لزوم راه اندازی اردوگاه اتباع در استان تهران/۸۵ درصد کودکان زباله گرد خارجی هستند

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران برلزوم راه اندازی اردوگاه ویژه اتباع دراستان تهران تاکید کرد وگفت: هرچند ما درحوزه کودکان جامعه خود مشکلات زیادی داریم ولی با توجه به اهمیت و شرایط خاصی که پایتخت دارد ایجاد اردوگاه ضروری است.

فرزانه مروستی، مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اقداماتی که قرار است وزارت امور خارجه برای طرد کودکان اتباع انجام دهد چیست، گفت: من از این خبر اطلاعی ندارم ولی در همه جای دنیا طرد کودکان از کشوری منوط به همراه بودن بزرگسالان (والدین کودک) آنهاست لذا ما نمی توانیم خارج از این قانون عمل کنیم، کودکان اتباعی که در کشور ما هستند به عنوان کودک شناخته می شوند و تا زمانی که پدر و مادرشان شناسایی نشود نمی توانیم آنها را طرد کنیم.

 

وی با بیان اینکه طبق کمیسیاری عالی پناهندگان ،طرد زنان و کودکان ممنوع است، بیان کرد: اگر هم وزارت امور خارجه برنامه ای در خصوص طرد کودکان اتباع دارد، صددرصد توافقی و با شناسایی والدین آنها صورت خواهد گرفت در غیر این صورت خارج از قوانین کنوانسیون حمایت از حقوق کودکان است.

 

مروستی با بیان اینکه یک سری سازوکارها در خصوص حقوق اتباع وجود دارد، تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما به ویژه در تهران به عنوان پایتخت این سازوکارها وجود ندارد.

 

مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با اشاره به اردوگاه های ویژه اتباع در کل دنیا اظهار کرد: در همه جای دنیا اردوگاه های ویژه اتباع وجود دارد ولی ما این اردوگاه ها را در تهران برای زنان و کودکان اتباع نداریم. اتباع در کشورهای اروپایی در اردوگاه ها نگهداری و خدماتی مانند آموزش زبان دریافت می کنند و اقدامات طردشان هم در همان جا انجام می شود ولی در کشور ما این امکانات وجود ندارد. در واقع فلسفه این  مراکز برای ارایه خدمات به فردی است که به صورت غیرمجاز وارد کشوری شدند.

 

وی با بیان اینکه اتباع از طریق اردوگاه ها به راحتی رصد و تحت کنترل قرار می گیرند، افزود: در صورتی که اتباع در صحنه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در کشوری قصور یا کوتاهی کنند از طریق این اردوگاه ها به راحتی شناسایی و تحت کنترل قرار می گیرند، در غیر این صورت اقدامات آنها خارج از کنترل و برای کشور مربوطه مشکل ساز خواهد بود.

 

لزوم راه اندازی اردوگاه ویژه اتباع در استان تهران

مروستی بر لزوم راه اندازی اردوگاه ویژه اتباع در استان تهران تاکید کرد و افزود: هر چند ما در حوزه کودکان جامعه خود مشکلات زیادی داریم ولی با توجه به اهمیت و شرایط خاصی که تهران به عنوان پایتخت به ویژه در حوزه کودکان اتباع دارد، ایجاد اردوگاه برای استان یک ضرورت است.

 

مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران اذعان کرد: کودکان اتباع به میل خود به کشورهای بیگانه وارد نمی شوند. آنها به دلیل استثمار بزرگترهای خود در این مسیر قرار می گیرند. بیشتر آنها دارای والدین هستند ولی شناسایی نمی شوند، بنابراین راه اندازی این اردوگاه در استان تهران فضای مناسبی برای شناسایی والدین این بچه ها فراهم می کنند.

 

وی با بیان اینکه اردوگاه اتباع در بعضی از استان ها به ویژه استان های مرزی راه اندازی شده است، تصریح کرد: ولی این اردوگاه در تهران وجود ندارد در حالی که یک نیاز ضروری برای پایتخت است.

کنترل مرزها در دستور کار استان تهران قرار دارد

مروستی با بیان اینکه اخیرا اقدامات و سیاست های جدیدی را در حوزه اتباع دنبال می کنیم، خاطرنشان کرد: راه اندازی اردوگاه ویژه اتباع یکی از اولویت های استان تهران است. کنترل مرزها نیز یکی دیگر از برنامه های مهم ماست، کنترل مرزها نیازمند سازوکارهای ملی است در صورتی که اقدامات اتباع از طریق سازوکارهای ملی صورت بگیرد ،تصمیم گیری این اقدامات دیگر از دست مسئولان استان تهران خارج شده و خود اداره کل اتباع و وزارت کشور در سطح ملی سازوکارهای امنیتی را پیگیری می کنند.

 

وی در ادامه افزود: وقتی اتباعی وارد تهران می شود، کنترل آنها از دست  مسولان خارج می شود،بنابراین مسئولان تهرانی فقط می توانند آنها را جمع آوری و در نهایت اقداماتی از طریق اردوگاهی که قرار است راه اندازی شود ارایه دهند،لذا باید از مبدأ و مبادی ورودی (مرزها) از ورود شان به کشور  پیشگیری کرد.

 

85 درصد کودکان زباله گرد خارجی هستند

وی با بیان اینکه متاسفانه ما در حوزه کودکان زباله گردان نیز با این مشکلات روبرو هستیم، اظهار کرد: 85 درصد کودکان زباله گرد، خارجی هستند که به صورت قاچاق برای استثمار توسط باندهای قاچاق وارد کشور شدند هرچند ما فقط در حد توان خود می توانیم خدماتی به آنها ارایه دهیم.

 

مروستی با بیان اینکه بی ثباتی امنیتی و اقتصادی در خاورمیانه یکی از دلایل مهم ورود اتباع به ویژه کودکان و زنان به کشور ما هستند، تصریح کرد: بنابراین ما مجبور به پذیرش موج عظیمی از این مهاجران در کشورمان هستیم و تا زمانی که این مسایل در منطقه وجود دارد هر چقدر هم تلاش کنیم با توجه به مشکلاتی که در سوریه و عراق و سایر کشورهای منطقه وجود دارد، نمی توانیم مشکلی را حل کنیم.

 

بیشتر اتباع تهرانی، افغانی هستند

مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی استانداری با بیان اینکه استان مشهد (خراسان رضوی) نیز با مشکلات اتباع کشورهای خارجی روبرو است، افزود: بیشتر اتباع تهرانی، افغانی و خراسان رضوی، عراقی هستند.

 

وی با اشاره به برنامه های یونیسف برای دفاع از حقوق کودکان افزود: یونیسف یک سری تعهدات مانند حق تدریس برای کشورهای عضو خود در راستای حمایت از حقوق کودکان فراهم کرده است که این کشورها مجاب به رعایت این حقوق هستند کسی که عضو کنوانسیون است باید متعهد به آموزش رایگان کودکان اتباع باشد و با توجه به اینکه ایران نیز عضو این کنوانسیون است در برخی  زمینه ها ارایه خدمات  می کند.

 

وی با بیان اینکه یکی از برنامه های کنوانسیون بحث نادیده گرفتن حقوق کودکان است، افزود:در واقع طرد کودکان اتباع بدون خانواده از مرزها یکی از تعهداتی است که کشورهای عضو نباید از آن عدول کنند.

 

وجود بیش از 3 هزار کودک اتباع در استان تهران

وی با بیان اینکه طبق آخرین آمار سازمان های مردم نهاد حدود سه هزار و 700 کودک اتباع در استان تهران وجود دارد، افزود: طبق اعلام سازمان بهزیستی 70 درصد این افراد اتباع و 30 درصد ایرانی هستند که اطلاعات کاملی از آنها در دست نیست، چون شناسایی آنها با توجه به اینکه اردوگاهی نیز در استان تهران وجود ندارد و پایشی صورت نمی گیرد عملا کار دشواری است لذا اطلاعات ما در حدی است که سازمان های مردم نهاد به ما ارایه می دهند.

 

20 درصد از 30 درصد کودکان کار ایرانی در تهران شهرستانی هستند

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خصوص کودکان کار ایرانی اظهار کرد: موضوع کودکان کار ایرانی متنوع است. 20 درصد از این 30 درصد کودکان ایرانی در استان تهران نیز ،شهرستانی هستند، در واقع 10 درصد بومی خود تهران است که برای این 10 درصد نیز سازمان بهزیستی از طریق مراکزی مانند مرکز یاسر و شهدای افسریه خدمات خوبی را ارایه می دهد ،هرچند برای اتباع بیگانه هم ارایه خدمات می شود.

 

وی افزود: مشکل زمانی مضاعف می شود که بار 70 درصد اتباع بر دوش استان تهران تحمیل می شود. به گفته خود سازمان بهزیستی، بسیاری از کودکانی که در این مراکز نگهداری می شوند ،مستعد کودک کار و خیابان بودند ولی به دلیل حمایت های بهزیستی اکنون به عنوان کودک بهزیستی تحت سرپرستی  بوده و دریافت خدمات می کنند.

 

مروستی گفت: با وجود مشکلات زیادی که در حوزه اتباع در استان تهران  وجود دارد ولی ظرفیت های ایجاد شده برای حل مشکلات آنها کافی نیست.

 

کد خبر 725258

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha