خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ بیکاری یکی از مشکلات اساسی کشور است که در سال های اخیر با کاهش استخدام در بخش دولتی بر روند آن افزوده شده است. جوانانی که از کودکی با دیدگاه استخدام در بخش دولتی و به اصطلاح امروزی «پشت میزنشینی» به تحصیل پرداختند و نتوانستند مهارتی را یاد بگیرند و این در حال حاضر برای آنها دردسر و باعث افزایش نرخ بیکاری شده است.
نکته قابل توجه در این موضوع فاقد مهارت بودن بیش از 80 درصد جویندگان کار است که بیشترین این افراد را هم فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می دهند. جوانانی که عمر خود را در دانشگاه صرف مباحث نظری کردند و در بهترین زمان که می توانستند مهارتی را یاد بگیرند، نگرفتند.
در یک نگاه کلی و ساده می توان فهمید که تعداد بیکاران دارای مدرک دانشگاهی در کشور بیشتر از افراد دیپلم و پایین تر از دیپلم است، این نشان می دهد که دانشگاه های ما در زمینه مهارت آموزی نتوانسته اند به خوبی نیاز جامعه را تشخیص و در راستای آن حرکت کنند و به اصطلاح تنها کارخانه مدرک سازی شدند.
مراجعه تعداد زیادی از جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی به مراکز فنی و حرفه ای برای کسب مهارت نشان می دهد که امروز جوانان به جای دانشگاه به سمت مهارت آموزی و کسب یک حرفه برای آینده شغلی خود روی آورده اند و آینده شغلی خود را در این حوزه می دانند.
سازمان فنی و حرفه ای در راستای افزایش مهارت آموزی اقدام به برگزاری دوره های مختلف کرده است. مهارت هایی که می تواند برای یک جوان جویای کار به منزله راه اندازی شغلی باشد که با کمترین امکانات و حتی در منزل می توان آن را راه اندازی و از این طریق درآمد خوبی بدست آورد.
درآمدزایی در کنار تدریس مهارت
آتنا پرساد کارشناس صنایع دستی و مربی چرم در فنی و حرفه ای خواهران که خودش هم مربی است و هم شاغل این حوزه، با بیان اینکه در دانشگاه رشته صنایع دستی خواندم و الان حدود 10 سال است که در فنی و حرفه ای مربی هستم به خبرنگار شبستان می گوید: کارآموزانی که تاکنون داشته ام، برخی ها در سطح شهر آموزشگاه و مغازه چرم دوزی دائر کرده اند و عده ای به صورت خانگی مشغول به کار شدند و برخی ها هم در ارگان های دیگر تدریس می کنند و در شاخه های مختلف به نوعی فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه اگر فردی خلاقیت و ابتکار و نوآوری داشته باشد نمی تواند بیکار باشد و این بستگی به پشتکار او دارد، ادامه می دهد: یک فردی که در فنی و حرفه ای رشته چرم دوزی را یاد بگیرد، در خانه حدود 800 هزار تومان می تواند درآمد داشته باشد، در حالی که برای ابزار کار بین 70 تا 80 هزار تومان سرمایه اولیه می خواهد چون ابزار اولیه زیادی ندارد و سرمایه اولیه کلانی هم نمی خواهد بازار کار آن برای افرادی که خلاق هستند گرم است.
کاشناس صنایع دستی و مربی چرم در فنی و حرفه ای خواهران با بیان اینکه این رشته در سایر ارگان ها مانند بسیج و کمیته امداد هم آموزش داده می شود، افزود: افرادی که چند حرفه را یاد می گیرند و با هم تلفیق می کنند کار آنها مشتری بیشتری دارد، اگر نوآوری وجود داشته باشد، هیچ فردی نمی تواند بیکار باشد، من در حال حاضر در کنار مربیگری، از فروش محصولات تولیدی خودم نیز درآمد دارم.
پرساد با بیان اینکه دولت با برپایی نمایشگاه های رایگان تولیدات هنرجویان را حمایت کند و محصولات آنان بخرد، اظهارداشت: اگر هر فردی مدرک فنی و حرفه ای را بگیرند می توانند از طریق میراث فرهنگی خود را بیمه هنرمندان کنند.
نمایشگاه دائمی صنایع دستی در بیرجند راه اندازی شود
هانیه چهاردهی هم از هنرآموزان فنی و حرفه ای است که هم اکنون کار چزم دوزی را یاد گرفته و در منزل این کار را انجام می دهد. او با بیان اینکه چرم دوزی را از آموزشگاه آزاد شروع کردم و هم اکنون درمنزل کار می کنم، می گوید: این حرفه هنوز ناشناخته است و باید حمایت شود، تولید داریم اما جای خاصی برای فروش ندارم و این برای من مشکل ساز است.
وی با بیان اینکه محصولات تولید خودم را به نمایشگاه فنی و حرفه ای برای فروش آورده ام، افزود: علاقه به چرم دوزی باعث شد که به این سمت بیاییم اگر حمایت شوم چرم دوزی کار خوبی است به شرطی که برای فروش مکان هایی به صورت رایگان در نظر بگیرند.
او از مسئولان استانی می خواهد تا زمینه راه اندازی یک نمایشگاه دائمی فروش صنایع دستی را در مرکز استان فراهم کنند تا هنرمندان این رشته ها بتوانند برای تولیدات خود بازار فروشی داشته باشند.
مدرکی بین المللی برای جوانان شهری و روستایی
مرادی مربی کار با چوب مرکز فنی و حرفه ای خواهران بیرجند هم با بیان اینکه در این مرکز حدود هشت تا ده رشته داریم، گفت: حرفهها برای افراد بستگی به سنی که دارند متفاوت است و برای هر حرفه هم ساعت آموزشی متفاوتی وجود دارد.
وی گفت: برای حرفه کار با چوب هنرجو اگر استعداد و سلیقه را داشته باشد حدود دو سال طول می کشد که مهارتهای هشت گانه را یاد بگیرد و وارد بازار کار و یا مشاغل خانگی و تاسیس کارگاههای تولیدی شود، بعد از آن وام های خوداشتغالی هم در اختیار هنرجو قرار می گیرد که می تواند با راه اندازی کارگاه منبع درآمد خوبی داشته باشد.
مرادی با بیان اینکه اخیرا چند نفر از هنرجوهای کارگاه چوب وارد بازار کار این حرفه شدند و راضی هستند، افزود: برای کسانی که فعال کار می کنند ماهانه حداقل یک میلیون و پانصد هزار تومان درآمد دارند، اما بیشتر از این هم داشته ایم.
وی گفت: دوره هایی که فنی و حرفه ای می گذارد رایگان است که علاقه مندان می توانند استفاده کنند، گفت: هزینه اولیه ابزار راه اندازی یک کارگاه حدود 5 میلیون تومان است.
این مربی چوب با بیان اینکه مدارک فنی و حرفه ای بین المللی است که به تمام جوانان شهری و روستایی اعطا می شود، ادامه داد: تمام دوره های ما در روستاهای دور افتاده هم قابل اجرا است اما باید تعداد هنرجوها به تعداد کافی یعنی هشت نفر برسند.
هنرجویی که کارآفرین شد
معصومه سورگی یکی دیگر از افرادی است که در فنی و حرفه ای مهارتی را یاد گرفته و اکنون تولید کننده فراورده های گیاهی است، او اکنون کارآفرین برتر این حوزه در سطح خراسان جنوبی شده است.
سورگی با بیان اینکه بنده از سال 91 دوره حرفه آموزی خود را شروع کردم، گفت: دلیل اصلی گرایش به این حرفه، علاقه به گیاهان دارویی بوده است که بعد از کسب آموزش در فنی و حرفه ای مشغول کار شدم.
وی با اشاره به اینکه محصولات ما کاملا طبیعی است و با بدن سازگارتر و برای بدن ضرر ندارد، افزود: مردم هنوز خیلی به کرم های گیاهی و طبیعی اعتماد ندارند؛ چراکه کرمهای گیاهی اثرگذاری آن دیرتر است و برگشت پذیر نیست.
وی با بیان اینکه رشته های فنی و حرفه ای خیلی عالی است و آینده خوبی دارد، گفت: اساتید دلسوزی حضور دارند و مدارک فنی و حرفه ای هم بین المللی است، لذا جوانان جویای کار بهتر است که برای آینده شغلی خود از کسب آموزش در فنی و حرفه ای اقدام کنند.
این کارآفرین برتر با بیان اینکه توانستم اولین صابونهای دست ساز گیاهی را تولید کنم، افزود: صابون زردچوبه گیاهی و صابون شیرشتر و عسل برای جوان سازی و ضدجوش از تولیدات ما بوده که کاملا گیاهی و نسبت به نوع شیمیایی خود مناسب تر است.
سورگی با اشاره به اینکه درصورتی که حمایتی از سمت دولت شود و برای فروش کمک کنند می توانیم برای 50 نفر اشتغال ایجاد کنم.
رشد 133 درصدی آموزش های مهارتی ویژه خواهران در 4 ماه نخست امسال
رئیس مرکز آموزش فنی و حرفه ای خواهران شهرستان بیرجند هم گفت: مقایسه عملکرد چهار ماهه اول امسال این مرکز در با مدت مشابه سال قبل نشان از افزایش 133 درصدی آموزش های ارائه شده در بخش های مختلف دارد.
زهرا شاهرخی گفت: از آنجا که یکی از ملزومات رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی هر جامعه تربیت نیروی انسانی کارآمد است، آموزش های فنی و حرفه ای یکی از راهکارهای نیل به این هدف مهم است.
وی با تاکید بر اینکه مهارت افزایی نقش مهمی در رونق اشتغال و کارآفرینی در توسعه پایدار دارد، افزود: امروز بخش عظیمی از فارغ التحصیلان به دلیل عدم مهارت بیکار هستند.
رئیس مرکز آموزش فنی و حرفه ای خواهران شهرستان بیرجند ضمن تشریح نقش موثر مرکز فنی و حرفه ای خواهران در پویایی جامعه و کارآفرینی تصریح کرد: بدون شک مرکز فنی و حرفه ای نقش موثر و بی بدیلی در توانمند سازی بانوان به منظور ایجاد اشتغال و کارآفرینی دارد، که خوشبختانه مرکز فنی و حرفه ای خواهران بیرجند توانسته در این راستا قدم های خوبی بردارد.
شاهرخی با اشاره به اینکه در سال گذشته 216 هزار و 865 نفر ساعت آموزش مهارتی در این مرکز اجرا گردیده است، افزود: این آموزش ها در بخش های ثابت و سیار شهری، زندان، روستایی، صنایع (اصناف و ضمن کار) و کارآموزی در محیط کار واقعی ارائه شده است.
وی همچنین به آموزش های ارائه شده در این مرکز در چهار ماه نخست امسال اشاره کرد و گفت: 57 هزار و 767 نفر ساعت در بخش ثابت، 2 هزار و 400 نفر ساعت در بخش صنایع، سه هزار و 645 نفرساعت در بخش کارآموزی در محیط کار واقعی، جمعا به میزان 82 هزار و 706 نفر ساعت آموزش فنی و حرفه ای در این مرکز اجرا گردیده و در مجموع که 548 نفر از خواهران شهرستان بیرجند از آموزشهای مهارتی این مرکز بهره مند شده اند.
نظر شما