برگزاری مراسم ازدواج در مساجد؛ از قوانین خودساخته تا راستینه بیرونی

کاهش شمار برگزاری آیین عقد و ازدواج در مساجد، بیش از هر چیز ریشه در قوانین خودساخته، دریافت نادرست از احکام دینی و کاهش ضریب نفوذ این خانه‌های خدا در افکار عمومی دارد، با این وجود هنوز چنین آیین‌هایی در مساجد ایران و جهان برگزار می‌شود.

خبرگزاری شبستان: مساجد از دیرباز تاکنون کارکردهای گوناگونی در حوزه‌های دینی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داشته‌اند که برگزاری آیین عقد و ازدواج از جمله آن‌ها است.

 

جامعه امروزین ما با دشواری‌ها و گرفتاری‌های گوناگونی در حوزه ازدواج جوانان روبرو است که برگزاری آیین‌هایی با هزینه‌های گزاف از جمله آن‌ها است، مساجد در چنین وضعیتی می‌توانند راهگشا باشند و با آوازه‌گری (استقبال) از ازدواج آسان و فراهم‌آوری ساز و کارهای چنین ازدواجی، این مشکل را در ایران برطرف کنند.

 

نکته قابل اندیشیدن در این میان، این است که برگزاری آیین عقد و ازدواج در مساجد، در سال‌های نخست پس از پیروزی انقلاب اسلامی، روا بود، از این‌رو به نظر می‌رسد کاهش برگزاری چنین آیینی در مساجد، صرفا ریشه دینی ندارد بلکه شاید به دلیل کاهش جایگاه این خانه‌های خدا در برنامه‌ریزی‌های افراد و خانواده‌ها است.

 

با این وجود گاهی خبرهایی را می‌شنویم مبنی بر برنامه‌ریزی خوب مساجد در این زمینه؛ برای نمونه در اواخر سال ۱۳۹۳ کانون ازدواج آسان با هدف آسان‌گیری موضوع ازدواج دختران و پسران و با نظارت حجت الاسلام و المسلمین غلامرضازاده؛ امام جماعت مسجد الزهرا (ع) در این خانه خدا راه‌اندازی شد.

 

در نمونه‌ای دیگر، مسجد «سید عزیزالله» در خیابان جیحون تهران نیز آوازه‌گر برگزاری جشن‌های ساده، در مساجد شده است.

 

خبرنگار ما نیز چندی پیش از برگزاری جشن ازدواج ۲۰ زوج جوان در «مسجد شهید بهشتی» کیانشهر گزارشی ارائه کرده بود.

 

 

برگزاری آیین عقد و ازدواج در مساجد، آن هم همراه با شادی‌های شناخته شده، کمتر در ایران انجام می‌شود زیرا برخی افراد بر این باور هستند که این موضوع خلاف جایگاه ارزشمند مساجد است.

 

این باور البته ویژه ایران نیست و در برخی از کشورهای اسلامی این وضعیت وجود دارد و شاید به همین دلیل است که چندی پیش وزارت اوقاف «عدن» پایتخت یمن به منظور پاس‌داشت هر چه بیشتر حرمت مساجد، طی حکمی رسمی، برگزاری عقد ازدواج را در تمام مساجد این شهر، ممنوع کرد.

 

در این حکم آمده است «با توجه به اینکه بسیاری از مردم برای تبرک جستن تمایل دارند که عقد ازدواجشان در مساجد اجرا شود، اما در سال‌های اخیر شاهد اعمالی مانند آتش بازی، گرفتن عکس‌های یادگاری و هلهله کردن در مساجد هستیم که با شأن این مکان مقدس هم‌خوانی ندارد، بنابراین برگزاری مراسم ازدواج در کلیه مساجد این شهر ممنوع است.»(ایکنا به نقل از ه نقل از پایگاه خبری المشهد العربی)

 

 

البته این حکم، فراگیر نیست و آیین عقد و ازدواج به فراوانی در مساجد بسیاری از کشورهای جهان برگزار می شود که تصاویر برخی از آنها در ادامه می‌آید:

 

 

 

سخن آخر اینکه، کاهش شمار برگزاری آیین عقد و ازدواج در مساجد، بیش از هر چیز ریشه در قوانین خودساخته، دریافت نادرست از احکام دینی و کاهش ضریب نفوذ این خانه‌های خدا در افکار عمومی دارد، با این وجود هنوز چنین آیین‌هایی در مساجد ایران و جهان برگزار می‌شود که افزایش فراوانی آن‌ها نیازمند فرهنگ‌سازی و روشنگری درباره احکام دینی در این باره دارد.

 

مساجد می‌توانند مهم‌ترین نقش را در افزایش فراوانی ازدواج آسان و مقابله با "بریز و بپاش‌های" امروزین در ایران داشته باشند.

 

* راستینه: واقعیت

کد خبر 721486

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha