معرفی«پژوهشکده تاریخ اسلام» با پنج گروه فعال علمی

پژوهشکده تاریخ اسلام با هدف کلی تحقیق، تحلیل و تدوین تاریخ اسلام از منظر فرهنگ و تمدن اسلامی، سیره پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع)، روش شناسی و تاریخ نگاری اسلامی در سال 1377 تاسیس شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، پژوهشکده تاریخ اسلام با ضرورتهای متعددی از جمله پاسخ گویی عالمانه به پرسش‌های مرتبط با تاریخ اسلام، طرح دیدگاه هایی جدید درباره تاریخ اسلام، هماوردی با کوشش های به ظاهر علمی اما اسلام ستیزانه برخی مراکز دانشگاهی و علمی، پشتیبانی و حمایت از پژوهشگران و مولفین حوزه تاریخ اسلام از سال 1377 فعالیت خود را آغاز کرده است.

 

اجرای طرح های پژوهشی، انجام نشستهای علمی- تخصصی، برگزاری دوره های آموزشی مورد نیاز، انجام کارگاههای آموزشی و پژوهشی، همکاری تحقیقاتی با موسسات پژوهشی داخلی و خارجی، تاسیس پایگاه اطلاع رسانی تاریخ اسلام، تاسیس کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام، از اهداف و برنامه این پژوهشکده است.

 

حجت الاسلام «سید هادی خامنه ای»، مؤسس و مدیر پژوهشکده تاریخ اسلام است و شورای علمی عالیترین مرجع تصمیم گیری طرح ها و برنامه های علمی در پژوهشکده به حساب می آید که در حال حاضر با حضور ریاست پژوهشکده و 10 تن از استادان دانشگاه به طور مرتب تشکیل می شود.

بخش معاونت پژوهشی، امور اداری ـ مالی و گروههای علمی نیز از جمله ارکان تشکیل دهنده این پژوهشکده محسوب می شوند، در بخش گروه های علمی، پنج مجموعه فعال شده اند که این تعداد در آینده به حداقل 9 گروه افزایش خواهد یافت.

 

گروه سیره معصومین(ع)، رجال و شخصیت های اسلامی، گروه جریانهای فکری تاریخ اسلام، گروه جغرافیای تاریخی جهان اسلام، گروه تاریخ و همکاری های میان‌رشته‌ای، گروه روش‌شناسی و تاریخ‌نگاری، پنج گروه فعال بخش علمی در پژوهشکده تاریخ اسلام را تشکیل می دهند.

گروه تاریخ و همکاری‌های میان‌رشته‌ای، در پژوهشکده تاریخ اسلام، پیشینه‌ای سه ساله داشته و گفتمان علمی این گروه صرفاً در چارچوب معرفتی کلاسیک علم تاریخ نمی‌گنجد بلکه رویکردی میان‌رشته‌ای است که به تاریخ نه تنها به عنوان یک رشته از علوم و یا یک نظام معرفتی بلکه همچنین به عنوان یک موضوع می‌نگرد.

به عبارت دیگر تلقی این گروه از تاریخ هر دو معنای واژه تاریخ را شامل می‌شود هم تاریخ به مثابه رویدادها و جریان‌های تاریخی به معنای هستی‌شناسی کلمه و هم تاریخ به مثابه موضوع مطالعه علمی و موضوعی کاملاً میان‌رشته‌ای فارغ از برخورد انحصاری در چارچوب علم و معرفت تاریخ.

 

با توجه به توضیحات مذکور، اهداف گروه تاریخ و همکاری های میان‌رشته‌ای با در نظر داشتن ارتباط عمیق میان تاریخ و شاخه های دیگر علوم انسانی همچون جامعه شناسی، هنر، ادبیات، علوم سیاسی و مذهبی، اقتصاد و ... ؛ غنا بخشیدن هر چه بیشتر به پژوهش‌های تاریخی و فراهم ساختن بستر و زمینه تعامل و همکاری، میان رشته‌های گوناگون علمی به ویژه علوم انسانی برای پدید آوردن پژوهش های خلاقانه و مبتکرانه تعریف شده است.

 

بنابر این گزارش، گروه تاریخ و همکاری های میان رشته ای، درصدد است تا توجه اصحاب همه رشته‌های علوم انسانی را به ضرورت‌‌ها و فوائد و اهمیت پژوهش‌های تاریخی و پیش گرفتن رویکرد تاریخی در پژوهش‌های خود جلب کند و در این راستا یکی از اهداف اصلی و محوری این گروه، رشد و ارتقاء و استحکام دانش و معرفت تاریخ عنوان شده است.

همچنین این گروه برای پژوهش، شناخت، بررسی و آموزش و ترویج علم و آگاهی در زمینه مسائل یاد شده و گسترش تعمیق همکاری ها در حوزه های بینش و روش در مکتب رانکه و متدیسم، بینش و روش در تاریخ نگاری و تاریخ پژوهی مارکسیستی، بینش و روش در مکتب آنال، بینش و روش در مکتب تاریخ اجتماعی و ساختاری، بینش و روش در مکتب تاریخ خرد، بینش و روش در مکتب کلیومتریک و تاریخ اقتصادی، بینش و روش در تاریخ نگاری فرهنگی، بینش و روش در نحله های پوزیتیویستی، هرمنوتیک، انتقادی و ... نیز تلاش و فعالیتی ویژه دارد.

 

جذب و تعریف طرح‌های پژوهشی، ترجمه آثار فاخر نویسندگان خارجی، برگزاری نشست های علمی - تخصصی همایش‌ها و هم اندیشی‌های علمی، برپایی ماهانه نشست ها و میزگردهای نقد کتاب، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و همچنین حمایت از پایان نامه های دکتری در موضوع های مرتبط از جمله برنامه های گروه تاریخ و همکاری های میان رشته ای تعریف شده است. همچنین فصلنامه علمی- پژوهشی مطالعات تاریخ اسلام، عنوان فصلنامه ای است که توسط این پژوهشکده ارائه می شود.

 

تشکیل جلسه شورای علمی هر دو هفته یکبار، بررسی طرح های پژوهشی در گروه های علمی، طرح های علمی پس از تصویب که برای تصمیم گیری نهایی در شورای علمی مطرح می شوند، تشکیل نشست های علمی- تخصصی در هر گروه و آماده سازی نتایج آن جهت انتشار، تجهیز منابع و امکانات کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام، تأسیس و تکمیل پایگاه اطلاع‌رسانی بوجود آمده، چاپ و انتشار 9 جلد کتاب و 6 شماره از فصلنامه، از جمله برنامه های جاری و در حال اجرا در پژوهشکده تاریخ است.

 

برنامه‌های آینده و نیازهای این پژوهشکده در سرفصل هایی چون افزایش گروه های علمی و تبدیل پژوهشکده به پژوهشگاه، راه اندازی دوره های آموزشی تحصیلات تکمیلی، ساخت و ساز در فضای جدید و نقل و انتقال به مکان جدید فعالیت، گسترش فعالیت پژوهشی پژوهشکده در عرصه های ملی و بین المللی، تعریف شده است.

بر اساس این گزارش پژوهشکده تاریخ اسلام، فعالیت‌ها و حمایت های دانش پروران را از طرق گوناگون از جمله کمک مالی مستمر و تضمین شده ماهانه و سالانه در حد توانایی، تخصیص رسمی و قانونی درصد معینی از درآمد کارخانه، موسسه تجاری، خدماتی و تولیدی و غیره، وقف قانونی همه یا قسمتی از اموال و دارایی‌های خود به این پژوهشکده، حمایت می کند.

 

این پژوهشکده در تلاش جهت تحقق هر یک از موارد مذکور است و مواردی چون فعالیت مشترک و امضای تفاهم نامه با سایر مراکز علمی، مشارکت در همایش بین المللی تشیع و خاورشناسان، برگزاری نشست در دانشگاه های تهران و الزهرا(س)، امضای تفاهم نامه با پژوهشکده امام خمینی(ره)، امضای تفاهم نامه با انجمن ایرانی تاریخ، امضای تفاهم نامه با بنیاد مطالعات قفقاز، بخشی از فعالیت های برون سازمانی پژوهشکده تاریخ اسلام را تشکیل می دهد.

 

گفتنی است، پژوهشگران و علاقه مندان می توانند برای مراجعه به پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده تاریخ اسلام به نشانی www.pte.ac.ir مراجعه کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 72181

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha