نوشداروی اروپایی/بسته ای خارج از چارچوب برجام

اتحادیه اروپا بنا داشت بسته اقتصادی را در چارچوب برجام ارائه دهد که به گفته مقامات کشورمان تاکنون چنین اقدامی صورت نگرفته و در جدیدترین اقدام بسته حمایتی ۱۸ میلیون یورویی را تصویب کرده که به گفته مسئولان کشورمان ربطی به آن بسته اقتصادی مدنظر ندارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، طرف اروپای حاضر در برجام پس از اقدام یک جانبه دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا در خروج از برجام و پس از آن اعمال تحریم علیه ایران مکررا خواستار حضور ایران در این توافق هسته ای بود و بر این اساس مذاکرات متعددی میان مسئولان اتحادیه اروپا و مقامات کشورمان برگزار شد تا آنجا که قرار شد اروپا برای حفظ منافع دو طرف و تامین خواسته های ایران بسته ای را به تهران پیشنهاد کند.

 

بنابراین گزارش قرار بود این بسته پیشنهادی تا قبل از اعمال تحریم های آمریکا به دست ایران برسد که این اتفاق رخ نداد. مقامات کشورمان با ابراز تاسف از تعلل طرف اروپایی در ارائه این بسته اعلام کرده بودند که برای انجام اقدامات منتظر اروپایی ها نخواهیم ماند. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان اعلام کرده بود که "اجرایی کردن مقررات مسدودکننده و مجوز بانک سرمایه‌گذاری اروپا از جمله اقدامات اروپا تاکنون بوده است اما از نگاه ما این اقدامات بیش از آنکه اقدام عملیاتی باشد اعلام موضع است، هرچند آن‌ها حرکت رو به جلو داشته‌اند، اما اعتقاد ما این است که اروپا هنوز برای هزینه کردن آماده نشده است."

 

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز در آخرین نشت خبری خود اعلام کرده بود که " از سرعت عمل اروپا راضی نیستیم."

 

انتقادات مقامات کشورمان گویا طرف اروپایی را به تکاپو انداخت تا جایی که کمیسیون اروپا پنجشنبه اول شهریورماه اعلام کرد ارائه اولین بسته حمایتی خود را برای حمایت از توسعه اجتماعی و اقتصادی ایران به ارزش ۱۸ میلیون یورو شامل ۸ میلیون یورو برای کمک به بخش خصوصی تصویب کرده است.

 

بنابر اعلام سایت کمیسیون اروپا این بسته اولین بخش از بسته حمایتی ۵۰ میلیون یورویی اروپا در حمایت از ایران است که به عنوان بخشی از همکاری‌های دو طرف پس از توافق برجام صورت می‌گیرد. کمیسیون اتحادیه اروپا در بخشی از این کمک ۱۸ میلیون یورویی، ۸ میلیون یورو برای حمایت فنی در زمینه چالش‌های زیست محیطی و ۲ میلیون یورو برای حمایت از کاهش آسیب مواد مخدر اختصاص داده است. حمایت از بخش خصوصی شامل بنگاه‌های اقتصادی کوچک و بزرگ، توسعه زنجیرههای ارزشی منتخب و حمایت فنی از سازمان توسعه تجارت ایران می‌شود. این پروژه حمایتی از سوی مرکز تجارت بینالملل، آژانسهای مرتبط با کشور‌های اتحادیه اروپا و دیگر نهاد‌ها و سازمان‌هایی که در همکاری نزدیک با همتایان ایرانی هستند، اجرا میشود.

 

 

 

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره گفت: "پس از احیای رابطه اتحادیه اروپا-ایران در نتیجه توافق هسته‏ ای، همکاریها در بسیاری از بخش‌‏ها توسعه یافته است. ما به دوام این (رابطه) متعهد هستیم و این بسته جدید روابط اقتصادی در حوزههایی که منافع مستقیم شهروندانمان را تامین میکند، توسعه می‌بخشد." پس از آن نِوِن میمیکا، کمیسر توسعه و همکاریهای بین‌المللی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که "با این اقدامات، اتحادیه اروپا حمایت خود را از مردم ایران و توسعه پایدار و صلح‌آمیز آن‌ها نشان می‌دهد. این بسته مشوقی است برای مشارکت جدیتر همه بخشهای (اقتصاد) ایران به ویژه بخش خصوصی."

 

 

تصویب این بسته واکنش هایی را از سوی مقامات کشورمان داشت. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاران در این باره گفته است: "رئیس ‌سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه ایران، بیانیه مشترکی را در ۱۶ آوریل ۲۰۱۶ در تهران امضا کردند که ناظر بر همکاری بین طرف‌های ایرانی و کمیسیون اروپا به‌عنوان بازوی اجرایی اتحادیه اروپا است. این همکاری‌ها پیرو تبادل هیئت‌های بلندپایه بین طرفین وارد مراحل اجرایی در حوزه‌های مختلف مانند حوزه کشاورزی، مهاجرت، صنعت و آموزش عالی شده است. کمیسیون اروپا به نوبه خود سهم به‌سزایی را در تقویت همکاری‌ها بین اتحادیه اروپا و ایران برعهده ‌دارد. حمایت از شرکت‌های کوچک و متوسط و ارائه کمک‌های فنی به سازمان توسعه تجارت ایران بخشی از این پروژه‌ها هستند. قرار است طرف‌های ایرانی برای اجرای این پروژه با مرکز تجارت بین‌المللی، کارگزاری‌های کشورهای عضو اتحادیه اروپا و سایر سازمان‌ها همکاری کنند. این بودجه مربوط به همکاری‌های ایران با نهاد اتحادیه اروپایی است و ربطی به بسته اقتصادی مطرح شده اروپا که قرار است در چارچوب برجام و برای مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه ایران ارائه شود، ندارد."

 

 

حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به آنا گفته است: "اقدام اروپایی‌ها سیگنال ضعیفی در حوزه عملی است و انتظار این است که اروپایی‌ها قوی‌تر عمل کنند. اتحادیه اروپا رقم ناچیزی را برای کمک به ایران در نظر گرفته زیرا جرائم و اقداماتی که آمریکایی‌ها علیه ایران شکل داده‌، بسیار بیشتر است."

 

 

اروپا در حالی ارائه بسته حمایتی ۱۸ میلیون یورویی به ایران را تصویب کرد که تنها در یک مورد، بانک مرکزی ایران در دی ماه ۹۶ برای آزادسازی ۴/۹ میلیارد دلار پول ایران نزد موسسه مالی کلیراستریم لوکزامبورگ- یکی از مؤسسات تابعه بورس آلمان- به دادگاه شکایت کرد. علاوه ‌بر این پس از امضای برجام، آمریکا تنها در یک قلم ۲ میلیارد دلار از اموال ایران را بلوکه کرد و اروپا هیچ واکنشی نشان نداد از این رو باید گفت اروپا برای اینکه تعهد و اراده خود را در حفظ برجام و حضور ایران در این توافق هسته ای نشان دهد باید اقدامات قوی تری از خود و در راستای اهداف در نظر گرفته شده انجام دهد.

کد خبر 723489

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha