جلد اول «فرهنگ بلوچی – فارسی»

خبرگزاری شبستان:فرهنگ بلوچی - فارسی شامل بیش از شصت هزار واژه و اصطلاح بلوچی و معنی آنها به فارسی به نگارش «عبدالغفور جهاندیده»، انتشارات معین آن را چاپ کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، زبان بلوچی از گویش­‌های شمال غربی ایران است که در حال حاضر در جنوب شرقی ایران در بخش بلوچستان استان سیستان و بلوچستان و در شرق پاکستان و نیز در شرق افغانستان به آن تکلم می­‌شود.

این فرهنگ، نخستین و مفصل‌ترین فرهنگ بلوچی- فارسی است که چاپ و منتشر گردید و اساس آن بر مبنای گویش غربی و مکرانی است، این گویش­ در میان گویش­‌های بلوچی به نوعی معیار به شمار می­آید، بیشترین کتابها و نشریات با این گویش چاپ و منتشر می­گردد. البته با این که گویش غربی یا مکرانی، اساس این اثر را تشکیل می­‌دهد، نگارنده از گویش­‌های دیگر هم غافل نمانده است و تا حد امکان، به بسیاری از واژه‌­های گویش‌­های سرحدی، فنوجی، کتیچی، سراوانی، لاشاری توجه کرده و در جلو واژهای مربوط، با علامتی مشخص، وابستگی واژه را به هر کدام از این گویش‌­ها مشخص کرده است.

رسم الخط به کار رفته در این فرهنگ بر مبنای رسم الخط سیدهاشمی با تغییراتی جزیی است. شادروان سیدظهورشاه هاشمی ادیب و زبانشناس معاصر، برای بهتر خوانده شدن آواهای بلوچی، با آمیخته‌ای از خطوط فارسی و اردو و و افزوده‌هایی، این رسم الخط را بنیان گذاشت که مورد قبول قریب به اتفاق نویسندگان و علاقمندان زبان بلوچی قرار گرفته است اگرچه به طور یکسان از آن پیروی نمی­‌کنند.

ترتیب واژه ها در این فرهنگ بر اساس الفبای بلوچی رسم الخط سیدهاشمی است.

این فرهنگ در دوجلد است و 60/7800 واژه و اصطلاح دارد با این حال نگارنده مدعی نیست که کامل است و همه واژه‌ها را در خود جای داده است.

کد خبر 717687

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha