به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جعفر سبحانی امروز (14مهر) در کنگره بزرگداشت «علی بن ابراهیم» با بیان اینکه همانطور که قرآن حجت است، سنت رسول الله(ص) نیز برایمان حجت است، افزود: متاسفانه بعد از رحلت پیامبر (ص) کتابت و نقل سنت رسول اکرم (ص) ممنوع شد که تا دوران اموی و عباسی نیز ادامه داشت.
وی با اشاره به این که در دوران منصور دوانقی کتابت احادیث اهل بیت(ع) آغاز شد، اظهار کرد: بعد از آن نهضت حدیث نویسی با قدرت به پیش رفت، تا آنجا که برای شنیدن یک حدیث از راوی آن مسافرت های طولانی را طی می کردند تا آن حدیث را بشنوند.
آیت الله سبحانی ادامه داد: شیعیان در زمان حضرت علی (ع) با اقتدا به امیرالمومنین کتابت احادیث را آغاز کردند که این امر از افتخارات شیعه است.
این مرجع تقلید در ادامه با بیان اینکه در زمان امام رضا(ع) سه مرکز نقل حدیث وجود داشت، افزود: کوفه و نجف یکی از این مراکز بود که محدثین فراوانی در آنجا به نقل و جمع آوری احادیث مشغول بودند و در تاریخ آمده است که 900 نفر در کوفه نقل حدیث می کردند.
وی مرکز دوم نقل حدیث را منطقه خارزم برشمرد و افزود: احادیثی که در خوارزم وجود داشت در عراق به چشم نمی خورد و این امر نشاندهنده آن است .
آیت الله سبحانی ادامه داد: منطقه سوم مرکز نقل حدیث قم و اطراف قم همانند شهر ری بود که روش محدثین آن با روش سایرین متفاوت بود.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه در گذشته نقطه ثقل حدیث، قم و کوفه بوده است، افزود: با ورود پدر علی بن ابراهیم قمی از کوفه به قم احادیث کوفه را نیز به قم منتقل و احادیث موجود در قم را تکمیل کرد.
این مرجع تقلید افزود: علی بن ابراهیم قمی کارش حدیث پروری بود و ایشان در تمامی ابعاد فقهی روایاتی نقل کرده است و این بدان معنی است که وی محدث به تمام معنی بوده است.
وی تفسیر علی بن ابراهیم قمی را مهمترین اثر علی بن ابراهیم قمی دانست افزود: ایشان در تفسیر خود آیات قرآن در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می دهد و شان نزول هایی که در ذیل تفسیر وی آمده است در جای دیگری دیده نمی شود.
آیت الله سبحانی بیان کرد: تمام کتاب تفسیر علی بن ابراهیم قمی برای او نیست و بخشی نیز از برای «ابی الجارود» می باشد که احادیث ابی الجارود دچار مشکلاتی بوده که امروز این احادیث از تفسیر علی بن ابراهیم قمی جدا شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اساتید و شاگردان علی بن ابراهیم قمی اشاره کرد و اظهار داشت:احادیث نقل شد از علی بن ابراهیم قمی سنگ زیرین حدیث شیعه است و ایشان از محضر 14 استاد بهره برد و شاگردان او نیز افرادی نظیر شیخ کلینی و ابن باویه می توان نام برد.
این مرجع تقلید با بین اینکه حدیث شیعه نیارمند پالایش و اجتهاد بیشتری است افزود: احادیث شیعه در دوران صفویه از نظر استدلال و مباحث عقلی لطمه دید و در طی این 200سال احادیث شیعه از نظر اصولی عقب افتاد اما حدیث در این دوران تا حدی زنده شد.
استاد برجسته حوزه علیمه قم با تاکید بر اینکه امروز باید نسبت به احادیث اهتمام بیشتری داشته باشیم افزود:هم اکنون در حوزه توجه بیشتری به این موضوع شده است و باید در راستای اصلاح کتب حدیث نیز قدم هایی برداشت.
آیت الله سبحانی تاکید کرد: قالب کتاب های حدیث در چاپ مخدوشند و باید نهضتی در چاپ کتب احادیث صورت گیرد.
پایان پیام/
نظر شما