به گزارش خبرگزاری شبستان، محسن اسماعیلی نماینده مجلس خبرگان رهبری و عضو شورای نگهبان در سلسله جلسات تفسیر نهج البلاغه که در مسجد ۷۲ تن مجموعه سرچشمه برگزار شد، گفت: قرآن کریم در آیات متعددی تاکید و تصریح دارد که تفاوت افکار و سلایق در میان انسانها یک امر طبیعی است؛ بنابراین یکسان بودن و یکسان عمل کردن خواست خداوند و قرآن کریم نیست زیرا اگر خداوند اراده میکرد میتوانست همه انسانها را یکسان و بدون هیچ تفاوتی خلق کند.
وی افزود: حال این پرسش مطرح میشود چرا امیرمومنان علی(ع) بر اجتماع و الفت داشتن میان مردم تاکید داشتند و میفرمایند که من حریصترین فرد به اجتماع و الفت داشتن میان امت پیامبراکرم(ص) هستم. آیا این سخن منافاتی با تفاوتها و اختلافات میان انسانها ندارد.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه اجتماع و الفت داشتن به معنای به رسمیت شناختن تفاوت و اختلاف است، ابراز کرد: اتحاد در مواجهه با اختلافات و تفاوتهاست که معنا پیدا میکند بنابراین مقصود حضرت از اجتماع و الفت آن است که تفاوتهای فکری و سلیقهای نباید منجر به پیدایش تنازع شود.
نماینده مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه تفاوتها باید مدیریت شود تا منجر به تنازع نشود، اظهار داشت: تفاوتها نباید منجر به فرقه فرقه شدن امت اسلامی شود از اینرو مسلمانان باید یکدیگر را دعوت به گفتوگو کنند تا اختلافات بین آنها کم شود و مواضع خود را به هم نزدیک کنند البته این دعوت باید به شیوه مناسب و براساس کلام الهی که میفرماید: «ادعُ إِلىٰ سَبيلِ رَبِّكَ بِالحِكمَةِ وَالمَوعِظَةِ الحَسَنَةِ» صورت بپذیرد.
این عضو شورای نگهبان افزود: خداوند در این آیه میفرماید مردم را دعوت کنید اما با موعظه حسنه؛ بنابراین کسی حق ندارد برای هدایت دیگران متوسل به اجبار شود بر همین اساس مسلمانان باید یکدیگر را به اتحاد داشتن دعوت کنند و این امر باید با کلام نیکو انجام شود تا موجب تنفر از یکدیگر نشود.
وی اضافه کرد: در دعوت به اتحاد و انسجام نباید انسانها محور باشند بلکه خداوند باید محور قرار بگیرد و همه باید به سوی خداوند دعوت شوند. انسان مومن هنگام دعوت دیگران منافع خودش و قبیلهاش را در نظر نمیگیرد بلکه منافع ملی و دینی ملاک دعوت اوست.
اسماعیلی مخاطب شناسی را در دعوت به اجتماع و الفت یک اصل دانست و گفت: مخاطب شناسی سبب میشود انسان براساس روحیه طرف مقابل با او سخن بگوید و نتیجه مطلوب را از این دعوت کسب کند. امام علی(ع) در سخنان خویش همیشه از شیوه دعوت استفاده میکردند و این دعوت تماما براساس رفتار خود مخاطبان صورت میپذیرفت.
نماینده مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: در ستیز با دشمن ابتدا لازم است با او گفتوگو شود و آن را به حق دعوت کرد شاید این گفتوگوی نیکو باعث هدایت دشمن شود اما اگر بر خواسته ناحق خود ایستاد اگر به اصل و اساس لطمه وارد نکرد باید با او مدارا شود و مراد از این مدارا تحمل تفاوتها است نه سازش و قبول کردن افکار ناصحیح دشمن.
این عضو شورای نگهبان اضافه کرد: هادیان الی الله فارغ از صفت زود رنجی و کم حوصلگی در نهایت ادب با زبانی نرم و شیرین دیگران را به حق دعوت میکنند بر همین اساس این افراد در جذب به اتحاد و انسجام بسیار موفق هستند.
وی با بیان اینکه مدارا سبب محبت میشود و این محبت عاملی برای جذب مخالفان و رفع کینهها است، خاطرنشان کرد: در دعوت مخالفان ابتدا باید از سخن حکیمانه و جدال احسن بهره برد و در مرحله دوم با مدارا تلاش شود تفاوتها به تنازع تبدیل نشود و این امور تا زمانی قابل اجرا است که به اصل و اساس دین ضربه وارد نکند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: هادیان الی الله فارغ از صفت زود رنجی و کم حوصلگی در نهایت ادب با زبانی نرم و شیرین دیگران را به حق دعوت میکنند بر همین اساس این افراد در جذب به اتحاد و انسجام بسیار موفق هستند.
کد خبر 719906
نظر شما