به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، جمهوری اسلامی ایران به عنوان نخستین مبتکر راه حل سیاسی برای بحران سوریه همچنان به تلاش هایش برای پایان دادن به این بحران در پشت میزهای مذاکره ادامه می دهد. در همین رابطه اجلاس آستانه ۱۰ در سوچی روسیه از روز گذشته با حضور ایران کلید خورده و صبح امروز هم نشست های این دور مذاکرات ادامه داشته است.
بنابراین گزارش، دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی و مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات بین المللی صلح سوریه، صبح دوشنبه ٨ مرداد ٩٧ جهت شرکت در دهمین دور کنفرانس بین المللی صلح سوریه در راس هیاتی وارد شهر ساحلی سوچی در روسیه شد و تا پیش از برگزاری این نشست در امروز دیدارهای متعددی با مقامات مختلف روز گذشته برگزار کرد. جابری انصاری در ابتدا با نماینده ویژه پوتین در امور سوریه و رئیس هیات مذاکرهکننده روسیه در اجلاس سوچی دیدار و گفتوگو کرد و سپس با هیات سوری شرکتکننده در نشست سوچی به سرپرستی بشار الجعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد به دیدار پرداخت. پس از آن دستیار ارشد وزیر خارجه کشورمان با استفان دیمیستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه دیدار و گفتوگو کرد.
در نهایت صبح امروز ۹ مرداد ۹۷، نشست چهارجانبه نمایندگان کشورهای ضامن روند آستانه و سازمان ملل متحد با مشارکت حسین جابری انصاری دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی، الکساندر لاورنتیف نماینده پوتین در امور سوریه و سدات اونال رئیس هیات ترکیه در کنفرانس سوچی و استفان دی میستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه برگزار شد.
این در حالی است که طبق خبر خبرگزاری اسپوتنیک، روز نخست دور دهم مذاکرات آستانه با دیدارهای بین هیئت نظام سوریه و هیئت مخالفان پایان یافت و بیانیه پایانی به نتایج این نشستها خواهد پرداخت. منابع گفتند، روسیه از نتایج نشستها راضی است و موفق شد پرونده مسائل انسانی و آوارگان سوریه را در اس مباحث مطرح شده قرار دهد. روسیه همچنین موفق شد اولویت پروندهها را با انتقال روند آستانه به سوچی تغییر دهد و این به روسیه فرصت میدهد تا تاثیر بیشتری بر روند سیاسی سوریه بگذارد. منابع مخالف نیز از امکان احراز پیشرفت در پرونده بازداشتیها کاستند و خاطرنشان کردند، نظام سوریه اخیرا لیستی از اسامی هزاران زندانی را که در زندانهایش جان خود را از دست دادهاند، ارائه کرده است.
خبرگزاری نووستی روسیه به نقل از یک منبع شرکت کننده در نشست سوچی گزارش داد، فرصتهای دستیابی به هر گونه توافقی درباره ادلب ضعیف است و این به دلیل ضعف نمایندگی مخالفان و نبود مخالفان مورد حمایت ترکیه است. در عین حال هیئت مخالفان سوریه به الجزیره گفت، اولویتهای مخالفان بحث درباره آینده منطقه کاهش تنش چهارم است که شامل ادلب و مناطق حومه حماة، حلب و لاذقیه میشود. این منابع گفتند، پرونده بازداشتیها نیز از مسائل اصلی مورد بحث است.
منابع مطلع از نشست سوچی گفتهاند، کشورهای ضامن بر "طرح آزمایشی" که شامل تبادل تعدادی محدود از زندانیان نظام سوریه و مخالفان باشد، توافق کردند. این در قالب ایجاد اعتماد بین دو طرف انجام میشود.
الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه در مذاکرات حل و فصل بحران سوریه گفت: «تعداد آوارگان سوریه که کشور را ترک کردهاند به حدود 6.7 میلیون تن میرسد و مردم سوریه اکنون خواهان بازگشت به کشورشان هستند. بخش اعظم آوارگان سوری در کشورهای همجوار مستقر هستند و اردن در حال حاضر میزبان یک میلیون تن آنها، لبنان میزبان بیش از یک میلیون تن، ترکیه میزبان 3.5 میلیون تن هستند در حالی که بقیه به کشورهای اروپایی فرار کردهاند. به نفع این کشورها از جمله اروپاست که به روند بازگشت آوارگان سوری به سرزمینشان یاری کنند.»
به گزارش شبستان، این اخبار از آستانه ۱۰ در حالی منتشر می شود که فرانسه نیز نماینده ویژه ای در امور سوریه تعیین کرده و او پیش از کسب حکم خود در این خصوص در محل وزارت امور خارجه با دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی دیدار و گفتگو کرد. آمریکا نیز اخیرا با دعوت فرستاده شده برای شرکت در نشست سوچی درمورد مساله سوریه مخالفت کرده است.
همه این تلاش های سیاسی نیز در حالی انجام می شود که در میدان نبرد طبق آخرین خبر منتشر شده، یگانهای ارتش سوریه روستای الشجره، آخرین پایگاه داعش در حومه درعا را تحت کنترل خود درآوردند.
نظر شما