به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بحران سوریه تغییرات بسیاری در چیدمان قدرت منطقه به وجود آورده تا جایی که دو سال است ایران، روسیه و ترکیه را به یک جبهه اصلی سیاسی به منظور حل این بحران تبدیل کرده و اجلاس های آستانه را به مرجعی سیاسی به منظور حفظ قدرت دمشق و خارج کردن تروریست ها از این کشور مبدل کرده است.
این در حالی است که روسیه، ترکیه و ایران اگرچه در برخی از موارد سیاسی در مسئله سوریه دچار اختلاف نظر هستند اما در مواردی نیز با یکدیگر به تفاهم رسیده اند و توانسته اند میز مذاکره سیاسی برای حل این بحران تشکیل دهند و در قالب اجلاس های آستانه بتوانند ضمن جلب اعتماد معارضین سوری در حل این بحران گام های بلندی بردارند.
این ابتکار روسیه، ترکیه و ایران از ابتدا با مخالفت جدی آمریکا و هم پیمانمان او در منطقه همچون عربستان مواجه شد تا جایی که هنوز علیرغم موافقت روسیه با حضور آمریکا در اجلاس های آستانه به عنوان عضو ناظر، واشنگتن با این مسئله موافقت نکرده است و تلاش دارد از طرق دیگر قدرت سیاسی این سه کشور را در منطقه به ویژه در سوریه کاهش دهد.
در همین رابطه واشنگتن ضمن اجرایی کردن تحریمهای یکجانبه ظالمانه علیه تهران (ممنوعیت خرید و فروش فلزات گرانبها، ارز آمریکا و خودرو در ۱۵ مرداد و صفر شدن خرید نفت ایران از سوی کشورهای دنیا تا ۱۳ آبان) تحریم های متفاوتی نیز علیه آنکارا و مسکو اجرا کرده تا بتواند این کشورها را از مسئله سوریه دور نگاه داشته و درگیر مسایل داخلی و مشکلات اقتصادی خودشان کند.
روز چهارشنبه آمریکا از دور جدید تحریم ها علیه روسیه خبر داد. این تحریم ها که ظاهرا بواسطه مسجل شدن نقش روسیه در حمله با گاز اعصاب به سرگئی اسکریپال و دخترش وضع شده از بیست و دوم ماه اوت اعمال خواهند شد و صادرات روسیه در محصولات الکترونیک و تجهیزات امنیتی را در برخواهند گرفت.
همچنین دونالد ترامپ در پیام توییتی که روز جمعه ارسال کرد نوشت: "من با دو برابر کردن تعرفهها روی واردات فولاد و آلومینیوم ترکیه موافقت کردم، زیرا ارزش لیر ترکیه به سرعت در برابر دلار بسیار قوی ما سقوط کرده است. تعرفه آلومینیوم ۲۰ درصد و فولاد ۵۰ درصد خواهد بود. روابط ما با ترکیه در حال حاضر خوب نیست".
این اقدامات کاهش شدید ارزش ریال ایران، لیر ترکیه و روبل روسیه را بدنبال داشته است.
علاوه بر این آمریکا با چین نیز به عنوان کشوری که حامی ایران و روسیه در مسایل منطقه بوده مقابله های اقتصادی داشته تا این کشور را هم از ایران و روسیه دور نگاه دارد. در همین راستا آوریل گذشته دونالد ترامپ با انتشار فهرستی از حدود ۱۳۰۰ کالای چینی شامل تلویزیون، قطعات هواپیما و وسایل پزشکی اعلام کرد که قصد دارد با هدف برقراری عدالت تجاری میان دو کشور بر این کالاها تعرفه ۲۵ درصدی وضع کند که البته چین در اقدامی مقابله جویانه، اعمال تعرفههای جدید را بر ۳۵ میلیارد دلار کالاهای وارداتی آمریکایی آغاز کرده است.
استراتژی مقابله با چارت (چین، ایران، روسیه و ترکیه) به منظور بازیابی قدرت آمریکا در منطقه خاورمیانه محور اصلی تحریم های این روزهای واشنگتن علیه این کشورها قرار گرفته است.
در همین خصوص، پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسایل بین الملل و منطقه معتقد است ترکیه در سوریه به دلیل مسایل مربوط به کردهای این کشور با آمریکا دچار اختلاف نظر شده و از آن طرف هم به دلیل همسانی عقیده آنکارا با تهران مبنی بر استقلال نیافتن کردها در سوریه که موجب ایجاد مشکل و تجزیه طلبی در کشورهایی چون ایران، ترکیه و عراق نیز خواهد شد، آنکارا سعی کرده از لحاظ سیاسی با ایران و روسیه در خصوص مسئله سوریه همکاری کند و این امر به مذاق آمریکا خوش نیامده است و می توان گفت ترکیه در این خصوص با ایران و روسیه فصل مشترکی در سوریه دارد.
همچنین، حسن هانی زاده، کارشناس دیگر مسایل منطقه نیز معتقد است آمریکا اخیرا در منطقه خاورمیانه دچار شکست های شدیدی شده و تلاش دارد با اجرای تحریم ها علیه ایران، ترکیه و روسیه این سه کشور مانع نفوذشان در سوریه شود به همین دلیل در این زمینه تلاش می کند و با چین نیز به عنوان یک قدرت اقتصادی در جهان که حامی سه کشور روسیه، ترکیه و ایران است مقابله اقتصادی ایجاد کرده است.
این در حالی است که چین، ایران، روسیه و ترکیه بیش از پیش بر قدرت خود در منطقه از لحاظ سیاسی افزوده اند و این اقدامات آمریکا به نظر می رسد آنها را بیشتر از قبل متحد سازد و باید دید آیا مقابله آمریکا با چارت پاسخ خواهد داد یا نه؟
گزارش از پریسا رهنما
نظر شما