بازار پرالتهاب مسکن گیلان/ غولی به نام اجاره

بازار پرالتهاب مسکن و قیمت‌های نجومی آن که ارتباط مستقیمی با افزایش قیمت دلار دارد، مستاجران را از جهش ناگهانی قیمت‌ها شوکه کرده و دلهره را بین مردم به ویژه زوج‌های جوانی که در آغاز زندگی مشترک خود هستند، ایجاد کرده است.

خبرگزاری شبستان- گیلان: تهیه مسکن همواره یکی از دغدغه‌های اصلی مردم است که به شدت تحت تاثیر نوسانات بازار قرار گرفته و با کوچکترین افزایش قیمتی شاهد افزایش اجاره بها در مسکن هستیم. این روزها به دلیل عدم ثبات بازار و افزایش لجام گسیخته قیمت‌ها، قدرت خرید خانوارها حتی در بازار مسکن کاهش یافته و با رکود معاملات مواجه هستیم.

 

بازار پرالتهاب مسکن و قیمت‌های نجومی آن که ارتباط مستقیمی با افزایش قیمت دلار دارد، خانوارهایی که قصد اجاره واحد مسکونی دارند را از جهش ناگهانی قیمت‌ها شوکه کرده و ناامیدی و دلهره را بین مردم به ویژه زوج‌های جوانی که در آغاز زندگی مشترک خود هستند، ایجاد کرده است‌.

 

در گیلان نیز وضع مسکن و قیمت‌های رهن و اجاره به مانند سایر کشور یا حتی بدتر است و کسی به فکر مستاجران نیست؟ اکثریت خانواده‌های گیلانی اجاره‌نشین بوده و یا به نوعی با اجاره‌نشینی درگیر هستند و بزرگترین آرزوی والدین گیلانی، خانه دار شدن فرزندانشان و رهایی از اضطراب یافتن خانه است.

 

این درحالی است که بر اساس گزارش‌ها، قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در مناطق مرفه نشین رشت بیش از هفت میلیون تومان و در مناطق پرطرفدار برای اجاره و رهن یا رهن کامل، از 2 میلیون تومان تا کمی بیش از چهار میلیون  و 500 هزار تومان محاسبه می‌شود و در پائین‌ترین نقاط شهر باید قدرت پرداخت حداقل ماهیانه ۲۰۰ هزار تومان را داشته باشید.

 

افزایش تعداد مستاجران در گیلان طی سال‌های اخیر نشان از کاهش قدرت خرید در نتیجه کاهش درآمدهای مردم و وضعیت بد اقتصادی است و اجرای طرح مسکن مهر در راستای مالک کردن مستاجران نیز نتوانست موفقیت دوچندانی حاصل کند.

 

جهش ناگهانی اجاره بهای مسکن موجب شده تا بسیاری از خانواده‌ها به حاشیه شهر نقل مکان کرده و یا به روستاها مهاجرت کنند که خود پدید آورنده آسیب‌های اجتماعی بسیاری برای خانواده است.

 

این روزها متقاضیان مسکن به ویژه مستأجران در انتظار معجزه‌ایی برای تثبیت قیمت اجاره خانه در محله‌های مختلف هستند تا شاید بتوانند سقفی متناسب با شأنیت خانواده و درآمدشان پیدا کرده و حداقل یکسال را با آرامش و فارغ از استرس‌های بازار مسکن در کنار خانواده سپری کنند.

 

حسن خسته بند، نماینده مردم انزلی در مجلس رکود بازار مسکن را موجب گرانی و افزایش قیمت خرید و اجاره‌ بهای مسکن را نتیجه عدم کنترل دولت بر نرخ ارز دانست و این در حالی است که هیچ نظارتی بر بازار مسکن وجود نداشته و دولت و نهادهای نظارتی در تعیین قیمت رهن و اجاره هیچ نقشی ندارند.

 

**التهاب بازار مسکن در گرو سیاست‌های اقتصادی ناصحیح کشور

حسن نژادی، یکی از بنگاه داران قدیمی خیابان سردار جنگل رشت با بیان اینکه در سال‌های گذشته همواره رهن کامل مطلوب‌ ترین گزینه برای مستاجران بود اظهار کرد: در گذشته شرایط به گونه‌ایی بود که در صورت نبود نقدینگی کافی برای ودیعه، مستاجران ترجیح می‌دادند از طریق وام و قرض، آپارتمان استیجاری مدنظر خود را در قالب قرارداد رهن کامل اجاره کنند.

 

وی شرایط اقتصادی امروز را موجب کاهش درآمد مردم و در نتیجه رکود بازار مسکن دانست و افزود: سیاست‌های اقتصادی ناصحیح کشور و کاهش ارزش ریال موجب گرانی مصالح ساختمانی و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده واحدهای مسکونی شده که مردم باید بار این تورم را بردوش کشند.

 

نژادی با اشاره به دیگر عوامل گرانی مسکن طی سال‌های اخیر اذعان کرد: دستمزد بالای عوامل انسانی در ساخت مسکن، هزینه بالای ادارات و سازمان‌های مربوط به ساخت واحدهای مسکن شامل شهرداری، انشعابات (گاز، آب، برق و..)، افزایش ارزش زمین، قانع نبودن سازنده‌ها با سود متعادل و منصفانه و وجود بنگاه‌های معاملات گسترده و بی‌حد و حساب از دیگر عوامل موثر در گرانی نرخ مسکونی است.

 

وی گرانی زمین در استانی مانند گیلان را یکی دیگر از عوامل مهم بر افزایش قیمت مسکن دانست و اظهار کرد: کمبود زمین در گیلان و قیمت نامتعارف آن چالش مهمی در بازار مسکن ایجاد کرده و قیمت مسکن به شدت تحت تأثیر قیمت زمین قرار دارد.

 

به گفته برخی مشاوران املاک، مستأجران دهک‌های درآمدی پائین، در پی این جهش ناگهانی اجاره بها ناچار به اقامت در حاشیه شهر هستند.

 

دست اندرکاران بخش مسکن معتقدند تا زمان تثبیت نشدن قیمت ارز در کشور وضعیت مسکن به همین روال ادامه داشته و اگر چاره ایی اندیشیده نشود قیمت‌ها همچنان افزایش خواهد یافت.

 

**افزایش قیمت مسکن نتیجه انباشت تورم

سعید امینی، یکی از انبوه سازان با بیان اینکه ساخت و ساز باید متناسب با نیاز جامعه باشد افزود: اگر ساخت و سازها متناسب با نیاز و تقاضای بازار باشد، شاهد افزایش بیش از حد قیمت مسکن در بازار نخواهیم بود.

 

وی افزایش قیمت مسکن را نتیجه انباشت تورم دانست و تاکید کرد: امروز قیمت‌ها تحت تأثیر بازار دلار و بی‌ثباتی اقتصادی دارای رشدی بی‌رویه است و با افزایش نرخ ارز، برخی مصالح ساختمانی همچون فولاد و خیلی دیگر از کالا‌های وارداتی مورد نیاز صنعت ساختمان دچار تورم شده و اثر آن به قیمت مسکن منتقل خواهد شد.

 

امینی قانون پیش‌فروش، بیمه و مالیات را موجب تحمیل هزینه‌های سنگین به سازندگان اعلام و بیان کرد: همین افزایش هزینه‌ها و بی‌ثباتی بازار موجب عدم تمایل به ساخت و ساز مسکن و کاهش عرضه مسکن در بازار شده که در افزایش قیمت مسکن موثرهستند.

 

**کسی ناظر بر آشفته بازار مسکن نیست

لیلا حسنی یکی از زنان گیلانی سرپرست خانوار که از بنگاهی به بنگاه دیگر در پی یافتن منزلی کوچک برای خود و دو فرزندانش است اظهار کرد: روزهاست با استرس فراوان از بنگاهی به بنگاه دیگر رفته تا شاید معجزه‌ایی شود و بتوانم خانه‌ای کوچک با اجاره ماهیانه کم برای خود و فرزندانم بیابم.

 

وی با اشاره به افزایش دوبرابری اجاره بها نسبت به سال گذشته اذعان کرد: صاحبخانه‌ها نیز نامهربان‌تر شده و به کمک دلالان به دنبال افزایش اجاره بهای خود هستند و کسی ناظر بر این آشفته بازار نیست.

 

حسنی با تصریح اینکه دولت باید اقدامی کند تا قیمت‌ها ثابت بماند اذعان کرد: اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد باید شاهد حاشیه نشینی بسیاری از شهروندانی باشیم که قربانی سیاست‌های ناعادلانه بازار مسکن هستند.

 

مسکن همواره یکی از نیازهای اساسی بشر بوده که متاثر از سیاست‌های دولت است و امروز نیازمند ارائه راهکارهای متعدد برای خانه‌دار شدن مستاجران بوده و مسئولان باید تدابیری درست بیاندیشند تا التهاب بازار مسکن کاهش یافته و مرهمی برای درد مستاجرنشینان باشد.

 

کد خبر 722010

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha