خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ عناب یکی از محصولات استراتژیک خراسان جنوبی است که از گذشتههای دور به علت سازگاری با شرایط اقلیمی این استان در روستاها کشت میشود.
عناب به عنوان یک گیاه بومی منطقه خراسان جنوبی در جریان تکامل خود در سالیان زیاد به شرایط محیطی و با روح و عشق انسانهای منطقه انس و الفت گرفته به گونه ای که در هر منطقه ای نیاز به این محصول بیشتر دیده شده است، تولید و دانش بومی این محصول نسبت به سایر نقاط در این منطقه برتر بوده است.
عناب میوه منحصر به فرد خراسان جنوبی است که آغاز فصل برداشت آن از اوایل مرداد ماه به صورت تازهخوری در شهرهای گرمسیر استان شروع میشود و در روستاهای کوهستانی استان بدلیل آب و هوای سرد به طور معمول اوایل مهر آغاز برداشت عناب است.
درختان زیبای عناب در میان کوچه باغ های خراسان جنوبی قد برافراشته و رشتههایی از مروارید سرخ به تن دارند. این مرواریدهای سرخ و زیبا تحفه ای گرانبها از دیار کویر است.
گلهای درختان عناب کوچک و برنگ سبز مایل به زرد میباشد و میوه آن به رنگ قرمز و به شکل تخم مرغ و دارای یک هسته است. طعم عناب کمی شیرین است و خوراکی بسیار قدرتمندی است که برای سلامتی میلیونها آدمی که ارزش واقعی آن را میدانند، فواید فراوانی به ارمغان میآورد.
میوهٔ زیتونی شکل عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی میباشد در ابتدا سبز بوده و پس از رسیدن به رنگ قرمز تبدیل می شود که در متون طب سنتی ایران به نامهای عناب، شیلانه، سیلانه و طبر خون نامیده می شود.
میوهی عناب را میتوان به صورت خشکبار یا تازه نوش جان کرد؛ همچنین گاهی اوقات آب عناب را نیز میگیرند و مینوشند. آنتی اکسیدانهای قدرتمند و ترکیبات ارگانیک موجود در این میوهی شگفتانگیز طیف وسیعی از فواید و تاثیرات مثبتی را برای سلامتی به شما هدیه میدهند.
تولید ۹۸ درصد عناب کشور در خراسانجنوبی
خراسان جنوبی با داران بودن 98 درصد سطح زیر کشت عناب به عنوان اولین تولید کننده عناب در کشور و جهان مطرح است.
هاشم ولی پور مطلق، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در حاشیه تور رسانه ای بازدید از باغات عناب روستای سیوجان شهرستان خوسف در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در حال حاضر 3 هزار و 120 هکتار از باغات خراسان جنوبی زیر کشت محصول عناب است که امسال پیش بینی میشود از این باغات 5 هزار و 460 تن عناب برداشت شود.
وی افزود: در حال حاضر ۹ هزار خانوار بهره بردار در خصوص تولید عناب در سطح استان فعالیت دارند.
باغات عناب خراسان جنوبی در حال توسعه است
ولیپور مطلق با بیان اینکه شهرستان بیرجند، خوسف و سربیشه از قطب های پرورش عناب در خراسان جنوبی هستند، گفت: توسعه باغات عناب استان به خاطر سازگاری بسیار خوب با اقلیم منطقه، داشتن توجیه اقتصادی، کم آب بر بودن و دانش بومی مردم منطقه نسبت به پرورش گیاه عناب در دستور کار است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: برگزاری جشنواره استانی عناب در شهرستان خوسف بازخوردها و سیاستگذاریهای خوبی به دنبال خواهد داشت و موجب توسعه باغات و افزایش متقاضیان پرورش عناب در استان میشود.
رنج عناب کاران از نبود صنایع تبدیلی در خراسان جنوبی
ولیپور مطلق با تاکید بر ضرورت معرفی محصول عناب، بیان کرد: این مهم کاستیهای که در چرخه تولید عناب به ویژه در حوزه صنایع تبدیلی است با سرمایهگذاریها و ظرفیتهای مالی که دولت به وجود آورده رفع خواهد کرد.
به گفته وی در حال حاضر سه واحد برای ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری محصول عناب در شهرستان خوسف تسهیلات دریافت کردند.
محمد شفیعی، فرماندار شهرستان خوسف نیز در این بازدید با بیان اینکه معرفی ظرفیتهای استان یکی از اقدامات برای سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال است، گفت: در این راستا در کنار معرفی ظرفیتها تلاش میشود مشکلات و چالشها و فرصتها را نیز معرفی کنیم.
جشن استانی شکرگذاری و برداشت عناب برگزار میشود
وی از برگزاری جشن استانی شکرگذاری و برداشت عناب در شهرستان خوسف خبر داد و افزود: این جشن 25 مردادماه در یکی از باغات عناب برگزار خواهد شد و مهمانانی از سراسر کشور در زمینههای کاشت، داشت و برداشت و بازاریابی داریم.
فرماندار شهرستان خوسف با اشاره به اینکه دانشگاه جامع علمی کاربردی استان در بحث استارت آپ (شرکت نوپا) مهمانان کشوری برای جشن شکرگذاری عناب دعوت کردند، ادامه داد: در این مراسم یک سری تفاهم نامهها در زمینه بازاریابی و فرآوری محصول عناب استان امضا میشود.
به گفته وی تاکنون اقدامات خوبی در بحث نژاد انواع عناب و کلکسیون این محصول در شهرستانها مختلف انجام شده است و با توجه به خشکسالیهای سال های اخیر که فشار بسیار زیادی به فعالان بخش کشاورزی وارد کرده به ناچار باید به سمت توسعه محصولات باغی و جایگزینی آن با برخی محصولات آب بر پیش برویم.
شفیعی با تاکید بر اینکه سطح زیر کشت عناب شهرستان خوسف را یک هزار و 500 هکتار است، عنوان کرد: این فرصت را میتوان توسعه داد همانند گل نرگس شهرستان خوسف که اقدامات خوبی در راستای توسعه آن شده و بیمه نرگس کاران در حال انجام است.
وی تاکید کرد: امیدواریم با برگزاری جشنوارههای استانی و معرفی پتانسیلها به رفع مشکل کشاورزان کمک کنیم و دغدغه آنان به ویژه در بحث بازاریابی محصولات را کاهش دهیم.
خواص دارویی و شفابخش میوه عناب
مردم استان خراسان جنوبی به شفابخشی میوه عناب باورهای بسیار دارند و تحقیقات طب گیاهی نشان می دهد که عناب، دارای پنج درصد پروتین، چهار درصد قند و ویتامین C و نمک بوده و ميوه خوبى براى نرم کننده سینه و معده شمرده میشود.
پوست جوشانده آن ضد اسهال، آرام کننده، رفع بی خوابی، صاف کننده خون، ضد سرفه، برطرف کننده نفس تنگی و رفع صدا گرفتگى و گرد ریشه خشک شده آن، برای التیام زخمهای کهنه، رفع کننده خستگی شدید و رشد دهنده موی سر استفاده میشود.
عناب، تقویت کننده دستگاه هاضمه و تقویت حافظه بوده و در صورتی که آب عناب با کاهو خورده شود، برای درمان سرطان مفید است.
در پایان باید تاکید کرد که بهبود وضعيت توليد عناب نقش مهمی در اقتصاد و درآمد روستاييان به ویژه در منطقه خراسان جنوبی ايفاء می كند. بنابراين بررسی اقتصادی توليد و شناخت تنگناهای موجود این محصول استراتژیک استان میتواند برای برنامهريزان و سياست گذاران بخش كشاورزی در سطح ملی و منطقه ای مفيد واقع شود.
نظر شما