مجید ابهری، آسيب شناس اجتماعي و متخصص علوم رفتاري در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به دلیل بروز رفتارهای خشونت آمیز در ورزشگا ه ها گفت: فضای فرعی جامعه مانند ورزشگاه ها یا پارک ها تاثیر گرفته از محیط کلی جامعه است. بالا رفتن سطح خشونت و کاهش نشاط اجتماعی یکی از فرسودگی های اجتماعی در سال های اخیر بوده است.
وی با اشاره به عدم فرهنگ سازی در استودیوم های ورزشی توسط نهادهای مربوطه بیان کرد: فقدان فرهنگسازی و آموزش رفتار منطقی تماشاگران و هواداران توسط سازمان ها و نهادهای متولی مانند وزارت ورزش و جوانان، آموزش و پرورش و فدراسیون های مختلف باعث شده است که با ظهور وندال های ورزشی و هولیگان های میادین مسابقات روبرو شویم.
ابهری در ادامه افزود: تخریب اموال عمومی در پایان بعضی از مسابقات، درگیری بعضی از تماشاچیان و طرفداران تیم های مختلف، درگیری و آلوده سازی فضای ورزشگاه ها در زمان مسابقات فوتبال باعث شده است، عده ای فرصت طلب از محیط های آشفته سوءاستفاده کرده و شعارهای تفرقه افکنانه و ضد ملی بدهند.
این متخصص علوم رفتاري در ادامه تصریح کرد: به عنوان مثال در مسابقه بین تیم تراکتورسازی و صنعت نفت شاهد درآوردن پرچم یکی از همسایه ها توسط یکی از تماشاچی نماها بودیم و شعارهای قومیتی و ضد وحدت که با سرمایه گذاری ناتوی فرهنگی و جبهه جنگ نرم تهیه شده بودند در فضای ورزشگاه داده می شد و در خاتمه شاهد درگیری های خشونت آمیز حتی استفاده از سلاح سرد نیز بودیم. پرتاب نارنجک و اقلام صوتی همراه با سنگ و امثال آنها به میدان ورزشی و مجروح کردن عده ای از هموطنان نه از سوی ترک ها و نه از طرف فارس ها بود بلکه عده ای مامور شده بودند تا با خلق این گونه حوادث گوشه ای از جامعه را به آشوب بکشند.
این آسيب شناس اجتماعي با بیان اینکه آذربایجان همواره سپر دفاعی کشور در مقابل دشمن بوده و شعارهای تفرقه افکنانه در بین ما آذری ها جایی ندارد اظهار کرد: این گونه خشونت ها الگوهای منفی رفتاری برای نوجوانان و جوانان خواهد بود.لذا با این فضاها عده ای خواستار حضور زنان نیز در میادین ورزشی هستند، حالا تصور کنید اگر خانم ها نیز در این مسابقه حضور داشتند چه حوادث تلخ و جبران ناپذیری رخ می داد.
ابهری تصریح کرد: برخی ادعا می کنند اگر بانوان در استادیوم بودند این گونه اتفاق ها رخ نمی داد اما به نظر اینجانب از نگاه رفتارشناسی کسانی که در استادیوم آشوب به پا می کنند،برایشان مهم نیست،حتی اگر جمعیت زیادی از زنان و دختران هم حضور داشته باشند، آنها رفتارهای خشونت آمیز را از خود بروز می دادند.
وی بیان کرد: رسانه ها و در صدر آنها صدا و سیما باید با فرهنگ سازی و آموزش رفتارهای شهروندی و ورزشی از تکرار این گونه حوادث جلوگیری کنند.
ابهری بر لزوم آموزش لیدرها و طرفداران توسط تیم های ورزشی تاکید کرد و افزود: لازم است تیم های ورزشی به طرفدارهای خود توصیه کنند که شخصیت، هویت فرهنگی و اجتماعی باشگاه ها باید حفظ شود و به فتنه جویان نباید اجازه فعالیت داد.
این آسیب شناس با بیان اینکه ایجاد زمینه های تخلیه انرژی برای جوانان و نوجوانان و جلوگیری از فضاسازی های مصنوع توسط روزنامه های زرد ورزشی قبل از شروع مسابقات یکی از راههای فرهنگ سازی است افزود:متاسفانه برخی از روزنامه های زرد و هوچی ورزشی به زمینه چینی و فتنه انگیزی اقدام کرده و با تحریک طرفداران و تماشاچیان زمینه های مناسب فراهم می کنند.
نظر شما