خبرگزاری شبستان - چهارمحال و بختیاری
تامین سرپناه، خانه دار شدن و تامین مسکن به عنوان مهمترین دغدغه هر خانواده است.
مسکن به عنوان کالای اقتصادی رابطه و تاثیر بسیار زیادی با دیگر بخش های مختلف اقتصادی در کشور دارد که تعادل بین عرضه و تقاضا و نوسانات ساخت و ساز مسکن در این بخش نیازمند وجود نیروی کار، پایین بودن نرخ تورم، مناسب بودن قیمت زمین و فضای آرام بازار در ساخت و ساز و تامین مصالح ساختمانی است.
تقاضای مردم برای تامین مسکن و ساخت و ساز واحدهای مسکونی در کشور به عنوان نیاز خانوارها برای سکونت و تقاضا به عنوان داشتن دارایی است.
اما به گفته کارشناسان این دغدغه در چهارمحال و بختیاری با وجود رکودی که بر صنعت ساختمان سازی حاکم است هرچند به تعادل نسبی عرضه و تقاضا رسیده اما قیمت رهن و اجاره خانه به میزان قابل توجهی افزایش یافته و سبب ناهنجاری هایی در بازار مسکن شده است.
این کارشناسان معتقدند: بصورت کلی در سطح کشور در طی چند سال گذشته توان مردم برای خرید مسکن کاهش یافته که این موضوع تقاضای واقعی برای رونق صنعت ساختمان را کاهش داده است.
این کارشناسان عنوان می کنند به دلیل سود بالا و مطلوب سرمایه گذاری در حوزه طلا، سکه و ارز مردم از سرمایه گذاری در بخش ساختمان سازی بعنوان دارایی امتناع می کنند.
محمد رئیسی، رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک شهرستان شهرکرد در همین خصوص به خبرنگار شبستان گفت: طی ماه گذشته میزان معاملات مسکن رشد 15 تا 20 درصدی داشته که موجب رونق در بازار مسکن شده اما در حال حاضر بازار معاملات راکد است.
وی با اشاره به تاثیر مستقیم نرخ ارز بر بازار مسکن، تصریح کرد: افزایش قیمت دلار بر بازار مسکن رابطه مستقیم داشته و متاسفانه در حال حاضر این امر موجب شده بازار مسکن راکد شود.
رئیسی ادامه داد: قیمت مسکن نسبت به دوره مشابه خود در سال گذشته به طور میانگین 30 درصد افزایش داشته است بطوری که این افزایش در حاشیه شهر حدود 10 درصد و در مرکز شهر به 40 درصد نیز می رسد.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک شهرستان شهرکرد با اشاره قیمت رهن و اجاره در این شهرستان، اظهار کرد: نرخ اجاره بها در شهرکرد از 300 هزار تومان تا 2 میلیون تومان است و اکنون قیمت رهن در برخی نقاط به 100 میلیون تومان هم می رسد.
رئیسی با اشاره به رغبت مردم برای ساخت و سازهای جدید، افزود: با وجود شرایط نابسامان اقتصادی و افزایش قیمت دلار مردم میل به ساخت و ساز دارند اما با قوانینی که شهرداری و سازمان نظام مهندسی تعیین کرده با موانع بسیاری از قبیل اخذ پروانه ساخت مواجه هستند.
علی محمدی، یک فعال حوزه مسکن و مشاور املاک در شهرکرد نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: هرچند افزایش نرخ تورم باعث گران شدن بسیاری از کالاها و خدمات و از قبیل مسکن شده اما از آنجا که قدرت خرید مردم کاهش یافته، معاملات خرید و فروش مسکن به کندی انجام می گیرد.
وی افزود: طی یک ماه اخیر هیچ معامله ای در خصوص خرید و فروش مسکن نداشتم و تنها چند قولنامه رهن و اجاره خانه در بنگاه به ثبت رسید.
محسن حیدری، مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری نیز در همین خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: به طور متوسط در کشور به ازای هر 105 خانوار، 100 خانه وجود دارد که این رقم در استان به ازای هر 101 خانوار، 100 خانه است.
محسن حیدری بابیان اینکه چهارمحال و بختیاری تنها استان کشور است که واحد مسکن مهر بدون متقاضی ندارد، تصریح کرد: در این استان در طرح مسکن مهر بیش از 22 هزار واحد مسکن احداث شد.
وی تصریح کرد: بر اساس بررسی های کارشناسی اداره کل راه و شهرسازی استان، در سال 84 حدود 77 درصد مردم و در سال 92 حدود 67 درصد مردم مالک مسکن بودند.
به گفته وی، در سال 84 میانگین مسکن به هزینه هر خانوار 25 و هفت درصد و در سال 92 این هزینه 30 و نه درصد بود.
مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: مطابق بررسی های انجام شده مسکن در سبد خانوار مردم استان در سال 94 حدود 31 درصد هزینه ها را تشکیل می داد و شاخص توان پذیری خانه دار شدن مردم 10 سال است.
حیدری تصریح کرد: حدود 2 هزار هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد شهری در 18 شهر استان شناسایی و در کمیسیون ماده پنج شهرداری های به تصویب رسیده است.
وی بابیان اینکه سکونت در مناطق حاشیه ای و سکونتگاه غیررسمی در استان صفر است، افزود: متناسب با درخواست شهروندان در مناطق بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی برای نوسازی بافت فرسوده تسهیلات پرداخت می شود.
حیدری بابیان اینکه مسکن مازاد و خالی از سکنه در استان وجود ندارد، تصریح کرد: با توجه به موقعیت توپوگرافی چهارمحال و بختیاری که توسعه شهری را با مشکل زمین روبه رو کرده، قیمت زمین در استان گران است.
مهدی قاسمی، کارشناس مسئول بهسازی مسکن اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای احداث و نوسازی مسکن در شهرها و روستاها تا 200 میلیون ریال تسهیلات پرداخت می کند.
وی افزود: سال گذشته 461 متقاضی نوسازی و بهسازی مسکن در استان از این اداره کل تسهیلات دریافت کردند.
سیامک مشرف، رئیس سازمان نظام مهندسی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: افزایش قیمت مصالح ساختمان از جمله آهن تاثیر چندانی بر رونق این صنعت نداشته و اگرچه باعث افزایش قیمت ها شده اما خرید و فروش همچنان کم رونق است.
وی افزود: دولت برای رونق ساخت و ساز مسکن باید سیاست های حمایتی و تسهیل کننده پشتیبانی انبوه سازان و پیمانکاران را برقرار کند.
رئیس سازمان نظام مهندسی چهارمحال و بختیاری عامل اصلی رکود بازار مسکن را تورم بالا، کمبود نقدینگی مردم و اوضاع نابسامان اقتصادی کشور دانست.
مشرف خاطرنشان کرد: دولت می تواند با پرداخت تسهیلات و حمایت بخش خصوصی به رونق بخشی بازار مسکن کمک کند.
گزارش: سجاد عباسی
نظر شما