«OANA» می تواند میان قدرت رسانه ای شرق و غرب توازن ایجاد کند

سیدضیاء هاشمی با بیان این که هنوز رسانه های خبری تحت تاثیر و سلطه مستقیم گروهی از خبرگزاری های عمده غربی قرار دارند، گفت: سازمان خبرگزاری های آسیا و اقیانوسیه(OANA) می تواند میان قدرت رسانه ای شرق و غرب توازن ایجاد کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، سیدضیاء هاشمی، مدیرعامل خبرگزاری ایرنا صبح امروز دوشنبه (12 شهریورماه) در چهل و سومین اجلاسیه هیئت اجرایی (او آنا) که در هتل اسپانیس پلاس برگزار شد با اشاره به اینکه بیش از 180 سال از آغاز فعالیت نخستین خبرگزاری های مدرن در جهان می گذرد، اظهار داشت: ایرنا به عنوان یکی از باسابقه ترین سازمان های خبری آسیا و اقیانوسیه اخیرا هشتاد و چهارمین سالگرد آغاز فعالیت خود را جشن گرفت. خبرگزاری ها برای سال های طولانی پیشتاز تولید و انتشار اخبار سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی بودند و تحولات متعددی را در مسیر حرفه ای خود پشت سر گذاشته اند.

 

وی ادامه داد: متاسفانه امروز کشورهای منطقه ما برای سال های طولانی از نوعی عدم توازن و عدم تعادل در عرصه اطلاع رسانی رنج می برند و تحت تاثیر جریان یکسویه اطلاعات از شمال به سمت جنوب بوده اند. یکی از این تحولات مهم در زمینه فعالیت خبرگزاری ها در قرن بیستم و با هدف مقابله با این عدم تعادل و توازن اطلاعاتی در عرصه منطقه ای و بین المللی رویداد تشکیل ائتلاف های خبری در مناطق مختلف جهان از جمله در آسیا و اقیانوسیه بود.

 

مدیرعامل خبرگزاری ایرنا تاکید کرد: سازمان خبرگزاری های آسیا و اقیانوسیه یکی از مهمترین این ائتلاف ها بود که 57 سال قبل توسط پیشینیان ما تشکیل شد و با وجود فراز و نشیب های فراوان خوشبختانه تا به امروز با حضور 44 خبرگزاری از 35 کشور به حیات خود ادامه داده است. ما امروز به عنوان وارثان بخشی از این ائتلاف قاره ای در تهران گردهم آمده ایم تا نقش خود را برای تقویت و افزایش تاثیرگذاری (او آنا) ایفا کنیم.

 

هاشمی یادآور شد:‌ کشورهای عضو (او آنا) با در اختیار داشتن اکثریت جمعیت جهان بیش از نیمی از گردش اطلاعات جهانی و همچنین تجارت بین المللی را به خود اختصاص داده اند اما باید اعتراف کنیم به رغم این ظرفیت های عظیم و با وجود گذشت نزدیک به شش دهه از تشکیل سازمان خبرگزاری های آسیا و اقیانوسیه این سازمان هنوز نتوانسته است تاثیرگذاری شایسته خود را در عرصه ارتباطات بین المللی داشته باشد.

 

وی افزود: عدم توفیق مناسب در این عرصه به همه بازمی گردد و بنده به سهم خود امیدوارم که با توجه به تحولات تکنولوژیک سال های اخیر و احساس نیاز همه اعضا برای همکاری نزدیک تر بتوانیم جایگاه (او آنا) را به عنوان یک ائتلاف حرفه ای و کارآمد ارتقا بخشیم.

 

مدیرعامل خبرگزاری ایرنا خاطرنشان کرد: اگر پیشینیان ما چند دهه قبل به دلیل فاصله عظیمی که از نظر تکنولوژیک سرمایه های مادی، انسانی و توانایی و تخصص های حرفه ای میان خبرگزاری های بزرگ و خبرگزاری های منطقه ما به وجود آمده امید چندانی به این توازن و پرکردن شکاف نداشتند بدون تردید ما امروز به برکت پیشرفت های فناورانه، گسترش آموزش های تخصصی و حرفه ای و افزایش آگاهی های عمومی در کشورهای جنوب چشم انداز روشنی را پیش روی خود داریم.

 

هاشمی با بیان اینکه ما می توانیم با همکاری و همفکری همه جانبه و با استفاده مناسب از ظرفیت سازمان هایی نظیر (او آنا) سریع تر از قبل شکاف های موجود میان شمال و جنوب را در عرصه اطلاع رسانی پر کنیم، تصریح کرد: ما با یک همبستگی می توانیم به سمت یک جامعه جهانی عادلانه تر، دموکراتیک تر و انسانی تر حرکت کنیم.

 

وی بیان کرد: رسانه های جمعی به عنوان رکن چهارم دموکراسی شامل قانون اساسی، نظام پارلمانی و انتخابات آزاد در سال های اخیر نقش مهمی را در گسترش دموکراسی، مقابله با ظلم و بی عدالتی، بیان حقایق و تامین حقوق شهروندان در سطوح ملی و منطقه ای ایفا کرده اند که نمونه های آن را در تحولات دهه اخیر در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا شاهد بودیم.

 

مدیرعامل خبرگزاری ایرنا ابراز داشت: در دهه های اخیر تسلط بر رسانه ها و خبرگزاری ها قدرت عظیم و فوق العاده ای را در اختیار قدرت های بزرگ قرار داده است؛ به گونه ای که با بکارگیری اهرم های خبری و اطلاعاتی توانسته اند به تغییر باورها و نگرش های جمعی و یا شکل دهی به افکار عمومی داخلی یا خارجی اقدام کنند. سوءاستفاده های این قدرت ها از ظرفیت های بالای رسانه ای منجر به بروز پدیده ای در سطوح بین المللی شده که می توان آن را «استبداد اطلاعاتی» نامید.

 

هاشمی ادامه داد: استبداد اطلاعاتی در واقع شکل تازه ای از استبدادهای سنتی است که در قالب های نظامی و سیاسی جلوه گر می شدند، بدین ترتیب می توان ادعا کرد به تلاش های آزادیخواهان جهان و مبارزان ضد استبدادی و ضد استعماری هنوز به پایان نرسیده و راه طولانی تا محو استبداد اطلاعاتی باقی است.

 

وی خاطرنشان کرد: امروز بحث از امپریالیسم خبری، کراست های اطلاعاتی، کارتل های رسانه ای و یا استعمار فرهنگی به ویژه در پرتو انقلاب اطلاعاتی رواج گسترده ای پیدا کرده است. خبرگزاری های بزرگ غربی نیز مانند دیگر نهادها و پدیده های غربی در بطن و بستر تاریخی استعمار به وجود آمده اند و اساسا مبانی فکری، جهت گیری و عملکرد آنها ماهیت غربی دارد، حتی ساختارهای فنی، منافع اقتصادی و ادبیات حاکم بر آنها نیز از متن فرهنگ و تمدن غرب نشأت گرفته است.

 

مدیرعامل خبرگزاری ایرنا یادآور شد: کشورهای در حال توسعه و کشورهای صاحب فرهنگ و تمدن در شرق همچنان عمده اطلاعات و اخبار جهانی مورد نیاز خود را از طریق خبرگزاری های بزرگ غربی کسب می کنند. در واقع اعلام سلطه سیاسی و فرهنگی غرب بر بخش عمده ای از جهان معاصر از طریق کنترل منابع جمع آوری خبر، صدور گسترده و انبوه فرآورده های فرهنگی به سراسر جهان، مالکیت سازمان های انتشاراتی و برخورداری از لوازم و تجهیزات پیشرفته رسانه ای امکان پذیر شده است.

 

هاشمی اظهار کرد: بسیاری از صاحب نظران از سیاستمداران کشورهای در حال توسعه گرفته تا اندیشمندان غربی بر این نکته اتفاق نظر دارند که هنوز هم رسانه های خبری تحت تاثیر و سلطه مستقیم گروهی از خبرگزاری های عمده غربی قرار دارند که ذاتا غرب‌گرا هستند و در راستای اهداف امپریالیستی غرب حرکت می کنند.

 

وی با اشاره به تحولات سال های اخیر به ویژه در عرصه تکنولوژی های ارتباطی خاطرنشان کرد: مفاهیمی همچون عصر ارتباطات، انفجار اطلاعات، انقلاب اطلاعات جامعه اطلاعات را فراگیر کرده و رسانه های جدید و تعاملی را به جامعه بشری معرفی کرده است.

 

مدیرعامل خبرگزاری ایرنا بیان داشت: جریان یکسویه تولید و توزیع اخبار و اطلاعات در حال تبدیل شدن به جریانی دوسویه است یعنی گیرندگان پیام ها و اطلاعات خود نیز به فرستندگان آنها تبدیل شدند و متقابلا می توانند بر مخاطبان خود تاثیرگذار باشند. انحصار حکومتی رسانه ها و خبرگزاری ها در هم شکسته و امکان کنترل و نظارت حکومت ها بر جریان اطلاعات و اخبار به شدت کاهش یافته است. در واقع ایستگاه های ماهواره ای، سایت های اینترنتی و شبکه های اجتماعی مرزهای ملی را درنوردیده اند.

 

هاشمی تاکید کرد: (او آنا) به عنوان یک سازمان مستقل و دارای اهداف عالیه فرهنگی و انسانی باید با استفاده از ظرفیت ها و امکانات همه خبرگزاری های عضو در فضای جدید رسانه ای ساختارهای فنی و سازمانی خود را بازسازی و نوسازی کنند و با تعیین دستور کار جدید و اولویت دادن به آموزش و استفاده از فناوری های نوین حضور فعال تری در عرصه های منطقه ای و بین المللی داشته باشند.

 

وی در پایان گفت: امیدوارم چنین تحولاتی در آینده نه چندان دور تاثیرات مثبت خود را در عرصه های بین المللی نیز نشان دهد و ائتلاف هایی نظیر (او آنا) بتوانند با تاثیرگذاری بیشتر به صدای واقعی ملت ها به ویژه ملت های مظلوم که برای استقلال، آزادی، پیشرفت و توسعه خود مبارزه کنند، تبدیل شوند و به بی عدالتی های خبری در عرصه جهانی پایان دهند.

 

 

کد خبر 725587

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha