به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تربت حیدریه، اکبر میرزاپور معاون توسعه بورس کالای ایران در جلسه هم اندیشی زعفران در تربت حیدریه اظهار کرد: بورس کالای ایران از سال ۹۵ تا ۹۷ در سه حوزه وارد بازار زعفران شده که در مرحله نخست ابزارهایی مانند بازار گواهی سپرده را راه اندازی و در ادامه با سیاست های حمایتی یا همان خرید توافقی بستر سازی برای ایجاد یک بازار نوین را نیز شکل داده است.
وی افزود: در حوزه گواهی سپرده زعفران میزان معاملات در سال ۹۷ حدود ۳ تن بوده که در کنار بازار فیزیکی که همان خرید سازمان تعاون روستایی با ۴۳ تن را شامل می شود می توان گفت که در مجموع ۴۶ تن معامله در بورس کالای ایران بوقوع پیوسته است.
معاون توسعه بورس کالای ایران خاطر نشان کرد: مجموع معاملات گواهی سپرده زعفران در سال ۹۵ حدود ۸ کیلو گرم بود که با اجرای سیاست های حمایتی دولت از زعفرانکاران این میزان در سال ۹۶ به ۱۱۶۲ کیلوگرم افزایش و امسال نیز به سه تن ارتقا یافت.
میرزاپور با بیان اینکه در کنار این ابزارها، بازار قرارداد آتی نیز راه اندازی شده، افزود: از آغاز راه اندازی این بازار در دوم خرداد امسال تاکنون ۹۰۴ هزار قرارداد به میزان ۹۰ تن زعفران معامله شده است که گردش مالی این محصول را تاکنون به ۲۸ هزار میلیارد ریال رسانیده و این در حالی است که ما تنها یک تن محصول را تحویل دادیم و مابقی را باید در سررسید های معین نیز تحویل دهیم.
معاون توسعه بورس کالای ایران همچنین اضافه کرد: در این نوع قرار داد کشاورزان می توانند محصول خود را در سررسید های معین و مشخص پیش فروش کنند که تاکنون سررسید شهریور، بیستم این ماه به اتمام رسیده و کشاورزان می توانند محصول خود را برای سررسید آبان با قیمت هر کیلو ۱۲۰ میلیون ریال و برای سررسید دیماه برای هر کیلو ۱۶۳ میلیون ریال نیر پیش فروش کنند.
وی مزیت این اقدام را در تعیین قیمت جهانی زعفران عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه ۹۰ درصد تولید این محصول در ایران انجام می شود این حق مسلم متعلق به این خطه است که قیمت داخل و خارج از کشور را تعیین کند لذا این بازار می تواند بعنوان یک مرجع در تعیین قیمت داخل و خارج نیز عمل کند.
میرزاپور گفت:از مجموع ۸۲ هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار و ۵۰۰ هکتار یعنی معادل ۱۲ درصد استان به اراضی شهرستان تربت حیدریه واز مجموع افزون بر ۵۰ هزار هکتار عرصه کشاورزی شهرستان زاوه، ۱۲ هزار هکتار معادل ۱۷ درصد ظرفیت استان به کشت زعفران اختصاص دارد.
وی ادامه داد:در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفران کاران تربت حیدریه اختصاص دارد و تعداد بهره برداران بخش کشاورزی زاوه نیز ۱۷ هزار نفر است که بالغ بر ۹۰ درصد آن ها به کشت زعفران مشغول هستند.
معاون توسعه بورس کالای ایران اظهارداشت:اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۲۰ نفر روز مشغول کار هستند که در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و دو تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می آید همچنین سالانه بیش از ۷۰ تن محصول زعفران از کشتزارهای تربت حیدریه و زاوه برداشت می شود.
در ادامه این جلسه محمد علی طهماسبی معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: همه دست اندرکاران حوزه تولید زعفران امروز اینجا جمع شدند تا با تشکیل یک تشکل واحد بتوانند معضلات و نابسامانی های این حوزه را سامان دهند لذا ما معتصدیم دولت نباید تصدی گری کند و این خود کشاورزان هستند که باید امورات را تا انتها پیگیر باشند.
وی تصریح کرد: برای بهبود وضعیت زعفران باید زنجیره تولید و عرضه زعفران تشکیل تا بتوان بازار جهانی را هم از نظر تولید و هم قیمت رقابتی در اختیار داشته باشیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: این زنجیره تولید باید در منطقه شکل بگیرد و اگر می بینیم گردش مالی زعفران در جهان ۸ میلیارد دلار است و تنها حدود ۴۰۰ میلیون دلار آن نصیب ایران می شود بدان خاطر است که نتوانستیم زنجیره تولید و عرضه و به تناسب آن صنایع تبدیلی این محصول را در داخل ایجاد کنیم.
مزروعی رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی هم در این جلسه تاکید کرد: ما در دنیا شاهد هستیم که صحراهای خشک و بی آب وعلف و مناطق بلااستفاده را با تکنولوژی و علوم وفنون جدید را به طبیعت زیبا و پر محصول تبدیل می کنند، پس ماهم باید از تکنولوژی روز استفاده کنیم و کشورمان که یک کشور کشاورزی است را ارتقا دهیم همچنین ما نباید از وجود رقبا مثل اسپانیا و چین و هند نگران باشیم، بلکه این رقبا باعث تلاش بیشتر ما خواهتد شد.
مزروعی با بیان اینکه خیلی محصولات دیگر مثل گیاهان دارویی، زیره سبز در استان خراسان رضوی داریم که همین الان در دبی با قیمت بسیار بالا طالب آن هستند، تصریح کرد: ما در شورای هماهنگی سازمان دنبال تقویت این موارد هستیم، پس اهمیت بخش کشاورزی را باید بیشتر قدر بدانیم.
سعید باستانی نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی هم اظهار کرد: اگر زنجیره تولید و عرضه زعفران در قالب یک شیوه مدون باشد نباید دولت ورود پیدا کند لذا سازمان تعاون روستایی با درک این خلاء به خرید توافقی و حمایتی از محصول کشاورزان اقدام کرد.
وی بیان کرد: زعفران بعنوان یکی از ۵ کالای اساسی حوزه صادرات بخش کشاورزی اهمیت دارد و اگر قرار است صادراتی انجام شود ما باید برای آن تعریف مشخص و برنامه ریزی شده داشته باشیم.
نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی افزود: چنانچه از روی ناچار شاهد ارز آوری این محصول در بازار ثانویه ارز باشیم یقینا صادرات بصورت غیر مجاز انجام می شود و لذا نیازمند یک تشکل صادراتی قوی هستیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: فعالیت علمی چشم گیری در حوزه طلای سرخ انجام نشده و می طلبد مرکز تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی یک بسته حمایتی علمی در نظر بگیرد تا کشاورز بداند که اگر تا دیروز در هر هکتار ۴ کیلیوگرم زعفران خشک برداشت داشته امروز با اجرای این بسته حمایتی و علمی می تواند حتی دو برابر گذشته برداشت محصول داشته باشد.
باستانی گفت:از مجموع ۸۲ هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار و ۵۰۰ هکتار یعنی معادل ۱۲ درصد استان به اراضی شهرستان تربت حیدریه و از مجموع افزون بر ۵۰ هزار هکتار عرصه کشاورزی شهرستان زاوه، ۱۲ هزار هکتار معادل ۱۷ درصد ظرفیت استان به کشت زعفران اختصاص دارد.
وی افزود:در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفران کاران تربت حیدریه اختصاص دارد و تعداد بهره برداران بخش کشاورزی زاوه نیز ۱۷ هزار نفر است که بالغ بر ۹۰ درصد آن ها به کشت زعفران مشغول هستند.
نظر شما