خورشید شدت ازن تهران را افزايش مي‌دهد

از ابتدای سال ۹۷ تا به ۲۹ مرداد، مجموعا ۲۶ روز هوای ناسالم در شهر تهران حاکم بوده که ۱۵ روز آن از نظر آلاینده ازن و ۱۱روز آن از نظر ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون در شرایط ناسالم قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، طي ماه‌هاي اخير، آلاينده ازن در تهران خودنمايي كرده و در برخي روزها، آلاينده شاخص هواي شهر بوده است. از ابتدای سال 97 تا به 29 مرداد، مجموعا 26 روز هوای ناسالم در شهر تهران حاکم بوده که 15 روز آن از نظر آلاینده ازن و 11روز آن از نظر ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون در شرایط ناسالم قرار گرفته است.

 

احمد طاهري مدير شبکه سنجش کيفيت هواي شرکت کنترل کيفيت هواي تهران در اين باره گفت: آلاینده‌های هوا به دو دسته اصلی آلاینده‌های اولیه و ثانویه تقسیم بندی می‌شوند. آلاینده های اولیه مانند اکسیدهای نیتروژن به صورت مستقیم از منابع آلودگی هوا انتشار می یابند در حالی که آلاینده های ثانویه حاصل واکنش هاییست که در جو شکل می گیرد. آلاینده ازن یک آلاینده ثانویه می باشد، بنابراین هیچ منبع انتشار مستقیمی برای این آلاینده وجود ندارد و این آلاینده حاصل واکنش آلاینده های اکسیدهای نیتروژن (NOx) و ترکیبات آلی فرار (VOC) در حضور نور خورشید هستند.

 

به گفته طاهري، تابش نور خورشید رکنی اساسی در تشکیل این آلاینده است و با شدت گرفتن آن، تولید آلاینده ازن و به دنبال آن غلظت آن در هوا افزایش می یابد. به همین دلیل در ساعات ظهر و عصر که بیشترین تابش نور خورشید را داریم، بالاترین غلظت این آلاینده مشاهده می شود. با توجه به ضرورت تابش نور خورشید برای تولید آلاینده ازن، این آلاینده به عنوان آلاینده فصول گرم نیز شناخته می شود. با توجه به عدم انتشار مستقیم آلاینده ازن، به منظور کاهش غلظت این آلاینده باید آلاینده های اولیه (اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار) که منجر به تولید این آلاینده می شوند را کاهش داد. این آلاینده ها از منابع متعددی از جمله ناوگان حمل و نقل، اعم از ناوگان سواری و دیزلی و موتورسیکلت ها، صنایع، پتروشیمی ها و... انتشار می یابند.

 

وي گفت: ماهیت آلاینده‌های هوا از جمله آلاینده ازن به گونه ایست که نمی توان منطقه یا قسمتی از شهر را به عنوان منطقه آلوده از نظر این آلاینده مشخص کرد و سایر نقاط را مصون تلقی کرد. بلکه به دلیل ماهیت سیال و حرکاتی که در جو وجود دارد، آلاینده های هوا به سرعت پخش می شوند و غلظت بالای آلاینده های هوا تمامی مردم شهر را تحت تاثیر قرار خواهند داد، هرچند که ممکن است اختلاف غلظتی نه چندان زیاد بین نقاط مختلف باشد.

 

بر اساس گفته‌هاي طاهري، آلاینده ازن می تواند موجب ایجاد مشکلات تنفسی متعدد مخصوصا برای گروه های حساس جامعه شامل کودکان و سالمندان شود. همچنین این آلاینده می تواند تاثیرات مخربی بر افراد مبتلا به به بیماری های تنفسی مانند آسم در سنین مختلف داشته باشد. لازم به ذکر است که غلظت این آلاینده به صورت پیوسته در ایستگاه های شرکت کنترل کیفیت هوا اندازه گیری می شود و از راه های مختلف به صورت برخط و پیوسته در اختیار عموم مردم قرار می گیرد. طاهري خاطرنشان كرد:‌ بعضا مشاهده می شود که ازن محیطی با ازن موجود در لایه ازن اشتباه گرفته می شود. لازم به ذکر است که علی رغم ماهیت یکسان این دو، ازن موجود در لایه ازن که با عنوان ازن خوب نیز شناخته می شود، در لایه استراتوسفر و فاصله زیادی از سطح زمین قرار دارد که نقش مهمی در جذب طول موج های مخرب UV در نور آفتاب دارد. در حالیکه ازن محیطی که با عنوان ازن بد شناخته می شود، در لایه تروپوسفر و در نزدیکی سطح زمین قرار دارد که وارد سیستم تنفسی می شود و مخاطراتی را به همراه دارد.

 

کد خبر 723070

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha