سریال بی‌پایان مشکلات منابع طبیعی و روستاییان/خراسان جنوبی پایلوت «مر قانون»

اختلاف منابع طبیعی با مردم روستایی بر سر زمین های زراعی به نظر می رسد که تمامی ندارد و نارضایتی زیادی را برای کشاورزان مناطق مختلف کشور به خصوص خراسان جنوبی ایجاد کرده است.

خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ چند سالی است که سفرهای دهگردشی نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس به همراه فرماندار مرکز استان و جمعی از مدیران شهرستان به صورت ماهانه برگزار می شود و مسئولان با حضور در چند روستا از نزدیک مشکلات مردم را بررسی و حل و فصل می کنند.

 

یکی از مشکلات اساسی که در بیشتر این سفرها از سوی روستائیان و کشاورزان خراسان جنوبی همواره مطرح شده است، اختلافات آنها با منابع طبیعی بر سر ملی اعلام کردن اراضی کشاورزان بوده است. قانونی که به نظر می رسد برای جلوگیری از ساخت و ساز در مناطق خوش آب و هوا و سرسبز کشور تصویب شده اما در مناطق خشک خیلی برای اجرای آن سخت گیری می شود.

 

موضوعی که در دهگردشی علی ناصری فرماندار بیرجند به همراه حجت الاسلام والمسلمین سید محمدباقر عبادی، نماینده مردم این شهر در مجلس از روستاهای دهستان باقران بخش مرکزی بیرجند هم سر تیتر گزارش های اعلامی از سوی مردم و دهیاران برای چاره اندیشی از سوی مسئولان بود.

 

اولین روستای مقصد دهگردشی دهنو است، روستایی با بیش از 130 خانوار جمعیت در فاصله 15 کیلومتری از شهر بیرجند قرار دارد و بیشتر اهالی هم کارگر هستند. به گفته زینب پرویزی فر دهیار روستا، ملی اعلام شدن اراضی مردم در حالی امسال به اهالی اعلام شده که این طرح؛ بخشی از منازل قدیمی ساز روستا را هم در بر می گیرد و دولت از آنها خواسته برای سنددار کردن منزل خود باید هر متر مربع از خانه خود را دوباره به قیمت 40 هزار تومان از بنیاد مسکن خریداری کنند.

 

وی با بیان اینکه از سال 88 تاکنون به مردم در روستا مجوز ساخت و ساز داده شده است، اما اکنون به دلیل یک اختلافی که بر سر یک منزل در جنوب جاده پیش آمده و گزارش شده است، از 20 مرداد سال قبل، بخشی از اراضی روستا را ملی اعلام کردند، ادامه داد: مسئولان باید به ما پاسخ دهند که اگر این زمین ها از ابتدا ملی بوده، چرا تاکنون به ما اعلام نکردند؟ در حال حاضر منزلی که 37 سال قدمت دارد و بیش از 30 سال است فردی در آن زندگی کند را ملی اعلام کردند.

 

زمین روستایی متری 40 هزار تومان!

دهیار روستای دهنو با بیان اینکه در حال حاضر مردم باید هر متر زمین را به قیمت 40 هزار تومان از بنیاد مسکن بخرند، که این به صرفه نیست، گفت: شغل بیشتر مردم کارگری است؛ یک کارگر چقدر درآمد دارد که بتواند زمینی که سال‌ها در آن زندگی کرده و یا کشاورزی کرده مجدد بخواهد از دولت بخرد.

 

پرویزی فر با اشاره به اینکه «دهنو» روستایی مهاجرپذیر است که خیلی از جوانان از شهر به روستا برگشته اند، اظهارداشت: اغلب جمعیت روستا را جوانان تشکیل می دهند اما امکانات برای تفریح و سرگرمی جوانان و نوجوانان نداریم.

 

وی لزوم احداث یک شهربازی برای کودکان، فنس کشی فضای ورزشی جوانان، نوسازی مدرسه ابتدایی و مجهز کردن به سیستم گرمایش مرکزی، برق رسانی به آرامستان، اینترنت پرسرعت و خط تلفن خانگی، واگذاری زمین به جوانان روستا و کمک به ساخت مجتمع فرهنگی مذهبی، لزوم ساخت خانه عالم و حضور روحانی ثابت در روستا را از مهمترین خواسته ها از مسئولان عنوان کرد.

 

روستای «دهنو» در حال حاضر نسبت به گذشته پیشرفت های خوبی داشته و هم اکنون مردم روستا از نعمت گازشهری، آب لوله کشی، تلفن همراه و ثابت، آسفالت راه و جدول کشی و اجرای طرح هادی و دو مدرسه ابتدایی و متوسطه اول برخوردار هستند.

 

یکی از اهالی روستا با اشاره به اینکه مشکل اساسی مردم روستا همین موضوع ملی اعلام کردن اراضی مردم است، گفت: چطور بعد از این همه سال الان باید به مردم بگویند که منزل شما در زمین ملی است و باید مجدد بخری؟

 

مسگرانی با بیان اینکه مردم روستا خواستار حل این مشکل توسط مسئولان هستند، ادامه داد: نمی شود یک جوان برای ساخت زمین هم یک مبلغی به صاحب ملک بدهد، مبلغی را برای خرید از بنیاد مسکن و مبلغی را هم برای انجام روند اداری پرداخت کند.

 

وی با اشاره به افزایش قیمت زمین های بنیاد مسکن از 4 هزار تومان به 40 هزار تومان در کمتر از یکسال، گفت: این ها که ربطی به تحریم ندارد، چرا باید این همه پول بگیرند؟

 

قیمت زمین‌ها با مشورت شورای قبلی روستا بوده است!

عباس گل محمدی، مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیرجند هم که نتوانسته مردم را با حرف های خود قانع کند، به برخی خدمات بنیاد مسکن در روستا اشاره می کند و می گوید: اراضی مردم اگر داخل محدوده اراضی ملی باشد، باید تقاضا کنیم که به بنیاد مسکن واگذار شود تا ما به مردم بدهیم.

 

وی با بیان اینکه تاکنون 81 قطعه زمین در شهرک روستا به مردم واگذار شده است، ادامه داد: در مورد قیمت زمین ها هم با خود مردم و شورای قبلی روستا مشورت و 25 درصد کمتر از عرف خرید و فروش زمین در روستا، به مردم واگذار می کنیم که 70 درصد از پول فروش این زمین ها مجدد در خود روستا هزینه می شود.

 

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیرجند با اشاره به اینکه تاکنون از محل 70 درصد برگشتی مردم مبلغی حدود 303 میلیون تومان در روستا صرف جدول کشی و سایر طرح های عمرانی شده است، افزود: علاوه بر این 205 میلیون تومان از محل اعتبارات عمرانی بنیاد مسکن در این روستا برای اجرای طرح هادی هزینه شده است.

 

گلمحمدی با بیان اینکه 96 واحد مسکونی در این روستا برای مردم سنددار شده است، گفت: همچنین 45 نفر از مردم روستا تاکنون از تسهیلات ساخت مسکن بهره مند شدند، علاوه بر این 81 قطعه زمین هم به اهالی واگذار شده است.

 

پاسخ‌های مدیر بنیاد مسکن مردم را قانع نکرد!

اهالی از پاسخ های مدیر بنیاد مسکن قانع نمی شوند، نماینده مردم بیرجند در مجلس از بخشدار می خواهد که جلسه ای را با حضور مدیرکل بنیاد مسکن و رئیس منابع طبیعی استان به همراه چند تن از معتمدین و اعضای شورا و دهیار روستا در دفترش بگذارند تا برای این موضوع چاره اندیشی کنند.

 

سایر مدیران استان هم برای پاسخگویی به مشکلات مردم پای تریبون آمدند و قول های مساعدی را برای پیگیری و حل بخشی از مشکلات به مردم دادند که امیدوار کننده به نظر می رسید.

 

فرماندار بیرجند هم در این جلسه از مسئولان خواست تا در اجرای بخشنامه ها و قوانین به نفع مردم عمل کنند.

 

علی ناصری با بیان اینکه دستگاههای اجرایی تا جایی که امکان دارد، قوانین را به نفع مردم تغییر دهند، گفت: با تمام توان تلاش می کنیم تا مشکلات مردم را حل کنیم.

 

وی از مردم روستای دهنو که به شهر بیرجند نزدیک است، خواست تا فرزندان خود را برای تحصیل در دوره متوسطه اول به شهر نفرستند، چراکه این موضوع موجب کاهش جمعیت مدرسه و در نهایت تعطیلی آن خواهد شد.

 

ناصری در مورد فرسوده بودن مدرسه ابتدایی روستا هم افزود: در زمینه مدرسه سازی باید با کمک خیرین، مدارس ساخته شود چراکه از توان دولت خارج است و لذا مدرسه این روستا هم از طریق نوسازی مدارس پیگیری خواهد شد تا در صورت تامین اعتبار انجام شود.

 

لزوم تشکیل اتاق فکر برای حل مشکلات مردم در فرمانداری‌ها!

حجت الاسلام سید محمد باقر عبادی، نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس هم که به عنوان اخرین سخنران پای تریبون رفته بود، از روند به وجود آمده برای مردم روستا در اعلام خانه و اراضی محدوده روستا به عنوان اراضی ملی ابراز تاسف کرد و گفت: به هیچ وجه معقول نیست که بعد از 30 سال به فردی بگویند منزل شما در اراضی ملی است، دستگاه های اجرایی در عمل به بخشنامه ها و دستورالعمل ها، تنها به فکر مردم باشند.

 

وی با بیان اینکه دستگاه های اجرایی در شهرستان و استان لازم است که برای تسهیل در کار مردم جلسات مشترکی را با هم بگذارند، افزود: دستگاه های اجرایی باید به حل مشکلات مردم فکر کنند نه اینکه فقط ببیند که چطور می شود کار خود را راه انداخت.

 

نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس با بیان اینکه امروز در بازدید از روستای دهنو خیلی ناراحت شدم که منزلی قدیمی که 37 سال قبل ساخته شده است، اکنون به عنوان اراضی ملی اعلام شده، گفت: سیستم اجرایی استان مشکلات خود را بین خودشان حل کنند، مردم را چرا دچار مشکل می کنند.

 

حجت الاسلام عبادی با بیان اینکه اتاق فکری متشکل از ادارات دخل در موضوع اراضی ملی در شهرستان ها و استان تشکیل شود و موضوعات و ناهماهنگی ها به نفع مردم حل و فصل کنند، گفت: وقتی سیستم اداری امضای بخشدار خود را قبول ندارد، خودشان مشکلات بین خود را حل کنند، مردم نباید اینجا متضرر شوند.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 721690

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha