نبرد بطحایی با بازاریان در تغییر ذائقه فرهنگی

حجم عمده ای از نوشت افزارها از سوی بازار تامین می شود، نوشت افزارهایی که خارجی هستند یا نمادهای خارجی روی آنان نقش بسته است و سایه سنگینی در رانت دهی وزیر آموزش و پرورش به تولیدات نوشت افزارهای ملی انداخته است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، پیراهنی ساتن با تورهای آبی رنگ که شبیه لباس های مجلسی زنان است برتن دارد، ازاینکه این پیراهن را می پوشد، احساس خوشایندی دارد و با «السا» همزاد پنداری می کند.

 

آنیسا تنها هفت سال دارد، اوعاشق شخصیت السا در فیلم انیمیشنی« ملکه یخی » شده است. تمام وسایل او نقشی از السا را در خود دارد. حالا که باید به مدرسه برود، طبیعتا دست بر هر نوشت افزاری می گذارد که  نقشی از السا بر روی آن حک شده باشد. این تنها یک روایت از علاقه نسل امروز ما به شخصیت های خارجی است.

بسیاری ازکودکان ما علاقمند به شخصیت های انیمشن های خارجی همانند السا، کیتی، بن تن، لاک پشت های نینجا، پاتریک، باب اسفنجی و دیگر شخصیت های خارجی هستند. در نقش هایی که بر تم های تولد، پوشاک کودکان، اسباب بازی و نوشت افزارها وجود دارد می توان عرصه تقاضا را دید که به کدام سمت سوق داده شده است.

اکثراین انیمیشن ها ساخت کشورآمریکای شمالی است که فرهنگشان را به صورت غیرمستقیم به جان کودکان ما تزریق می کنند.

 

10 شخصیت برتر بین کودکان ایرانی شخصیت های آمریکایی است

در این باره، مدیر مجمع نوشت افزار‌های ایرانی- اسلامی هم گفته است؛ برای اولین بار نظر سنجی کردیم، متاسفانه 10 شخصیت برتر بین کودکان ایرانی، شخصیت‌های آمریکایی هستند. این در حالی است که هر کشوری حداقل دو شخصیت بومی بین کودکانشان محبوبیت دارد.به نظرم خانواده‌ها متوجه ضرر‌های انیمیشن‌های غربی نیستن. برای نمونه خانواده‌ها تاکنون فکر کرده اند که چرا شخصیت باب اسفنجی بدون خانواده است؟! این انیمیشن‌ها غربی با روانشناسی دقیق ساخته می‌شود و روی سبک زندگی کودکان تاثیر می‌گذارد.

 

برگزاری ششمین دوره نمایشگاه ایران نوشت

باید گفت؛ برای نبرد با شخصیت های خارجی بر روی نوشت افزارها شش سالی است که نمایشگاه« ایران نوشت»  در آستانه بازگشایی مدارس در کانون پرورش فکری برگزاری می شود.

ششمین دوره این نمایشگاه با حضور تولیدکنندگان نوشت‌افزار اسلامی ایرانی از تاریخ 22 مرداد ماه سال جاری در سالن آفرینش‌های ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شده است. امسال پنج هزار محصول در حوزه‌های مختلف نوشت‌افزار عرضه شده که از این میان، تعداد 1000 محصول برای نخستین‌بار عرضه شده است.

 

 

 

 

خودنمایی تصاویر فیلشاه و  شاهزاده روم بر روی نوشت افزارها

تعداد 100غرفه دار در نمایشگاه «ایران نوشت» حضور دارند که نوشت افزار های ایرانی و اسلامی را توزیع می کنند. امسال تصاویر «فیلشاه» و «شاهزاده روم» بیشترین حضور را بر روی نوشت افزارها در کنار برخی از برنامه های کودک شبکه پویا همانند «دانا» و شخصیت های شاهنامه دارند. برخی از نوشت افزارها هم با نقشی ساده یا گل دار به چشم می خورند.

برخی از غرفه دارها هم از نوشت افزارهایی برای تولید و توزیع استفاده کرده اند که ارزش های  انقلابی را یاد آور می شود. برروی دفترها می توان تصاویری از شهدای انقلاب، هشت سال دفاع مقدس و شهدای مدافع  حرم، مقام معظم رهبری و سردار هایی همانند سردار قاسمی را دید.  

 

 

قیمت پایین تولیدات داخلی نسبت به خارجی ها

به سراغ غرفه داران نمایشگاه «ایران نوشت» می رویم تا از استقبال مردم برای خرید از نوشت افزارها با تولید فرهنگ بومی و اسلامی پرسش کنیم که یکی از غرفه داران به خبرنگار شبستان می گوید:همیشه تولیدمان ایرانی و اسلامی بوده است.

او ادامه می دهد: فروش خوبی داریم. قیمت کیف هایمان ارزانتر از کیف های خارجی است اما در کیفیت نمی توانم بگویم که بالاتر از کالاهای خارجی هستیم.

 

جنس ایرانی بهتر از چینی است

یکی دیگر از غرفه داران که بیشتر از تم های گل دار بر روی نوشت افزار های خود استفاده کرده است به خبرنگار شبستان می گوید: قیمت محصولات ما از قیمت کالاهای خارجی بسیار پایینتر است.

او ادامه می دهد: اکثر نوشت افزارها از چین وارد می شود، جنس ایرانی بهتر از اجناس بی کیفیت چینی است.

 

نقش بازاریان در خرید نوشت افزار ایرانی

غرفه داری که اکثر نوشت افزارهای او ایرانی و اسلامی است هم به خبرنگار شبستان می گوید: فروش ما خوب است، اما نه اندازه استقبالی که از محصولات بازار با نماد های خارجی تولید می شود. اگر بازاریان از تولیدات ملی، اسلامی، بومی حمایت کنند، مردم هم از خرید نوشت افزار ایرانی استفاده می کنند.

او تاکید می کند: برای نمونه بازاریان از شخصیت شکرستان استقبال کردند و در آن سال پرفروشترین نوشت افزار ها برای این شخصیت بود. در حالی که شخصیت هایی همانند کلاه قرمزی که مورد علاقه برای همه نسل ها است به دلیل عدم پشتیبانی بازاریان از خرید خوبی برخوردار نشد.

این تولید کننده محصولات نوشت افزار ایرانی ادامه می دهد: شما به بازار بروید، اکثر شخصیت های منقوش شده برروی نوشت افزار ها از کارکتر های خارجی است، مشخص است که کودکان و نوجوانان هم از آن نوشت افزارهایی که در بازار توزیع می شود، بیشتر استفاده می کنند.

او بیان می کند: امسال فیلم های با کیفیتی همانند فیلشاه و شاهزاده روم ساخته شد و تاثیر آن را در انتخاب نوشت افزار کودکان و نوجوانان می بینیم اما در بازار باز هم شخصیت های خارجی حضور بیشتری را دارند.

این غرفه دار بیان می کند: متاسفانه دسترسی به نمایشگاه های ایران نوشت برای خیلی از خانواده ها مشکل است لذا آنان از آنچه بازاریان تولید می کنند استفاده می کنند.

 

ممنوعیت نوشت افزارها با نماد خارجی در مدارس

این درحالی است که سید محمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش در افتتاحیه نمایشگاه ایران نوشت گفته است، به عنوان یک دستور اداری، به هیچ عنوان در فروشگاه های وابسته به آموزش و پرورش کالای خارجی فروخته نخواهد شد. استفاده از اقلام خارجی به ویژه آنان که دارای نماد های خارجی است در مدارس ممنوع است. باید اولیاء دانش آموزان توجیه شوند. اقلام مورد استفاده خارجی دارای آثار فرهنگی هستند حتی رنگ های آنان هم از لحاظ روانشناسی بر روی فرزندان تاثیر می گذارد. دانش آموزان نباید از کوله و نوشت افزارهایی استفاده کنند که دارای نماد های خارجی باشند.

 

گردش مالی 6 هزار میلیاردی  نوشت افزار ها در ایران

او تاکید می کند: گردش مالی لوازم التحریر بین 4 تا 6 هزار میلیاردتومان است. 5 تا 10 درصد از این گردش مالی برای تولیدات داخلی است.این گردش مالی، 50 هزار فرصت شغلی گرفته است. یکی از چالش های بزرگ کشور ما بیکاری است. بیکاری باعث بروز آسیب های اجتماعی می شود. با این تولیدات خارجی بسیاری از فرصت شغلی گرفته شده است.

 

وزیر آموزش و پرورش بیان میکند: مکلف هستیم و حجت شرعی و قانونی بر گردن ما است تا از محصولات تولیدات داخلی و ایرانی حمایت کنیم تا 50 تا60 هزار فرصت شغلی را به کشور باز گردانیم. نوشت افزار های مورد استفاده دانش آموزان اثار فرهنگی مثبت و منفی دارد. گاهی بار ضد فرهنگی می تواند داشته باشد. هر چقدر در حوزه تربیتی و شناساندن قهرمانان ارزشی و ایرانی زحمت بکشیم، این نمادهای خارجی  بر باد می دهند.

او خاطر نشان می کند: دانش آموزان الگو برداری از نمادهای خارجی می کنند، ممکن است ما خیلی بر این نماد های خارجی که بر روی نوشت افزارها  وجود دارد توجه نکنیم و تاثیر گذار نباشد  اما برای دانش آموزان که هر روز با آن سرکار دارند و بر روی آنان تاثیر می گذارد و کارتون آن را هم ببیند نماد قدرت برای آنان می شود.یادمان نرفته است سال های آغازین انقلاب استفاده از کالای خارجی ضد ارزش بود و استفاده از کالای ایرانی  فضیلت بود.

 

بطحایی با بیان اینکه تا یک مدتی باید، به کالاهای ایرانی رانت بدهیم تاکید می کند: فرصت باید به تولید کالاهای ایرانی بدهیم  تا فاصله ناجوانمردانه ای که میان کالای خارجی و ایرانی وجود دارد، کم شود.باید کالاهای ایرانی با کیفیت و استاندارد های لازم تولید شود.

چه نوشت افزارهایی در بازار توزیع می شود

به بازار و به سوی مغازه هایی که نوشت افزار می فروشند می روم، گفته های غرفه دار ایران نوشت درست است، دربازار تصاویر کارکترهای خارجی بر کارکتر های ایرانی می چربد.

یکی از فروشنده ها به خبرنگار شبستان درباره ی فروش نوشت افزارها با کارکتر های خارجی می گوید: فروش نسبتا خوبی داریم. بچه ها آنچه را که در کارتون ها می بینند را می خواهند. به همین دلیل است اکثر تولیدات با کارکتر های خارجی است.

به یکی دیگر از فروشنده ها از دستور جدید وزیر آموزش و پرورش مبنی بر ممنویت نوشت افزارها با نمادهای خارجی می گویم که نیش خندی می زند و می گوید: درایران خیلی چیزها می گویند اما چه کسی است که گوش دهد. کودکان و نوجوانان نمادهای خارجی را بیشتر از ایرانی دوست دارند.

یکی دیگر ازفروشنده ها دلیل استفاده از نوشت افزار خارجی را کیفیت آن می  داند و می گوید: خودکار و مدادهای خارجی ها بسیار کیفیت بهتری از ایرانی ها دارد، خانواده ها هم بیشتر مارک های خاصی را می خواهند به همین دلیل ما عرضه می کنیم.

 

 

 نوشت افزار با نماد ایرانی و اسلامی را بیشتر خیریه ها و مراکز دولتی سفارش می دهند

به سراغ یکی از فروشنده هایی که نوشت افزارهای ایرانی و اسلامی  با تصاویر شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم می فروشد می روم و  او  به خبرنگار شبستان درباره ی میزان استقبال از خرید این نوشت افزارها چگونه است می گوید: 10 کارتن تازه سفارش گرفته ام. فروشم در نوشت افزار های با نماد ارزشی بسیار زیاد است.

از او ادامه می دهد: استقبال کودکان و نوجوانان زیاد نیست. بلکه ارگان های دولتی و خیریه ها از ما خرید می کنند. البته تمام مواد خام نوشت افزارها از خارج از کشور می آید، این را همه می دانند.

 

یکی از فروشنده ها به نقش خانواده ها هم اشاره می کند و می گوید: نوع تربیت خانواده و محیطی که دانش آموز در آن رشد می کند، خیلی اهمیت در انتخاب نوشت افزار دارد.

 

کمبود  فیلم های انیمیشنی جذاب در کشور

در این باره باید گفت؛ خانواده های زیادی بازار را برای خرید نوشت افزار انتخاب کرده اند و  کودکان کیف هایی در دست دارند که نقش کارکتر های خارجی بر روی آن برجسته شده است. مادری که بازار را به عنوان خرید نوشت افزار انتخاب کرده است به خبرنگار شبستان می گوید: دخترم عاشق شخصیت آنا و السا است به همین دلیل تنها کیف هایی انتخاب می کند که این شخصیت ها را داشته باشند. من هم ایرادی نمی گیرم.

او ادامه می دهد: اما در خرید دفترها انتخاب خودم در اولویت است. احساس می کنم دفترهای ساده کیفیت بهتری از دفترهایی تصویر دار دارند.

این مادر بیان می کند: متاسفانه انیمیشن هایی که در کشور تولید می شود خیلی دارای کیفیت داستانی و شخصیتی نیستند. کارتون هایی را هم در بازار تولید می شود اکثر خارجی هستند. وقتی تهیه می کنیم، کودکان جذب شخصیت ها می شوند.

نکته هایی درسخن های فروشنده های نوشت افزارها نهفته است که مشکلات زیر ساختی زیادی همانند مشکلات نبود تولید مواد خام در کشور و باکیفیت، کمبود تولیدات انیمیشنی جذاب ویژه کودکان و عدم شناخت شخصیت های ایرانی شاهنامه ای میان کودکان و نوجوانان، وجود دست های پشت پرده در میزان فروش و تغییرذائقه را را یاد آور می شود.

می طلبد تا تمام مسئولان وزارت خانه ها در دستگاه های اجرایی و با یکدیگر در مسیر متحد گام بردارند و با نظارت های بیشتر و ارایه تسهیلات به تولیدکنندگان داخلی، محصولاتی تولید شود که ضمن کیفیت بالا، ایرانی، بومی و اسلامی باشد و  با فرهنگ جمهوری اسلامی ایران عجین شده باشد.  باید در این راستا، رسانه ها و به ویژه سازمان صدا و سیما نقش خود را در فرهنگ سازی استفاده از کالای ملی و شخصیت های بومی و محلی که مطابق با فرهنگ ایران اسلامی است پررنگ  تر کنند.

به هر روی؛ باید دید در سال تحصیلی  جدید در نبرد دستورالعمل وزیر آموزش و پرورش مبنی بر ممنوعیت نوشت افزار با نماد خارجی در مدارس پیروز می شود یا باز هم ذائقه سرمایه داران در بازار.

 

گزارش از معصومه بدخشان

 

کد خبر 725041

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha