به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز شنبه 20 مرداد در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا سخنان نمایندگان و اتهاماتی که در مورد آنها از سوی وزیر کار در جلسه استیضاح مطرح شد در بررسی صلاحیت آنها موثر خواهد بود، گفت: آنچه که خلاف قانون باشد در بررسی صلاحیت ها در دور بعد مدنظر قرار خواهد گرفت.
وی در مورد قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان و اینکه آیا این قانون مشمول شهردار تهران نیز می شود، گفت: ما در مورد مصادیق اظهارنظر نمی کنیم قانونی که مصوب می شود مصادیق مختلفی را دربر می گرفت که شورای نگهبان در مورد این مصادیق وارد نمی شود. اگر این قانون در شورا تایید شود که در مورد همه افرادی که مشمول این قانون می شود باید اجرایی شود و اگر تایید نشود باید در مجلس اصلاح شود.
کدخدایی در مورد بررسی این قانون در شورای نگهبان گفت: قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان در حال بررسی در شورای نگهبان است و ما هنوز در مورد این قانون به جمع بندی نهایی نرسیده ایم و نظر شورا را تا پایان وقت اداری اعلام خواهیم کرد.
وی همچنین از تصویب لایحه اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم خبر داد و گفت: طرح اصلاح قانون آیین نامه داخلی مجلس مورد بررسی قرار گرفت که دارای ایراداتی بود و پس از رفع ایرادات از سوی شورا مورد بررسی قرار می گیرد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به پرسشی در مورد بحث رجل سیاسی و اصلاح قانون انتخابات گفت: شورای نگهبان در مورد اصلاح قانون انتخابات و تعریف مصادیق رجل سیاسی کارش را انجام داد و این مجلس شورای اسلامی است که در جزییات باید ورود کند و در کمیسیون شوراها در حال حاضر این موضوع در حال بررسی است که ما منتظریم ببینیم آنها در چه شکلی آن را به شورای نگهبان ارایه می دهند.
وی در مورد سهم شورای نگهبان در ارتقای کیفیت نهادهایی همانند مجلس و ریاست جمهوری گفت: شورای نگهبان دستگاه شایسته سنجی نبوده است آنچه شورای نگهبان می تواند انجام دهد اختیاراتی است که در چهارچوب قانون انتخابات به عهده دارد و می تواند آنها را انجام دهد که از آن جمله در نظر گرفتن شرایط حداقلی است در واقع ما اختیارات حداقلی را در این زمینه بر عهده داریم. ما فقط می توانیم بگوییم این شرایط حداقلی برای افراد وجود دارد یا ندارد؟
کدخدایی در مورد اینکه شورای نگهبان بحث عدم احراز صلاحیت را که چگونه مشخص می کند، گفت: عدم احراز به معنای عدم شناخت است یعنی ما نسبت به آن شرایطی که رد در آن قرار دارد شناخت کافی نداریم در برخی مواقع ما نمی توانیم به این نتیجه برسیم که این شرایط هست یا نیست و به همین دلیل در شرایط ابهام قرار می گیریم که این به معنای عدم تایید افراد نیست و به همین دلیل است که در بسیاری از موارد عدم احراز صلاحیت وقتی مدارک ارایه می شود افراد بحث صلاحیت را مطرح می کنند و نظر شورا بعد از آن اعلام می شود.
وی با تاکید بر اینکه ما در حوزه انتخابات اختیارات حداقلی داریم، گفت: قانون انتخابات ما مربوط به دهه 60 است در حال حاضر رقابت های سیاسی مختلفی در کشور شکل گرفته اند که نیازمند قوانین منظم هستند در حوزه سیاسی ما باید به سمت تشکل های ثبت شده و واقعی در کشور برویم و این شایستگی ها را احزاب اعلام کنند.
کدخدایی ادامه داد: در واقع تایید افراد برای انتخابات مختلف چک سفید امضای شورای نگهبان برای همیشه نیست در هر دوره ای صلاحیت افراد مورد بررسی قرار می گیرد. در حال حاضر قانون نظارت بر رفتار نمایندگان وجود دارد که این قانون حداقلی است ولی کارهایی نیز انجام داده است که خوب است اما ما معتقدیم برای نظارت مکانیسم های دیگری لازم داریم که نظارت شورای نگهبان را تکمیل کنند.
وی با تاکید بر اینکه وظیفه اصلی مجلس نظارت است، گفت: ما وظیفه مجلس را منحصر به قانونگذاری کرده ایم در حالی که وظیفه مجلس نظارت است و قانونگذاری باید به حداقل برسد و امر نظارت بیشتر شود.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد الکترونیکی شدن انتخابات گفت: این موضوع در حوزه کارشناسی است و کارشناسان مشغول کارند و اینکه تصمیم جدیدی خارج از آنچه داشته ایم گرفته باشیم هنوز چنین چیزی اتفاق نیفتاده است اما ما همکاری هایی با وزارت کشور در این زمینه داریم.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در مورد وظیفه شورای نگهبان در مورد مبارزه با فساد و حل مشکلات اقتصادی کشور گفت: ما با همه اقشار جامعه در مشکلات اقتصادی همدرد هستیم و امیدواریم مسئولان تلاش کنند که مشکلات برطرف شود. مردم ما مردمی آگاه و ایثارگر هستند و باید قدر این نعمت را بدانیم و هر کاری که از دستمان برمی آید برای این مردم انجام دهیم.
وی اضافه کرد: در شورای نگهبان آنچه که می توانیم انجام دهیم در مورد قوانین و مقررات است تلاش ما این است در اسرع وقت به قوانین پاسخ دهیم و قوانینی را که مشکلاتی برای مردم ایجاد می کنند یا مصوب نکنیم یا از مجلس بخواهیم ایرادات آنان را اصلاح کنند.
کدخدایی همچنین در پاسخ به پرسشی که کشور در حال حاضر دچار بحران ناکارآمدی است و نظر شورای نگهبان در این موضوع چیست، گفت: در حوزه شایستگی ها ما ناچاریم بر اساس قوانین عمل کنیم و شایستگی ها را در جاهای دیگر مطرح کنیم، اینکه رای من به عنوان عضو حقوقدان شورای نگهبان یا فردی که به عنوان نماینده در مجلس است بر اساس منافع شخصی داده می شود یا منافع ملی در این زمینه هیچ دستگاهی برای ارزیابی این موضوع وجود ندارد یعنی در هر مجمعی که امکان رای گیری وجود داشته باشد ارزیابی از نیت افراد در دادن رایشان وجود ندارد. در حوزه مجلس حداقل صلاحیت جسمی و روحی افراد در نظر گرفته می شود ولی در بقیه پست ها ما این موضوع را نداریم.
وی در مورد اینکه برخی آیت الله جنتی را به این موضوع متهم می کنند که تصمیمات وی در شورای نگهبان تاثیرگذار است، گفت: کسانی که مسئولیت ریاست یا اداره مجمعی را به عهده دارند معمولا نامه ها را امضا می کنند مثلا رییس مجلس ذیل همه مصوبات را امضا می کند ولی این به مفهوم نیست که مخالف یا موافق آن مصوبه است. در مورد دبیر شورای نگهبان نیز وی ذیل همه مصوبات را امضا می کند و این به معنای موافقت یا مخالفت وی با مصوبات نیست یعنی چیزی شبیه آن کسی که از وی منتشر شد البته همه اینها به حوزه رسانه برمی گردد که تا چه اندازه رسانه ها با این مسئله صادق برخورد کنند.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد انتخاب مجدد آیت الله جنتی به عنوان دبیر شورای نگهبان و اینکه تجربه تا چه اندازه در این زمینه موثر است،گفت: ما در شورای نگهبان یک هیئت رییسه داریم که شامل دبیر، قائم مقام و سخنگو است و یک معاون اجرایی داریم که از طرف دبیر انتخاب می شود. نهادهایی که بیشتر در حوزه فکری کار می کنند در آنها مسئله سنی کمتر است البته اخیرا در حوزه اجرایی نیز دیدیم که در مالزی ماهاتیر محمد با 94 سال سن پست ریاست جمهوری را به عهده گرفتند اما در کشور ما در حوزه مشورتی و تخصصی که برخی افراد می توانند کارهایی را انجام دهند مسئله سن ایرادی ندارد البته قانون نیز در این زمینه منعی را مشخص نکرده است.
وی همچنین در مورد برگزاری رفراندوم در کشور گفت: ما نباید از بابت اجرای اصول قانون اساسی نگرانی داشته باشیم. جمهوری اسلامی ایران نظامی بوده است که بر اساس آرای مردم به وجود آمده است و ما از جمله کشورهایی هستیم که همواره نگرانی از آرا و حضور مردم نداشتیم بلکه این جزء نقاط قوت جمهوری اسلامی بوده است و رفراندوم اگر در چهارچوب قانون اساسی باشد می تواند عامل تقویت نظام و استحکام رابطه مردم و مسئولان باشد.
وی همچنین در مورد بحث تقویت بعد نظارتی مجلس گفت: در قانون اساسی بحث نظارت مجلس ذکر شده است و نباید نگرانی در این زمینه داشته باشیم که آقایان وزرا یا رییس جمهور در مجلس حضور یابند و پاسخگوی نمایندگان باشند البته مشروط به اینکه طبق شرایط مندرج در قانون اساسی باشد.
کدخدایی در مورد رعایت اخلاق و اینکه اخیرا در کشور فضای اتهام زنی بین مسئولان زیاد شده است، گفت: ما کشوری مسلمان هستیم و طبق آموزه های دینی مکلف هستیم در چهارچوب اخلاق عمل کنیم و چنین انتظاری نیز از مسئولان می رود، شورای نگهبان نیز با دقت این موضوع را مورد بررسی قرار می دهد بر فرض مثال در چند ماه گذشته یکی از آقایان وزرا نامه ای به ما نوشتند و تاکید داشتند نماینده مجلسی مطالب کذبی را علیه وی مطرح کرده که دوستان ما در حوزه دایره انتخابات این نماینده را فرا خواندند و به وی تذکر دادند که ممکن است مطالبی که وی در حال حاضر مطرح می کند در تایید صلاحیت یا عدم تایید صلاحیت وی در دور بعد موثر باشد.
نظر شما