دعواها درباره علوم انسانی اسلامی مقداری سیاسی شده است/حمایت سمت از استادان ادامه دارد

حجت الاسلام ذبیحی با بیان اینکه سمت همچنان پناه استادان علوم انسانی است، گفت: دعواها درباره علوم انسانی اسلامی مقداری سیاسی شده اما ما معتقدیم اگر کسی با خطوط اصلی یعنی مقام معظم رهبری و نظام و قانون اساسی مملکت ستیز ندارد باید حرف هایش را بزند.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: نشست خبری حجت الاسلام محمد ذبیحی، سرپرست سازمان سمت (سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها) صبح امروز دوشنبه، 12 شهریور در سالن جلسات این سازمان برگزار شد.

 

حجت الاسلام ذبیحی در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه سازمان سمت نهاد انقلابی و برخاسته از انقلاب است، اظهار کرد: اگر بخواهم در یک سیر منطقی جایگاه سازمان سمت را مطرح کنم نیازمند مقدمه است.

 

وی تصریح کرد: انقلاب ما انقلاب فرهنگی است، فرهنگ یعنی دیدگاه خود را بر اساس تفسیری که از دین اسلام داریم به جامعه خودی و دیگر جوامع منتقل می کنیم، لذا مهمترین کانون فرهنگ ساز جامعه در این راستا دانشگاه است.

 

ذبیحی اضافه کرد: این سازمان برای انجام نقش فرهنگی خود نوعی واسطه بین قشر فرهنگی دانشگاه یعنی استاد و مخاطبان او یعنی دانشجویان بوده است، در این میان کتاب وسیله سازمان برای ایفای این نقش واسطه گری است.

 

ثبت ۲۲۰۰ نسخه کتاب در کارنامه سمت

سرپرست سازمان سمت در ادامه اظهار کرد: اگرچه سازمان سمت در سال 1363 کار خود را آغاز کرد اما شروع رسمی فعالیت اش از سال 1364 بوده است، مرور گذشته سمت، عظمت کاری را که سازمان انجام داده، مشخص می کند، چنان که ما از دست خط استاد در جزوه دانشگاهی شروع و امروز حدود 2200 نسخه کتاب در کارنامه خود ثبت کرده ایم.

 

وی تاکید کرد: کتاب هایی که در سازمان سمت منتشر می شود از مسیر دشوار ارزیابی عبور می کند، بدین صورت که استادان کتاب را می بینند و با نظر شوراهای مختلف نهایتاً کتاب به زیور طبع آراسته می شود.

 

ذبیحی ادامه داد: البته در اینجا باید دو نکته را مد نظر قرار دهیم، نخست آنکه هیچ اجبار، دستورالعمل و بخشنامه ای برای مطالعه آثار سمت وجود ندارد بلکه صرفاً کتاب های سازمان به دانشگاه ها عرضه می شود؛ اما نکته دوم آنکه این دانشگاه ها هستند که از آثار سازمان استقبال می کنند.

 

تجدیدچاپ ۹۰۰ عنوان کتاب در پی استقبال دانشگاه ها

سرپرست سازمان سمت اظهار کرد: بعد از مرحوم دکتر احمدی هم هیچ وقفه ای در کار سمت ایجاد نشده است، اصلا کار را تعطیل نکردیم، در سال 1393 ۹۰۰ عنوان کتاب تجدید چاپ داشتیم که طبیعتا بر اساس استقبال ها تجدیدچاپ شده اند؛ سازمان سمت امروز بعد از سی و چند سال فعالیت فرهنگی در کشور با سلامت تمام و در حالی که کمترین انتقادها (به دلیل انجام کارِ درست) به حیات خود ادامه می دهد.

 

ذبیحی ابراز کرد: حدود چهل میلیون کتاب را به بازار عرضه کرده ایم و در هر خانواده ای یک تا دو جلد کتاب های سازمان سمت وجود دارد، امروز ما به جایگاه معتبرترین و اساسی ترین قطب حمایت علمی از دانشگاه ها رسیده و در این کار نقش وساطت خود را به خوبی انجام داده ایم.

 

وی افزود: بعضا انتقاداتی هم وجود داشته، ولی با توجه به اینکه رسالت بزرگ ما استقلالِ دانشگاه، استاد و دانشجو است لذا تلاش داشته ایم که همواره در مسیر اعتمادسازی حرکت کنیم و همکاری خود را با استادان بر پایه اعتماد پیش ببریم.

 

تلاش برای عرضه دیدگاه های مختلف در آثار سمت

وی با بیان اینکه اولولیت کار ما همان «اعتمادسازی» است که قبلا داشته ایم، تصریح کرد: ستون فقرات و چارچوب اصلی کار ما این بود و سعی داشتیم اعتماد دانشگاه ها و دانشجویان را داشته باشیم و کتاب را در چارچوب سلایق مختلف منتشر کنیم تا دیدگاه ها و سلایق مختلف ارایه شود، اساسا در سمت هر کاری که در تعارض با نظام و منویات مقام معظم رهبری نباشد می تواند دیدگاه قابل عرضه ای باشد.

 

سرپرست سازمان سمت در ادامه گفت: بنابراین، کار اول ما ادامه خط و مشی مرحوم دکتر احمدی است و سازمان سمت با همان نگاه بسیط به فعالیت می پردازد و «سمت» همچنان خانه امن برای همه استادان علوم انسانی باقی می ماند.

 

وی ادامه داد: اگرچه شرایط دنیا تغییر کرده و دستیابی به اطلاعات در فضای مجازی سرعت یافته است و همین چالش های فراوانی را در امر نشر ایجاد کرده، اما ما کار خود را ادامه می دهیم و در این راستا نیز نشر الکترونیک سازمان سمت برای رساندن راحت کتاب به دانشجویان فعال است.

 

همکاری گسترده سمت با شورای تحول علوم انسانی

ذبیحی تاکید کرد: کار دیگری که به اقتضای شرایط انجام دادیم همکاری با شورای تحول علوم انسانی است، این شورا متکفل دروس دانشگاهی است و ما در این راستا با شورای تحول همکاری وسیعی داشته ایم و به زودی تفاهم نامه ای را امضا می کنیم. از مفاد این تفاهم نامه آن است که ما ارزیابی علمی خود را انجام می دهیم، در حوزه سرفصل ها و تعیین استاد، مکانیزم سازمان سمت جاری است و کار ادامه پیدا می کند.

 

وی در ادامه به راه اندازی پژوهشکده های سازمان سمت اشاره کرد و گفت: البته این پژوهشکده ها قبلا نیز فعال بودند اما قرار است که فعال تر شوند و قصد داریم که در این راستا اعضای هیات علمی را جذب کنیم که نشان از اهمیت پژوهش نزد سازمان دارد.

 

برنامه ریزی برای فعالیت متعادل در خارج از کشورها

ذبیحی با بیان اینکه سازمان سمت در حوزه بین الملل با فراز و فرودهایی مواجه بوده است، گفت: سمت بنابر شرایط  گاهی با شتاب و گاهی کُند حرکت کرده است، اما اکنون وضعیت متعادل است و ما با توجه به بودجه و امکانات در این حوزه فعالیت می کنیم؛برای مثال در افغانستان و عراق فعالیت هایی داشته ایم. در حوزه آموزش زبان فارسی در سوریه و روسیه نیز کارهایی انجام شده اما باید بیشتر فعالیت داشته باشیم.

 

دعواها درباره علوم انسانی اسلامی کمی سیاسی شده است

سرپرست سازمان سمت در بخش دیگری از مباحث خود در پاسخ به پرسشی درباره کیفیت پروسه علوم انسانی- اسلامی، اظهار کرد: دعوا و بحث در این مورد زیاد است اما واقعیت آن است که کسی در علم بحثی ندارد، علم مقابل جهل است، طبیعتا اسلام به عنوان مکتب و دینِ حق ارزش های متعالی خود را آورده است. به نظر من دعواها در این راستا مقداری سیاسی شده است و حتی جایی عنوان کردم وزارت علوم به عنوان مدعی وارد این عرصه شود.

 

وی در بخش دیگری از مباحث خود بیان کرد: سازمان سمت در حوزه علوم انسانی فعالیت های متعددی داشته و همواره آثار افراد با نظرگاه های مختلف منتشر شده است، سعه صدر دکتر احمدی عاملی بود که مرا به سازمان سمت آورد اصلا دنبال این نبودم که اینجا بیایم اما مرحوم احمدی یک روحانی متفاوت از دیگران بود لذا به سازمان سمت آمدم، نکته مهم این است که همواره افراد با دیدگاه های مختلف به اتاق مرحوم احمدی می آمدند و ما نیز می خواهیم تا جایی که می شود این مسیر را ادامه دهیم.   

 

ذبیحی در پایان خاطرنشان کرد: تندروی در مملکت جواب نمی دهد، اگر کسی با خطوط اصلی یعنی مقام معظم رهبری و نظام و قانون اساسی مملکت ستیز ندارد باید حرف هایش را بزند همان طور که سیره امیرالمومنین(ع) و دیگر ائمه(ع) نیز چنین بود.

 

کد خبر 725588

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha