اندرحکایت بدهی ناشران و بازارنابسامان و طرح تابستانه کتاب

خبرگزاری شبستان:در حالی که بازار کتاب بعد از نمایشگاه بین المللی تهران رونقی چندانی ندارد کتابفروشان و کتابخوان ها از شرایط بد و ناهنجاراقتصادی دست به دامن طرح تابستانه می شوند.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، زمانی که جامعه در شرایط بد اقتصادی قرار می گیرد و تورم بار سنگینش را روی شانه های نحیف خانواده ها می پراکند نخستین چیزی که از سفرها پرمی کشد بسته های فرهنگی به ویژه «کتاب» است.

کتاب؛همان یار مهربان قدیمی، دانا و خوش زبان که با همه بی زبانی اش سخن فراوان می گوید، اما این بار سخن از مظلویت و محرومیت کتاب است.

 وقتی دراردیبهشت ماه در راهروهای نمایشگاه بین المللی کتاب تهران قدم می زدیم، ناشران بزرگ از وضعیت موجود  رضایت نسبی داشتند، ناشرانی چون «ققنوس» که این روزها نامی بلند درعرصه نشر دارد و با دعوت «اورهان پاموک» نویسنده برنده جایزه نوبل توانست خیل بیشتری ازطرفدارن خود را به سمت نمایشگاه کتاب بکشاند وموفقیت خوبی کسب نماید.

همچنین ناشرانی چون «چشمه»،«نگاه»، «نی»،«امیرکبیر» و «سوره مهر»غرفه های پررونقی داشتند؛ اما ناشران کوچک چندان راضی به نظر نمی آمدند و فروش خوبی نداشتند اما با این وجود هنوز رونقی در حوزه کتاب پیش بینی می شد.

 فروش کتاب در تیرو خرداد هم طبق گفته بسیاری از ناشران با یکدیگر تفاوتی نداشت اما با آشفتگی بازارو بالا رفتن قیمت ها و دیوار کوتاه کتاب، آوارها بر سراین خوش زبان مهربان فرو ریخت، چنانکه در حال حاضر شاهد بی رونقی دراین عرصه هستیم .

 بالا رفتن قیمت کاغذ و هزینه های نشر سبب شده چاپ کتاب تا حد بسیاری کم رنگ شود و حتی ناشران بزرگ به شمارگان اندک روی آورند، اما داستان کتاب و مصیبت هایش به همین جا ختم  نمی شود و طرح های مختلف کتاب هم عملا نمی تواند کاری از پیش ببرد.

 تعطیلی کتابفروشی«رود» به دلیل اوضاع نابه سامان اقتصادی در ماههای گذشته و قیمت های انفجاری ملک و مسکن  هم حکایت از داستانی غم انگیز دارد و کتابفروشی خوشنام با 20 سال سابقه را وادار به کناره گیری می کند.

در این زمینه اگر سری به خیابان انقلاب بزنیم و با دیدن مغازه هایی که هر روز به لباس روشی  و اغذیه فروشی تبدیل می شود نیز متوجه اوضاع نا به سامان کتاب می شویم اوضاعی که به سرعت به سراشیبی سقوط نزدیک می شود و البته آسیب بزرگی در حوزه فرهنگی بر جای خواهد گذاشت.

 امیدها بر این است که طرح های کوتاه مدتی چون طرح بهاره یا طرح تابستانه کتاب می تواند تا حدی از این مشکلات بکاهد و رونقی به بازار کتاب دهد.

 اما پرسش اینجاست که آیا با وجود بحران اقتصادی طرح تابستانه کتاب می تواند کتابخوان ها را  تشویق به خرید کتاب کند و منجر به رونق کتاب حداقل برای مدتی کوتاه باشد.

طرح «تابستانه کتاب» با شعار«این چنین دوست کتاب است از او دست مدار»  از ۱۵ مردادماه در کتابفروشی‌های سراسر کشور آغاز می شود و علاقه مندان کتاب از تخفیف ۲۰ تا ۲۵ درصدی خرید  بهرمند می شوند

 امسال تاکنون ۷۳۴ کتابفروشی از ۳۱ استان کشور متقاضی شرکت در طرح «تابستانه کتاب» هستند که از این تعداد ۵۸۴ کتابفروشی از مراکز استان ها و ۱۵۰ کتابفروشی از شهرستان ها عضو طرح شده‌اند.

استان تهران با ۱۳۰ کتابفروشی تاکنون در صدر بیشترین مشارکت کتابفروشی ها قرار دارد و استان های قم، اصفهان، خراسان رضوي، فارس، كردستان،آذربايجان شرقي،كرمان، خوزستان، مازندران، گيلان، همدان، يزد، آذربايجان غربي، كرمانشاه و خراسان جنوبي در جایگاه های بعدی قرار گرفته اند.

 امید است با ایجاد چنین طرح هایی رونقی هر چند کوتاه در عرصه کتاب به وجود آید ومنجر به شکوفایی در عرصه نشر شود. هر چند در این زمینه باید اقدامات کاربردی و اساسی صورت گیرد و طرح های کوتاه مدت هرگز نمی تواند مشکلات و معضلات عرصه کتاب را به طور کلی برطرف سازد.

 «مریم یکرنگی»

کد خبر 718780

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha