گزارشی از یک جشن دخترانه/ لذت گفتگو با خدا

رسیدن به سن تکلیف و آغاز فصل عبادت برای کودکان به خصوص دختران بسیار خاطره انگیز و بیادماندنی است، خواندن اولین نماز و گرفتن اولین روزه همیشه در ذهن ها می ماند، چه نمازی و چه عبادتی! تمامش برای خدا است.

خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ رسیدن به سن تکلیف و آغاز فصل عبادت برای کودکان به خصوص دختران بسیار خاطره انگیز و بیادماندنی است، خواندن اولین نماز و گرفتن اولین روزه همیشه در ذهن ها می ماند، چه نمازی و چه عبادتی! تمامش برای خدا است.

 

برگزاری جشن تکلیف در سیستم آموزشی ما جزو مواردی است که در بسیاری از مدارس کشور معلمان سوم ابتدایی با همکاری مربیان پرورشی مدرسه تلاش می کنند تا با برگزاری جشنی آموزنده و شاد با برنامه های متنوع، رسیدن به سن تکلیف را به دانش آموزان تبریک بگویند.

 

امروز اردوگاه یادگار امام(ره) نوفرست بیرجند میزبان 110 نفر از دختران ۹ ساله تحت پوشش کمیته امداد بود که از روستاها و شهرهای سراسر استان برای حضور در جشن تکلیف خود به اینجا آمده بودند تا در کنار دوستان تازه مکلف شده لحظات زیبا و خاطره انگیزی را رقم بزنند.

 

 

برخی دانش آموزان حاضر در جشن تکلیف از ظاهرشان معلوم است که از روستاهای دوردست و محروم تر استان در این مراسم حضور دارند. کودکانی که به نظر می رسد برای اولین بار است در جشنی که مخصوص خودشان است شرکت می کنند، هر کدام برای زیباتر شدن جشن کاری را بر عهده گرفته است، شعر خوانی گروه اصول و فروع دین، شعرخوانی در مورد جشن تکلیف، سرود محرم و نامحرم، دکلمه، سوگند نامه و اجرای مسابقه از برنامه هایی است که توسط خود کودکان در جشن صورت می گیرد.

 

محرم و نامحرم!

مراسم با قرائت سوره توحید توسط سه تن از دختران آغاز می شود و بعد صلوات خاصه امام رضا(علیه السلام) لحظاتی دلها را به سوی حرم مطهر و نورانی امام رئوف پرواز می دهد، سرآغاز برنامه های جشن تکلیف دانش آموزان سرود محرم و نامحرم است که همه سالن یکصدا همخوانی می کنند، مادران هم که در انتهای سالن نشسته اند از دیدن این لحظات و خوشحالی فرزندان خود لذت می برند و آنها را تشویق می کنند. چند تن از بچه ها بالای سن بلند می خوانند؛

«سلام سلام آى بچه ها آى بچه ها آى غنچه ها فرشته ها

گوشاتونو خوب تيز كنيد به من بگين بلند بگين

كى محرمه كى نامحرمه عموى من، برای من، محرمه یا نامحرمه؟»

 

 

بعد از این تمام بچه ها بلند پاسخ می دهند؛ «محرمه محرمه، محرمه محرمه»، سرود محرم و نامحرم با اجرای زیبا و هم خوانی همه بچه ها برای آنها به خوبی موضوع محرم و نامحرم را در ذهنشان ماندگار می کند، آنها از هم اکنون می دانند که چه کسی برای آنها نامحرم است و در برابر نامحرم چه وظایفی دارند، هر چند که از چادرهای گلدار و مقنعه های سفید بچه ها معلوم است که قبلا به خوبی این موضوع را یاد گرفتند، خیلی ها هم که به خوبی آمار سن و سال خود را دارند، از چندین ماه قبل نماز را دقیق و حتی در مسجد و اول وقت و روزه را امسال کامل گرفتند.

 

 

بعد از خواندن سرود، نوبت به سوگندنامه می رسد، یکی از بچه ها بالای سن می آید و سوگندنامه را می خواند و همه بچه ها بلند تکرار می کنند؛

 

ای خدای بزرگ ! دراین لحظه باشکوه و به یادماندنی با تو پیمان می بندم، که همیشه به فرمانت عمل کن ، و از راه نورانی تو منحرف نشوم.

ای خدای مهربان ! تورا سپاس می گویم، که دعوتم کردی و با توپیمان می بندم که بنده ی خوبی برایت باشم.

بارالها! به من سلامتی و پاکی داری، پس با تو پیمان می بندم که خودم را به گناه نزدیک نکنم.

ای خدای بزرگ. ای خدای بی همتا!  اکنون که به سن تکلیف رسیده ام، خوشحالم و با تو پیمان می بندم نمازهایم را خوانده و واجبات دینم را انجام دهم.

آمین یارب العالمین»

 

 

 

اجرای برنامه های شاد و متنوع توسط دو تن از روحانیون، اجرای مسابقه و اهدای جوایز به برندگان و همه دانش آموزان از برنامه های این جشن است که بعد از برنامه های متنوع دختران، اجرا می شود، حجت الاسلام سید حمید موسوی و حجت الاسلام حبیب واحدی با اجرای برنامه هایی شاد تلاش می کنند تا در قالب خنده، شوخی و اجرای مسابقه بسیاری از تکالیف دینی را به دختران آموزش دهند.

 

دو رکعت نماز صیح در مسجد!

«نرگس» یکی از دختران بیرجندی است که به گفته خودش بیشتر روزها نه تنها نماز ظهر و عصر و مغرب و عشاء بلکه نماز صبح خود را به همراه مادر به مسجد محله می رود و می خواند، او در محله مهرشهر بیرجند زندگی می کند؛ چند ماه است که به ۹ سالگی رسیده ام، امسال به کلاس چهارم می روم و می دانم که دختران در 9 سالگی که به سن تکلیف می رسند، باید نمازشان را همیشه بخوانند، موهایشان نباید دیده شود، جای محرم نباید باشند و با آنها بازی نکنیم.

 

 

اولین نمازی که خواندم در مسجد قبا مهرشهر بود، من نماز خواندن را در مسجد و در کنار خواهرم یاد گرفتم، چند سال است که نماز می خوانم، سعی می کنم همیشه به مسجد بروم، حتی صبح ها، در مدرسه هم نماز جماعت داریم و شرکت می کنیم.»

 

 

او که بزرگترین آرزویش سلامتی پدر و مادر و فرج امام زمان(عج) است، می گوید؛«حالا که به سن تکلیف رسیدم باید دقت کنم که نمازم را اول وقت بخوانم، روزه بگیرم، موهایم را از نامحرم بپوشانم و در مقابل کسانی که با ما محرم نیستند، با پوشش و حجاب کامل باشم.»

 

 

بچه ها حالا می دانند که چه افرادی برای آنها نامحرم هستند و در مقابل آنها چه تکلیفی دارند، به خصوص که برخی ها در روستاهایی زندگی می کنند که مردم شان اعتقادات بالایی دینی دینی دارند، اما شاید بچه ها خیلی در مورد محرم و نامحرم اطلاعات نداشته باشند که این فرصت بسیار خوبی برای نشر معارف دین و ترویج آن در منطقه و محله توسط خود کودکان است.

 

 

از نرگس در مورد جشن تکلیف می پرسم که در همین حین «زهرا» دختر محجبه دیگری که در کنار نرگس نشسته بلند می گوید؛ من می دانم، بگم... بگم! او که در جشن تکلیف مدرسه هم چند ماه قبل شرکت کرده، به خوبی درباره موضوعاتی که در جشن مطرح می شود، اطلاعات دارد.

 

 

زهرا هم مانند سایر دوستانش نماز خواندن را از سالها قبل تر از رسیدن به سن تکلیف شروع کرده است، آن هم در کنار والدین و با حضور در مساجد، او می گوید؛« من در مسجد در کلاس های قرآن شرکت کردم و الان به راحتی قران را بدون اشتباه می خوانم، ماه رمضان که در جلسات قرآن خانم ها شرکت می کردم، هر روز دو تا سه صفحه قرآن می خواندم، الان هم به مسجد محل رویم و آنجا تمرین می کنیم.»

 

 

قران را روان و بدون اشتباه میخوانم!

زهرا از بچه های گروه فروع دین است، او بر گردنش پلاکاردی را دارد که بر روی آن نوشته شده است،«نماز» قرار است به همراه دیگر دوستان خود که از گروه فروع دین هستند، با خواندن شعری بچه ها را با فروع دین آشنا کنند، تعداد دیگر از بچه ها هم گروه اصول دین هستند که شاخص های «توحید، معاد، عدل، نبوت و امامت» را بر گردن دارند.

 

 

او می گوید:« من از کلاس اول با مادرم نماز می خوانم، الان هم با دوستانم به مسجد محل می رویم و در نماز جماعت که ثواب بیشتری دارد شرکت می کنم، من در ماه رمضان از اول تا آخر روزه گرفتم، قران خواندم.»

 

 

«ستایش» نیمه دوم سال به دنیا آمده و جشن تکلیف خود را در 10 سالگی می گیرد، او می گوید:« در مدرسه برایمان جشن تلکیف گرفتند، اما این جشنی که اینجا برگزار شد خیلی خوب بود، برنامه های جالبی داشت، خیلی مطلب یاد گرفتیم، اینکه به پدر و مادر احترام بگذاریم، نماز اول وقت بخوانیم، با نامحرم دست ندهیم، جلوی نامحرم بدن خود را بپوشانیم، حرف های زشت نزنیم. من دوست دارم وقتی بزرگ شدم معلم شوم تا برای بچه های دیگر جشن تکلیف بگیرم و آنها را خوشحال کنم.»

 

 

ستایش می گوید:«کسی که به سن تکلیف می رسد باید سعی کند که نمازش قضا نشود، من با دوستانم همه با هم به مسجد امام هادی علیه السلام می رویم و آنجا نماز می خوانیم، اولین نماز من پیش دبستانی که بودم در مسجد خواندم خیلی باحال بود.»

 

 

اعزام ۶۹۰۰ دانش آموز به اردوی زیارتی!

محمد عرب، معاون فرهنگی کمیته امداد خراسان جنوبی هم این اردو را در راستای فعالیت های فرهنگی آموزشی امداد برای 110 نفر از دختران به سن تکلیف رسیده به همراه مادران آنها می داند و می گوید:« این بچه ها از سراسر استان به اینجا آمدند که هدف ما تعمیق فعالیت های دینی خانواده های تحت پوشش امداد است. روز ملکف شدن چون روز بزرگی در زندگی دختران آنها است، این روز را هر سال جشن می گیریم، چراکه اینها به سنی رسیدند که در محضر خداوند مسئول اعمال و رفتار خودشان هستند لذا امسال هم جشنی را برگزار کردیم که فرا رسیدن به سن تکلیف به عنوان خاطره در ذهن بچه ها بماند.»

 

 

عرب معتقد است چون همه برنامه های جشن را خود بچه ها انجام می دهند برای آنها ماندگار خواهد شد، او می گوید:«در بین خانواده امداد باورهای دینی خیلی بالا است، امداد فعالیت های آموزشی خاصی را برای خانواده دارد، خانواده ای که تحت پوشش امداد است برای همه اعضای خانواده برنامه های اموزشی را داریم که از جمله انها آموزش احکام است.»

 

 

او وضعیت درسی بچه های تحت پوشش  را خیلی خوب ارزیابی می کند و می گوید: «بچه های تحت حمایت در مدرسه جرو بهترین ها هستند و معمولا وقتی نتایج کنکور اعلام می شود دانش آ‌موزان تحت پوشش امداد رتبه های بالایی دارند، ما هم برای کمک به تحصیل آنها را بورسیه برخی موسسات می کنیم تا در آزمون های مختلف تست زنی شرکت کنند و قدرت تست زنی آنها بالا برود،، علاوه بر اینها برای تشویق بچه ها اردوهایی را برگزار می کنیم که امسال 6900 دانش آموز را به اردوهای زیارتی اعزام خواهیم کرد.»

 

 

 

کد خبر 723028

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha