به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومي موسسه خانه كتاب، نيكنام حسيني پور، مدير عامل موسسه خانه كتاب و محمود آموزگار، رئيس اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران همزمان با پنجمين روز از اجراي طرح تابستانه كتاب ۹۷ از تعدادي از كتابفروشي هاي عضو اين طرح بازديد كردند.
نيكنام حسيني پور و محمود آموزگار در ابتداي اين بازديد با حضور در كتابفروشي «مولي» ضمن شنيدن نقطه نظرات خريداران حاضر در اين كتابفروشي، در مورد افزايش سقف اعتبار خريداران، ارائه تعريف مشخص از كتاب هاي تاليفي، افزايش اعتبار كتابفروشي هاو... صحبت كردند.
كتابفروشي توس از ديگر كتابفروشي هايي بود كه مورد بازديد قرار گرفت. در اين بازيد علي باقرزاده، مدير كتابفروشي توس با بيان اينكه يارانه خريد كتاب براي مردم انگيزه خريد ايجاد مي كند، گفت: مردم ۱۰ درصد تخفيف خريد كتاب را معقول مي دانستند اما امروزه به دنبال تخفيف ۲۰درصد به بالا هستند. براي بهبود وضعيت كتاب بايد كتاب را وارد زندگي مردم كنيم. براي حمايت از كتابفروشان و ناشران بايد در كنار برگزاري اين طرح ها، جلوي افست كتاب و قاچاق كتاب هم گرفته شود.
باقرزاده با اشاره به تفاوت تخفيف خريد كتاب هاي تاليف و ترجمه گفت: بيشتر بودن تخفيف خريد كتاب هاي تاليفي نسبت به ترجمه ايده خوبي است و من با آن موافقم. هر چند آشنايي با ادبيات جهان خوب است اما توليد علم جايگاه ويژه اي دارد و بايد از آن حمايت كرد. با اين تفاوت يارانه، مشتري اگر دو كتاب يكي تاليف و ديگري ترجمه را براي خريد انتخاب كند چون مي تواند كتاب هاي تاليفي را با يارانه بيشتري خريداري كند اين كتاب را انتخاب مي كند. من اين اتفاق را در اين دوره از طرح احساس كرد. اما اين يارانه به كتاب هاي ترجمه اي لطمه نزده است؛ في النفسه اين يارانه از نبود آن بهتر است.
مدير كتابفروشي توس ادامه داد: بايد اين نكته را در نظر داشته باشيم كه ترجمه يك مترجم ايراني در مقابل ترجمه يك دنيا قرار مي گيرد، به اين معنا كه تعداد كتاب هايي كه از كل جهان ترجمه مي كنيم جذاب تر هستند و نمي توانيم با آنها رقابت كنيم.
وي در پايان پيشنهاد كرد: در اين طرح و طرح هاي آينده، كتابفروشي ها از راه هاي صحيح تري راستي آزمايي شوند.
محمود آموزگار در ادامه گفت: اختصاص يارانه خريد كتاب به خريداران در قالب طرح هاي فصلي مانند تابستانه و عيدانه و پائيزه كتاب از كانال كتابفروشي ها است. اما يكي از ايرادات اين طرح طولاني بودن زمان باز پرداخت اين يارانه به كتابفروشي ها است كه ممكن است حتي به پنج الي شش ماه به طول بي انجامد. لذا بايد مانند نمايشگاه بين المللي كتاب كه مصرف كنندگان بن كارت هاي خريد كتاب را مي گيرند و همان لحظه پول به حساب آنها واريز مي شود بايد در طرح هاي تابستانه كتاب هم به همين صورت باشد.
انتشارات و كتابفروشي مرواريد از ديگر كتابفروشي هايي بود كه محمود آموزگار و نيكنام حسيني پور از آن بازديد كردند. امير عليبيك، مديرفروش انتشارات مرواريد با بيان اينكه دو سوم اعتبار ما تاكنون استفاده شده است، گفت: در اين طرح ها مشتري و مخاطب احساس مي كند به نظر و انتخابش احترام گذاشته شده است و چيزي به او تحميل نمي شود. مخاطبان از اجراي اين طرح ها به نسبت نمايشگاه هاي كتاب راضي تر هستند چرا كه انواع كتاب به سادگي در اختيار آنها قرار مي گيرد.
علي بيك ادامه داد: اين طرح ها براي خود كتابفروشي ها نيز خوب است ما دوراني با بحران رو به رو شده بوديم اما با اجراي اين طرح ها با چرخش مالي خوبي مواجه شديم و نسبت به روزهاي عادي فروش ما دو برابر شده است. اجراي اين طرح ها براي اهالي كتابخوان بسيار مهم است. براي بهتر اجرا شدن اين طرح ها هر چه بوروكراسي ها را كم كنيم نتيجه بهتري مي گيريم و برعكس هرچه بوروكراسي را بيشتر كنيم با ريزش مخاطب روبه رو مي شويم.
در ادامه اين بازديد، حسيني پور و آموزگار به كتابفروشي روزبهان رفتند و با مدير اين كتابفروشي گفت و گو كردند.
مدير كتابفروشي روزبهان در اين بازديد گفت: طرح و استقبال از آن خوب است اما ابتداي طرح با تعطيلات چند روزه روبه رو شده است و اكثر مردم در مسافرت هستند. بحث تخفيف و به عبارتي يارانه تاثير عجيبي دارد به طوري كه فروش ما را چند برابر مي كند اين به خاطر تاثير رواني كلمه تخفيف است.
وي ادامه داد: ما در حوزه تاليف وضعيت خوبي نداريم حتي اگر براي آن يارانه ۳۰ درصدي هم بگذاريم اتفاق خاصي رخ نمي دهد. مردم ما نسبت به كتاب هاي تاليفي بي اعتماد شده اند. كتاب رو به سقوط است و خيابان انقلاب هم فضاي مناسبي براي فروش كتاب نيست. ما به عنوان ناشر در فروش كتاب نه تنها كاهش نداشتيم بلكه افزايش هم داشتيم اما در كتابفروشي اينگونه نيست.
حسيني پور در بازديد از كتابفروشي روزبهان گفت: مردم با شنيدن تخفيف يا يارانه به صورت ناخودآگاه احساس مي كنند برنده هستند.
آموزگار نيز گفت: سختي هايي كه در كار تاليف يك كتاب وجود دارد در ترجمه كتاب نيست. يك كتابفروش بايد اطلاعات ومعلوماتش در مورد كتاب بالا باشد تا در فروش كتاب موفق شود. من معتقدم يارانه هاي نمايشگاهي را بايد جمع كرد. حتي به جاي اينكه به كتابفروشي ها يارانه ۲۰يا ۲۵ درصدي بدهند از هر كتابفروشي به يك نفر حق بيمه پرداخت كنند.
بازديد از كتابفروشي افق بخش ديگري از اين بازديد را به خود اختصاص داد. رامين شعبان پور با اشاره به بازه زماني اجراي طرح تابستانه كتاب۹۷ گفت: بهتر است براي اجراي اين طرح بازه زماني مشخصي در نظر گرفته شود مثلا هفته كتاب يا اسفندماه و نزديك با عيد نوروز فرصت مناسبي براي اجراي اين طرح ها است.
وي ادامه داد: يارانه ۲۵درصد براي خريد كتاب هاي تاليفي همه مخاطبان را خوشحال مي كند اما يارانه ۱۵درصدي براي كتاب هاي ترجمه براي همه سوال ايجاد مي كند كه چرا. بنابراين پيشنهاد مي كنم يارانه ۱۵ درصدي در دوره هاي بعدي به ۲۰درصد برسد.
شعبان پور بيان كرد: در اين دوره از طرح، سيما گزارش هايي پخش كرد كه در مقايسه با دوره هاي قبل نقشش را پررنگ تر كرد. اين گزارش ها باعث شد عده اي كه چيز زيادي در مورد طرح نمي دانستند به كتابفروشي مراجعه و اطلاعات بيشتري در مورد طرح كسب كنند. اين براي ما ارزشمند است و به جذب مخاطبان جديد كمك مي كند.
وي اظهار كرد: عادت خوب براي كتاب و كتابخواني حركتي مثبت تلقي مي شود. بنابراين اگر در اين طرح ها مانند بن كارت هاي الكترونيكي خريد كتاب، به صورت آنلاين هزينه ها را پرداخت كنند بسيار خوب مي شود. از ديگر نكات قابل توجه اين طرح ادامه دار شدن آنها بعد از تغييرات مديريتي است.
شعبان پور بيان كرد: افزايش اعتبار كتابفروشي ها در كنار افزايش مدت زمان اجراي طرح خوب است چون اين دو مكمل هم هستند. بنابراين ما خواهان افزايش اعتبار و افزايش زمان اجراي طرح هستيم.
آموزگار در ادامه گفت: اين يارانه براي خريداران از مسير كتابفروشي ها است بنابراين بهتر است با توجه به كل يارانه اي كه داريم آن را مديريت كنيم و در طول سال از آن استفاده كنيم تا به صورت مستمر ادامه پيدا كند.
نظر شما