به گزارش خبرگزاری شبستان، پس از پایان جنگ جمل، علی(ع)، جریر بن عبدالله را به شام فرستاد تا از معاویه بیعت بگیرد. معاویه نیز به خونخواهی عثمان لشکری برای جنگ با امام علی آماده کرد. علی(ع) هم از کوفه عازم جنگ شد و در صفین جنگ سختی میان سپاه شام و عراق درگرفت.
پس از نبردهای طولانی، سپاه علی(ع) در شرف پیروزی بود که با پیشنهاد عمروعاص، سپاه معاویه قرآنها را بر سر نیزه کردند. با دیدن این صحنه گروهی از سپاه عراق جنگ را ترک کردند.
علی(ع) مالک اشتر یا عبدالله بن عباس را برای نمایندگی و حکمیت انتخاب نمود؛ اما گروهی که جنگ را ترک کرده بودند، نپذیرفتند و ابوموسی اشعری را برگزیدند؛ بنابراین تعیین خلیفه به حکمیت میان عمروعاص و ابوموسی اشعری سپرده شد، لکن خلافت به معاویه سپرده و علی(ع) از آن عزل شد.
در معرفی این کتاب آمده است: «جنگ صفین، نبردِ خونبار و خسارتباری بود که معاویه و یارانش بر امیرمؤمنان علی(ع) تحمیل کردند. این جنگ، چند ماه طول کشید و سربازان اردوگاه علی(ع)، رشادتهای فراوانی از خود نشان دادند، اما برخی از آنان هم در نهایت، گرفتار نیرنگهای معاویه و عمروعاص شدند و تن به حکمیت دادند. تأسفبارتر آن که در جریان حکمیت نیز ابوموسی اشعری، فریب عمروعاص را خورد و صفحهای ننگین از نیرنگ و فریب رقم خورد. اثر حاضر، شرح غمبار این فریب را به تصویر کشیده است.»
بریده ای از کتاب:«ابوموسی از علی جدا شد و برای شرکت در شورا به طرف «دومة الجندل» به راه افتاد. امام رو به «عبیدالله بن ابی رافع» که همراه ابوموسی بود، گفت: «می دانم که او فریب خواهد خورد»
عبیدالله بن ابی رافع گفت:«اگر می دانی چرا او را می فرستی؟» اگر خداوند با علم خود با بندگانش رفتار می کرد، دیگر برای آنان پیامبری نمی فرستاد. »
کتاب «نیرنگ نیزه ها»، روایتی از حیله ها در جنگ صفین اثر غلامرضا آبروی به همت انتشارات «بوستان کتاب» در 174 صفحه چاپ شد.
نظر شما