جنگ بر سر بازسازی سوریه/ از سلاح خصوصی ایران تا ادوات مالی عربستان

در حالی که هنوز سوریه از وجود تروریست ها پاکسازی نشده و درگیری ها در این کشور ادامه دارد، کشورها به منظور بازسازی سوریه دست به رقابت زده اند تا جایی که به نظر می رسد دراین عرصه هم جنگی پیش بیاید.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، سوریه از سال ۲۰۱۱ میزبان یک جنگ جهانی در ابعاد کوچک است و چندین قدرت جهانی در این سرزمین قدرتشان را به رخ هم می کشند. از غربی ها گرفته تا شرقی ها همگی در تلاش بوده اند تا با قدرت نظامی به اهداف خود در سرزمین شام برسند. در این میان ایران که از آن به عنوان هم پیمان اصلی دولت و ملت سوریه یاد می شود هم در تلاش است به دمشق برای پاکسازی کشورش از وجود تروریست ها کمک کند و هم در زمینه مستشاری نظامی تلاش های خود را ادامه می دهد و هم پشت میز مذاکره برای حل این بحران می کوشد.

 

این جنگ جهانی کوچک در سوریه پس از آن که نتوانست غربی ها را به اهدافشان در شرق برساند حالا گویی به یک عرصه دیگر کشانده می شود. روسیه که یکی از رقبای اصلی غربی ها و عربستان که هم پیمان اصلی آن هاست رقابت در زمینه بازسازی سوریه را کلید زده و در همین زمینه نیز اولین زمزمه ها را سر داده است. در اولین گام ماه گذشته وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که پیشنهادات مفصلی به آمریکا در خصوص بازگشت آوارگان سوری و تشکیل مجموعه مشترک برای بازسازی این کشور داده است.

 

 

میخائیل میزنتسف، رئیس مرکز ملی مدیریت دفاع روسیه در گفت‌وگو با خبرنگاران از پیشنهاد مسکو به واشنگتن برای تشکیل مجموعه مشترکی برای بازسازی زیرساخت‌های سوریه خبر داد و گفت: توافقاتی که در دیدار رؤسای جمهور روسیه و آمریکا در هلسینکی انجام شد، نقش به سزایی در پیشرفت در این زمینه دارد.

 

البته این درخواست روسیه با مخالفت آمریکا مواجه شد اما مسکو از تلاش خود صرف نظر نکرد و به سراغ اروپایی ها رفت. در این رابطه، رؤسای جمهوری فرانسه و روسیه در یک تماس تلفنی بر بازسازی زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی سوریه و بازگرداندن آوارگان به این کشور با کمک‌ جامعه بین‌الملل تأکید کردند در واقع، فرانسه با پیشنهاد روسیه برای کمک به بازسازی سوریه موافقت کرد.

 

 

در این میان، عربستان که فکر می کرد از این بازی عقب مانده روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد: ۱۰۰ میلیون دلار را برای حمایت از ائتلاف بین المللی برای کمک به بازگرداندن ثبات به مناطق آزاد شده از داعش در شمال شرق سوریه ارائه می‌دهد.

 

در این بیانیه آمده است: این مبلغ بزرگ‌ترین مشارکت برای مناطقی است که از داعش در سوریه بازپس‌گرفته شده است و این مبلغ در راستای وعده‌ای است که عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان در ۱۲ ژوئیه گذشته در بروکسل داد.

 

ریاض اعلام کرد که این مبلغ به احیای مجدد مناطقی همچون رقه، حمایت مالی از بازسازی محله‌های تخریب شده، ارائه خدمات درمانی، کشاورزی، برق، آب، آموزش و ارتباطات اختصاص می‌یابد.

 

 

این بیانیه عربستان با واکنش تند سوریه مواجه شد و وزارت امور خارجه سوریه اعلام کرد: مقامات عربستان به ارزش 100 میلیون دلار به بهانه مبارزه با تروریسم به ائتلاف بین المللی به رهبری واشنگتن که مشروعیت بین المللی ندارد، کمک می کنند.

 

 

این ها در حالی است که ایران هم برای بازسازی مناطق مسکونی آسیب دیده سوریه مذاکراتی را انجام داده است. در همین خصوص حسین عرنوس، وزیر مسکن سوریه در یک نشست با هیات اقتصادی ایران توافق کرد که بخش خصوصی ایران پروژه ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی در استانهای دمشق، حلب و حمص را به دست بگیرد.

 

در این میان اما آمریکا که نقش بسیار مهمی در ورود تروریست ها به سوریه بازی کرده نقشی متفاوت به خود گرفته و در عین تشویق عربستان به کمک به بازسازی سوریه خودش اعلام کرده که کمک سالانه خود به دمشق را لغو می کند.

 

 

رئیس جمهور آمریکا در پیامی توئیتری اعلام کرد که «واشنگتن به کمک مضحک ۲۳۰ میلیون دلاری سالانه خود برای بازسازی سوریه پایان داد». دونالد ترامپ در صفحه توئیتر خود نوشت: آمریکا به کمک مضحک دویست و سی میلیون دلاری سالانه خود برای بازسازی سوریه پایان می دهد. عربستان سعودی و دیگر کشورهای ثروتمند خاورمیانه پرداخت این مبلغ را به جای آمریکا انجام خواهند داد.

 

 

اما این کارزار بازسازی سوریه چنان جدیت یافته که به نظر می رسد رقبای نظامی حالا به عرصه بازسازی سوریه رفته اند و در این زمینه به رقابت می پردازند. در همین رابطه حسن شمشادی، خبرنگار ایرانی که در طول چندین سال گذشته در سوریه حضور یافته معتقد است که این رقابت ها منطقی است و دلیل این تحلیل او را می توانید در اینجا بخوانید.

 

در هر حال مردم سوریه به میزبانی از خارجی ها عادت کرده اند و بعد از این که چند سالی از خارجی ها برای تخریب سقف های بالای سرشان میزبانی کرده اند حالا به نظر می رسد باید میزبان آن ها باشند تا سقف های بالای سرشان را بازسازی کنند.

 

گزارش از پریسا رهنما

کد خبر 722709

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha