غلامرضا کریمی، رییس مرکز بین الملل و مدارس خارج از کشور در گفتگو با خبرنگار شبستان درباره وضعیت تحصیل دانش آموزان اتباع افغانستانی در کشور گفت: در حال حاضر از مجموع حدود 420 هزار دانش آموز اتباع افغانستانی که در 28 هزار مدرسه کشور تحصیل می کنند بیش از 105 هزار دانش آموز بدون مدرک هویتی ساماندهی و در مدارس ایرانی ثبت نام شده اند.
وی افزود: بررسی آمار نشان می دهد که سالانه حدود 10 تا 15 درصد به نرخ پوشش دانش آموزان اتباع افغانستانی اضافه شده است.
کریمی با اشاره به سیاست آموزش و پرورش در زمینه دانش آموزان اتباع خارجی گفت: سیاست های آموزش و پرورش در قبال پناهندگان همسو با دستور مقام معظم رهبری است در سال 1394 صادر شد. بر مبنای دستور رهبری هیئت وزیران در سال 95 نیز مصوب کردند تا ثبت نام دانش آموزان در مقاطع تحصیلی تا سطح دیپلم در کلیه مدارس دولتی همانند دانش آموزان ایرانی باشد.
رییس مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور بیان کرد:بر اساس آمار رسمی وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی 96-97 تعداد 420 هزار دانش آموز افغانستانی در مدارس کشور مشغول به تحصیل هستند. از کل جمعیت این دانش آموزان مهاجر 27.5 درصد در مدارس روستایی و 72.5 درصد در مدارس شهری تحصیل می کنند.
کریمی با اشاره به تعداد دانش آموزان افغانستانی به تفکیک جنسیت تصریح کرد: از تعداد دانش آموزان افغانستانی مشغول به تحصیل در مدارس جمهوری اسلامی ایران تعداد 52.4 درصد پسر و معادل 47.6 درصد دختر هستند.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در امور بین الملل در خصوص چگونگی توزیع دانش آموزان در مقاطع تحصیلی نیز بیان کرد: 71.4 درصد دانش آموزان مهاجر افغانستانی در دوره ابتدایی و 19.3 درصد در دوره متوسطه، 9.2 درصد در دوره متوسطه دوم در حال تحصیل هستند.
وی به مقایسه نسبت های نرخ پوشش در ایران و حضور دانش آموزان اتباع در کشورمان پرداخت و گفت: این نسبت ها آشکار می کند که اغلب کودکان و نوجوانان مهاجر افغانستانی دوره های آموزشی را کامل طی نمی کنند، احتمالا میزان ترک تحصیل آنان بالاست، این نسبت ها در ایران به ترتیب در دوره ابتدایی 58 درصد، در دوره متوسطه اول 17 درصد و در دوره متوسطه دوم 25 درصد است.
کریمی تاکید کرد: کودکان و نوجوانان نسل جدید مهاجران افغانستانی با وجود تمام مشکلات و سختی عاشقانه مشتاق تحصیل هستند و این مسئله رسالت و مسئولیت مقامات و مسئولان کشور را چندین برابر افزایش می دهد و مقامات مسئول باید بیش از گذشته برای تامین فرصت های کافی برای آموزش و پرورش نسل جوان امروز همت کنند.
وی چالش های تحصیل دانش آموزان اتباع را تراکم دانش آموزان در حاشیه شهرهای بزرگ، کودکان کار مهاجر و هماهنگ نبودن کار و مدرسه، گویش دوگانه دانش آموزان، عدم توان تامین هزینه های جانبی آموزش، رشد دانش آموزان فاقد مدرسه هویتی، عدم رعایت اصول بهداشتی توسط دانش آموزان دانست.
رییس مرکز بین الملل و مدارس خارج از کشور با بیان اینکه کشور ما در شرایط تحریم و دشواری های ناشی از آن برای تامین نیازهای آموزشی دانش آموزان ایرانی هم با مشکل مواجه است، گفت: با این وجود سالیانه هزار میلیارد تومان برای دانش آموزان پناهنده هزینه می شود اما مجموع کمک های مجامع بین المللی شش میلیون دلار است که تنها دو درصد هزینه کرد را پوشش می دهد.
نظر شما