خبرگزاری شبستان ، فاطمه عسگری _قم: نان یکی از قدیمی ترین غذاهایی است که بشر آنرا تهیه نموده است و تاریخچه آن به اواخر عصر حجر بر می گردد. آن زمان بود که برای اولین بار، دانه غلات را با آب مخلوط کرده و سپس خمیر به دست آمده را می پختند . در دوران یونان باستان، تهیه نان یکی از مهمترین قسمت های آشپزی محسوب می شد که البته چون در مراسم مذهبی استفاده می گردید، از اهمیت مذهبی هم برخوردار بود. اولین کوره بسته برای پخت غذاها از جمله نان را هم به احتمال زیاد یونانی ها ساختند.
نان به عنوان یک کالای ضروری و قوت روزانه مصرفی مردم مورد توجه بسیار زیادی است که از این رو بحث تولید و توزیع آن هم از اهمیت ویژهای برخوردار است. در تاریخ اروپا، حداقل از قرن 1000 قبل میلاد مسیح، نان به عنوان غذای اصلی به چشم می خورد.
واما نان در ایران...
در ایران در گذشته های نه چندان دور در هر خانهای چرخی سنگی وجود داشت که خانمهای خانه با آن گندم را آرد میکردند و خمیر میزدند و در تنورهای گلی که در هر منزلی وجود داشت و با هیزم داغ میشد، نان میختند.
کم کم آسیابهایی برای آرد کردن گندم ساخته شد که اول آسیاب آبی بود و بعداً به آسیابهای دیزلی و برقی تغییر یافت و پس از چندی واحدهای نانوایی و نان پزی در سطح شهرها و روستا احداث گردید، بطوریکه کم کم پختن نان در منازل متوقف گردید و افراد برای تهیه نان مورد نیاز خود آن را از مغازههای نانوایی خریداری کرده و میکنند.
نانواییهای اولیه طریقه خمیر زدن و پختن و سوخت تنورهای خود را به روشهای سنتی و قدیمی انجام میدادند و بعدها روشهای ماشینی و پخت نانهای فانتزی مرسوم شد.
در همین خصوص و برای بررسی کیفیت نان در قم گفتگویی انجام داده ایم با تعداری از مردم، نانوایان و مسئولان که در پی می آید:
محمد منصوری یکی از شهروندان قمی است که از کیفیت نان در قم گلایه دارد. وی می گوید: شکایت ما از برخی نانوایان در قم است اما به این مسئله رسیدگی نمی شود کیفیت نان بخصوص لواش بسیار بد شده است در این مورد به نانوایی محل به خاطر کیفیت بد نان چندبار انتقاد کردیم ولی فایده ای ندارد.
مهدی کرمانی یکی دیگر از شهروندان قمی به کم فروشی برخی نانوایی ها اشاره می کند و می گوید: اخیرا اندازه نان و وزن آن کم شده است درحالی که قیمت همان قیمت است. وی ادامه می دهد: وقتی به این موضوع معترض می شویم می گویند طی چند سال اخیر در قیمت نان افزایشی صورت نگرفته است و از این طریق جبران هزینه ها را می کنیم که به نظر من این نوعی دور زدن است که مسئولان باید پیگیری کنند.
زهرا تهرانچی یکی از بانوان قمی است که از اسراف شدن نان به شدت ناراحت است. وی می گوید: نان سنگکی که میخریم فقط در همان ساعت اول قابل استفاده است و بعد از چند ساعت مثل آجر آنقدر سفت و سخت می شود که اصلا قابل استفاده نیست و باید برکت خدا را دور ریخت، نان لواش و تافتون نیز همین وضعیت را دارد و باید کلی انرژی مصرف کنیم تا زیر دندان تکه تکه شود.
امیر بیگدلی یکی از نانوایان قمی نیز می گوید: آردی که تحویل نانوایان قم داده می شود بسیار بی کیفیت است و به همین علت کیفیت نان پایین می آید.
وی به درد دل نانوایان اشاره و تصریح می کند: چندین سال است که قیمت نان تغییری نکرده است و به دنبال آن دستمزد کارگران نیزهیچ افزایشی نداشته است و این موضوع خیلی ناراحت کننده است بخصوص اینکه مردم بی کیفیتی نان را از چشم نانوا می دانند.
رحمان احمدی یکی دیگر از نانوایان قمی نیز می گوید: از آنجا که مردم فقط ظاهر بی کیفیت نان را می بینند و از بقیه ماجرا خبر ندارند حق دارند که گلایه مند باشند اما اگر هنگام خمیرزدن در نانوایی باشند و کیفیت آرد را از نزدیک ببینند متوجه می شوند که نانوا هیچ تقصیری ندارد.
کیفیت آرد تقریبا نیمی از کیفیت نان را تشکیل میدهد
علی اکبر زارعی رئیس اتحادیه صنف نانوایان قم نیز معتقد است کیفیت گندم در استان قم مطلوب نیست وکمتر به درد نانوایی ها می خورد.
وی با بیان اینکه کیفیت آرد تقریبا نیمی از کیفیت نان را تشکیل میدهد، می گوید : ۳۰ درصد از کیفیت نان به مهارت نانوا و ۲۰ درصد نیز به تجهیزات نانوایی بستگی دارد.
زارعی می گوید: در حال حاضر ۵ کارخانه تولید آرد برای نانوایی های دولتی استان وجود دارد که کیفیت آنها یکسان نیست و نانوایی ها نیز حق انتخاب آرد با کیفیت تر را از کارخانه مورد نظر ندارند .
رئیس اتحادیه صنف نانوایان قم همچنین به استاندارد نبودن مقدار سبوس آرد در نانوایی های آزاد پز اشاره می کند و می گوید : در برخی نانوایی های سنگکی آزاد پز ، حتی از آرد نان های دیگر استفاده می شود!
استفاده از آردهای بی کیفیت، یکی از دلایل اصلی بی کیفتی نان
یکی از اعضای هیئت مدیره ی اتحادیه نانوایان قم نیزدر گفتگو با خبرنگار ما به علت بی کیفتی نان اشاره می کند و می گوید: یکی از دلایل اصلی بی کیفتی نان بویژه لواش استفاده از آردهای بی کیفیت تولید کارخانه های قم است.
عضو اتحادیه نانوایان ادامه می دهد: استفاده از کارگران مبتدی و غیر حرفه ای در نانوایی ها که مزد کمتری دریافت می کنند از دیگر دلایل بی کیفیتی نان است.
وی همچنین این نکته را یادآور می شود که با وجود افزایش هزینه های جاری نانوایی ها حدود 4 سال است که قیمت نان افزایش نداشته است و این مسئله خود می تواند از عوامل کاهش کیفیت نان باشد.
پیشنهاد افزایش ۱۰ درصدص قیمت نان
مجید آوری فرد مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری قم نیز در خصوص قیمت نان می گوید: افزایش قیمت ده درصدی را برای قیمت نان در نظرگرفتیم و پیشنهاد دادیم.
وی تصریح می کند: می خواهیم قیمت نان را حدود ده درصد افزایش دهیم که به خاطر رند شدن قیمت احتمال یک درصد اختلاف وجود خواهد داشت، البته اگر این افزایش قیمت نان به تصویب استاندار نرسد تصویب نخواهد شد.
آوری فرد با تاکید بر اینکه سعی کردیم دربحث افزایش قیمت نان رفاه مصرفکنندگان و مشکلات نانوایان را مدنظر داشته باشیم، ادامه می دهد: یکی از از راهکارهای کنترل قیمت نان این است که اگر آرد در استان دیگری کمتر از قیمت بازار قم به فروش میرسد، کیفیت آن را بررسی کرده و به داخل استان وارد کنیم تا کارخانههای آرد استان نیز به کاهش قیمت آرد ترغیب شوند.
رنگ تیره نان بر خلاف تصوراتی که وجود دارد نشان دهنده کیفیت و سلامت بیشتر نان
بهزاد رادمنش مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قم نیز در خصوص کیفیت نان و بخصوص سبوس می گوید: از همان ابندای آغاز کارم در این سمت افزایش سبوس آرد نانوایی را جزو اولویتهای خودم قرار دادم.
وی در این زمینه به نان سنگک اشاره میکند اینکه سبوسگیری آرد نان سنگک در کارخانهها ابتدا ۲۱ درصد بود که نان سنگک را عملاً فاقد ارزش غذایی می کرد اما در همین حین افزایش سبوس نان در شورای سیاستگذاری آرد و نان قم مطرح و مورد اتفاق نظر قرار گرفت.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قم در ادامه به تعداد کارخانه های آرد اشاره می کند و می گوید:در حال حاضر پنج کارخانه آرد در قم وجود دارد که موظف شدهاند تا سبوسگیری آرد را کاهش داده تا بتوان بخشی از سبوس را از طریق نان وارد سبد مصرف خانوار کرد.
وی ادامه می دهد: امروز میزان سبوسگیری آرد بسیار کاهش یافته و نان سنگک در قم با سبوسگیری استاندارد به دست مردم میرسد.
رادمنش می گوید: افزایش سبوس در نان باعث میشود، نان رنگ تیرهتری به خود بگیرد اما مردم که سالهاست به مصرف نان سفید و درخشان عادت دارند هم اکنون با دیدن نانی که رنگ کدری دارد متاسفانه بحث کیفیت را پیش میکشند و این در حالی است که رنگ تیره نان بر خلاف تصوراتی که وجود دارد نشان دهنده کیفیت و سلامت بیشتر نان بخاطر افزایش سبوس است.
وی در ادامه فواید سبوس در نان از جمله آهن و فسفر و منگنز و ویتامینهای گروه ب را برمی شمرد و می گوید: بسیاری از سرطانهای دستگاه گوارش با مصرف سبوس قابل پیشگیری است.
رادمنش با تاکید بر اینکه گندم وارداتی به استان قم از مرغوبترین نوع گندمهاست تصریح می کند: حتی یک دانه گندم آلوده نه تنها وارد استان نمیشود و در سیلوها هم مراقبتهای لازم انجام می شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قم در پایان تاکید می کند: نان سنگک قم سالیان درازی است که رتبه یک کشور را دارد و این خود دلیلی بر کیفیت بالای نان است.
نظر شما