خبرگزاری شبستان ، فاطمه عسگری _قم: مسکن همواره یکی از نیازهای اساسی مردم محسوب میشود که این روزها بازار و وضعیت نابسامان اجاره بهای آن به یکی از بزرگترین دغدغههای مردم به خصوص مستاجران تبدیل شده و اخبار و تحولات آن همچون افزایش نجومی نرخهای اجاره و نایاب شدن رهن کامل واحدهای مسکونی برای آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
همچنین قم یکی از شهرهای مهاجر پذیر از کشورهای خارجی از جمله افغانستان است که به دلیل شرایطی که مهاجران دارند بدون در نظر گرفتن وضعیت خانه حاضر به اجاره هستند در این زمینه یکی از شهروندان قمی اظهار داشت: متاسفانه مهاجران افغانستانی مقیم قم به خاطر شرایطی که دارند پول پیش و کرایه هرچه بنگاه و صاحبخانه بگوید قبول می کنند و اینجاست که به ضرر مستاجر ایرانی است.
یکی دیگر از معضلاتی که اصلا مناسب شهر مذهبی قم نیست عدم اجاره خانه به خانواده های داری بیش از یک فرزند است.یکی از شهروندان قمی که برای پیدا کردن خانه به این مشکل برخورده است در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: واقعا متاسفم برای بعضی ازصاحب خانه ها البته می گویم بعضی، اکثر صاحب خانه های قم اینطور هستند تا به بنگاه مراجعه می کنیم برای اجاره خانه قبل ازهرچیزی میپرسند چند نفرید؟خدانکند بگویید 4 نفر طوری برخورد می کنند انگار مسئله دور از شانی است که فرزند زیاد داریم.
مریم اکبرزاده نیز می گوید: حدود دوماه است دنبال خانه مناسب می گردیم اما هنوز موفق نشده ایم خانه مناسب پیدا کنیم، خانه هست ولی با پولی که ما در اختیار داریم هنوز نتوانستیم خانه ای برای اجاره تهیه کنیم.
این بانوی قمی می افزاید: صاحبخانه ها آنقدرکرایه و پول پیش زیاد می خواهند که با حقوقی که همسرم دریافت می کند نتوانستیم کاری کنیم ، وقت زیادی هم نداریم، واقعا نمی دانیم چه کنیم ؟ چرا کسی به داد مستأجر ها نمی رسد، پس رحم و مهربانی صاحب خانه ها کجا رفته است گاهی اصلا هیچ انصافی ندارند.
محمد صنوبری صاحب یک بنگاه معامله املاک نیز در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: در مورد وضعیت املاک، اجاره ها نسبت به سال های قبل حتی تا 50 درصد هم افزایش قیمت داشته است، متاسفانه دلیل را نمی دانم مستاجر زیاد است در مقابل ملک اجاره ای کم است یعنی عرضه با تقاضا همخوانی ندارد؟ یا شاید هم علت دیگری دارد.
وی ادامه می دهد: به نظربنده وضع بسیار بد اقتصادی است که بسیاری ازکسانی که خانه کوچکی داشتند به خاطرنداشتن درآمد فروخته و مستاجرشدند و یا کارنیست، خانه را فروخته و به بانک گذاشته اند، در واقع سود بانکی که اصلا با تورم جور نیست یکی از عوامل افزایش کرایه خانه ها است،حتی این سودهای کذایی حرام بانکی باعث شده که اکثر صاحب خانه ها رهن بالا بگیرند البته عقل هم همین رامی گوید بدون دردسر سرماه ، سود به حساب است.
رحمتی یکی دیگر از شهروندان قمی می گوید: هرجا دنبال خانه میرویم قیمت بسیار بالاست در منطقه نیروگاه که محله محروم محسوب می شود، صاحبخانه60 میلیون پول پیش و یک میلیون اجاره خانه از من می خواست.
وی می گوید: واقعا هیچ کسی به درد ما مستاجرها نمی رسد قیمت ها واقعا وحشتناک است من با یک میلیون و پانصد تومان درآمد چگونه یک خانه مناسب اجاره کنم.
وی تصریح می کند: وضعیت خانه ها بسیار بد و اجاره بها بسیار بالاست از مسئولین خواهش می کنیم که فکر اساسی کنند، بازار اجاره و رهن در قم اصلا ناظری ندارد.
محمدی نیز که به شدت از بی انصافی برخی موجرها شکایت دارد می گوید: موجر مبلغ اجاره را زیاد کرده که در توان من نیست. از آنجایی که همسرم هشت ماهه باردار است از او خواهش کرده ام یک ماه با همان مبلغ بالاتر به ما فرصت بدهد اما در کمال بی انصافی می گوید وضعیت همسر شما به من ربطی ندارد یا یکساله با همین مبلغ بالاتر قرار داد می بندین یا طبق قرار داد تخلیه می کنید بدون یک روز بیشتر.
با توجه به آنچه در عمل و در بازار معاملات املاک مشاهده می شود این بازار افسار گسیخته شده و برخی از صاحبخانه ها به اجاره شرعی هم قانع نیستند و به دلیل نیاز مردم و عدم نظارت به صورت دلخواه هر قیمتی را برای منزل مسکونی که قرار است اجاره داده شود در نظر می گیرند در همین خصوص به سراغ داوود اسماعیلی رییس اتحادیه مشاوران املاک رفته و با وی به گفتگو مینشینیم.
اسماعیلی با اشاره به درصد موجر و مستاجر در قم می گوید: حدودا 40 درصد مستاجر و 60درصد صاحب خانه هستند.که البته ناگفته نماند که قم بخاطر مهاجر پذیر بودنش تقریبا نسبت به جمعیت با کمبود مسکن مواجه هستیم.
اسماعیلی در پاسخ به دلیل آشفتگی در بازار مسکن بویژه اجاره بها می گوید: متاسفانه هیچ شاخص و مرجعی برای نرخ گذاری در اجاره بها وجود ندارد و موجر هرچه دلش بخواهد اعلام می کند!
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر مشاوران املاک در گرانی اجاره بها می گوید: مشاوران املاک تلاش می کنند عدالت را برقرار کرده و حتی بیشتر طرف مستاجر را می گیرند.
اسماعیلی از مشاوران املاک می خواهد که قیمت های غیر واقعی را ثبت نکنند تا موجر قیمتی عادلانه را اعلام کند.
وی پیشنهاد می کند: مرجعی نرخ گذار تعریف شود و قبل از اینکه خانه ای اجاره داده شود توسط کارشناس نرخ گذاری شود تا بلکه این آشفته بازار سر و سامانی بگیرد ضمن اینکه به اشتغالزایی هم کمک می کند.
اسماعیلی همچنین به مردم توصیه می کند: حتما به مشاورین املاک معتبر و دارای پروانه کسب مراجعه کرده و کد رهگیری دریافت کنند تا کمتر شاهد شکایات و درسرهای آن باشیم.
نظر شما