موسویان، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در مورد افزایش نرخ سود بانکی و تاثیر آن بر رشد اقتصادی کشور به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان گفت: سود بانکی در دو مورد اطلاق می شود؛ اول سود سپرده هایی که در اختیار بانک است و دیگری سود تسهیلات که از فعالان اقتصادی دریافت می شود. مهمترین رکن اقتصاد این دو نوع سود در نظام بانکی است که البته این دو باید به یک تعادل ایده آل برسند. اگر نرخ سود بانکی پایین باشد سپرده گذاران سپرده های خود را از بانک خارج کرده و دیگر حاضر به سرمایه گذاری در بانک نیستند و اگر سود سپرده ها بالا باشد گیرندگان تسهیلات اقتصادی نمی توانند سود آن را پرداخت کنند.
موسویان با اشاره به اینکه بانک مرکزی در هر مقطعی باید متناسب با شرایط جامعه نرخ سود تعادلی را در جامعه اجرا کند تا سپرده گذاران با بی اعتنایی سپرده های خود را از بانک خارج نکنند که در این صورت منابع نقدی بانک کم می شود، گفت: بالا بودن نرخ سود تسهیلات نیز خارج از توان اقتصاد ملی است و ارایه تسهیلات به سرمایه گذاران را با مشکل مواجه می کند و بنگاه های اقتصادی با رکود مواجه می شوند. باید همیشه روی نرخ تعادلی حرکت کرد. پایین بودن بیش از حد و بالا بودن بیش از حد سود به اقتصاد کشور آسیب می رساند.
وی در ارزیابی خود از نرخ سود فعلی بانک ها گفت: در شرایط کنونی سپرده گذاران به دنبال سودهای دیگری هستند و اگر نرخ سود بانکی پایین باشد سپرده گذاران سپرده های خود را از بانک خارج کرده و به سمت بازار ارز و سکه یا احتکار کالاهای سودده می برند. باید دقت کنیم تا به یک نرخ تعادلی دست پیدا کنیم.
موسویان اظهار کرد: در شرایط کنونی نرخ سود بانک مرکزی با 15 درصد و تسهیلات با 18 درصد ارایه می شود که به نظر مناسب است در حالی که با افزایش نرخ سود بانکی به بنگاه های اقتصادی فشار می آید و کاهش آن نیز موجب خروج سپرده ها از بانک و کاهش سپرده گذاران در بانک خواهد شد.
نظر شما