دکتر حسن براتی زاده، مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در خصوص نحوه نظارت بر کیفیت نان به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: بحث نظارت بر بهداشت و سلامت نان یک زنجیره است که از گندم تا آرد و شرایط نگهداری آن گرفته تا تهیه نان در نانوایی ها به هم متصل است و هر بخش نظارت ویژه دستگاه مربوطه را دارد.
وی با اشاره به اینکه شرایط نگهداری گندم در سیلوها و تهیه آرد در کارخانه ها تحت نظارت این معاونت صورت می گیرد و ارزیابی ها و بررسی کیفیت و بهداشت محیط کارشناسانه و بسیار دقیق است، افزود: بحث غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک که طی چند سال اخیر در دستور کار قرار گرفته از جمله دستورالعمل هایی است که از طریق معاونت غذا پیگیری و اجرا می شود.
دکتر براتی زاده اظهارداشت: با توجه به اینکه درصد زیادی از مردم از کمبود ریزمغذی ها رنج می برند و کم خونی فقر آهن، یکی از مشکلات شایع بوده که با کمبود این ترکیبات بروز می کند و همچنین از آنجایی که نان، غذای غالب مردم ایران است، بنابراین غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک می تواند بخشی از این کمبودها را جبران کند.
وی، استفاده از جوش شیرین در پخت نان را تخلف می داند و با بیان اینکه در صورت گزارش تخلف از سوی مردم با واحد مربوطه برخورد می شود، افزود: امروز دغدغه ما نان سنگک است چراکه با توجه به سبوس گیری بین 7 تا 10 درصدی آرد آن از ارزش غذایی بالایی برخوردار است اما متاسفانه مشاهده می شود تا 18 درصد هم سبوس گیری می شود.
دکتر براتی زاده، همچنین در خصوص اضافه کردن سبوس به صورت دستی به نان از سوی نانواها، این مورد را تخلف اعلام کرد و با بیان اینکه مشاهده آن در نانوایی ها پیگیری قانونی دارد، تصریح کرد: اضافه کردن این سبوس به نان نه تنها خاصیت غذایی ندارد بلکه برای بدن انسان مضر نیز خواهد بود.
وی با بیان اینکه متاسفانه امروزه در جامعه شاهد آن هستیم که مردم تمایل به مصرف نان سفید دارند که باید در آموزش های صورت گرفته این تفکر اشتباه اصلاح شود، به مزایای استفاده از نانهای تیره و سبوس دار اشاره کرد و گفت: فیبر موجود در نان سبوس دار بهترین درمان تغذیهای در یبوست و بیماری های روده بزرگ از جمله سرطان روده بزرگ است و همچنین نان سبوس دار به خاطر ایجاد سیری در فرد نسبت به نان های سفید خطر کمتری در ایجاد چاقی دارد.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به اینکه درصد بالایی از نیاز روزانه به ویتامین ها و مواد معدنی، پروتئین و فیبر توسط نانهای سبوس دار تأمین و سیستم ایمنی دفاعی بدن تقویت می شود، بیان کرد: توصیه ما به مردم استفاده از نان سبوس دار است چرا که میتواند در پیشگیری از ابتلاء به سوء تغذیه و مشکلات گوارشی نقش بسزایی داشته باشد.
دکتر براتی زاده، سنگک های ماشینی را ظلم دیگری دانست که در حق مردم می شود و در خصوص تفاوت پخت نان سنگک بر روی سنگ یا نان سنگک ماشینی گفت: از آنجا که ضریب انتقال حرارت سنگ با ضریب انتقال حرارت فلز متفاوت است، پخت نان تحت این دو شرایط با تفاوت هایی توأم میشود به گونه ای که چون سنگ دیر گرم میشود و دیر هم حرارت خود را از دست میدهد، در حالی که فلز از خاصیتی برعکس برخوردار بوده و سریع گرم شده و از همین رو نان سنگک ماشینی هنگام پخت دو لایه میشود.
نظر شما