهد کاهش ٧٠٠ هزار نفری جمعیت آنها هستیم.
جندقیان با تأکید بر ضرورت ورود کانونهای فرهنگی هنری مساجد به بحث بعد خانوار در روستاها، رویکرد اقتصادی را بدون رویکرد فرهنگی ـ اجتماعی، ضعیف و ناکارآمد خواند و اظهار کرد: رویکرد اقتصادی ما باید مانند رشتههای درهم تنیده طناب، با رویکرد فرهنگی ـ اجتماعی درآمیخته باشد، برای مثال در بحث مصرف آب با توجه به اینکه ٩٣ درصد مصرف آب در روستاها است با فعالیتهای موثر فرهنگی میتوان روستائیان را نسبت به اصلاح الگوی مصرف، بهرهگیری از روشهای نوین آبیاری و گسترش کشتهای گلخانهای توجیه و ترغیب کرد.
وی با اشاره به اجرای طرح پایلوت در روستاهای سه استان لرستان، آذربایجان شرقی و کرمان که با بررسی محورهای توسعه براساس اولویتهای گردشگری، کشاورزی و صنایع کوچک پیشبینی شده است، خواستار مشارکت ستادعالی کانونهای مساجد کشور در بعد رویکرد فرهنگی ـاجتماعی این طرح با توجه به اثری گذاری فعالان کانونهای مساجد و نقش و جایگاه آنان در تحقق اقتصاد مقاومتی و تولید در روستاها شد.
نظر شما