به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری شبستان، چنارهای بلندترین خیابان خاورمیانه چند سالی است که در فراز و نشیب گذر زمان، قوانین و مقررات و سیاست های مدیریت شهری، دستخوش تغییر شده اند. چنارهای یکصد ساله خیابان ولیعصر که در دوران های مختلف مدیریت شهری همواره مورد بی مهری بوده اند، بر اثر آلودگی هوا، شرایط نامناسب زیستی و طرحهای عمرانی دچار آسیب شده اند.
نابودی شبکه های انتقال آب چشمه ها و رودخانه ها و قنات ها، عدم نظم در آبیاری، حضور فاضلاب و آلودگی آبهای جاری، حضور شوینده ها و مواد شیمیایی، سیمان و مصالح ساختمانی و روغن و گازوئیل در آب و خاک، تخریب ریشه های درختان با حفاریهای متعدد و گذاشتن جدول و بتون ریزی و ... تغییر سطح خاک و قرارگرفتن ریشه های درختان در معرض آب و هوا، نامهربانی با درختان، وجود ساختمانهای بلند و جلوگیری از تابش نور آفتاب به درختان از دیگر عواملی است که به چنارهای خیابان ولیعصر صدمه زده است.
چنارهای خیابان ولیعصر بر اثر بی مهری مسئولان شهری و برخی عوامل محیطی دچار آسیب شده اند و در این میان بیرون بودن ریشه های درختان از خاک، خم شدن چنارها بر روی خیابان، عدم رسیدگی مناسب و… همه و همه دست به دست هم داده اند تا با کوچکترین تلنگری یا حادثه طبیعی و حتی گاه بی هیچ علتی چنارهای خیابان ولیعصر سر بر خاک فرود آورند و خسارات مالی و گاه جانی برای شهروندان تهرانی ایجاد کنند.
از طرفی طرح حفظ و گسترش درختان خیابان ولیعصر (عج) در 11 ماده بر نحوه نگاه داشت و حفظ چنارهای خیابان ولیعصر پرداخته است، درحالی که تلاش ها و اقدامات برای احیا درختان، به علت عدم رعایت اصول حفظ درخت در برخی عملیات های توسعه شهری مانند فاضلاب و زیباسازی، آنگونه که باید و شاید، ثمربخش نیست و به تدابیر ویژه برای حفظ این میراث صد ساله تهران نیاز می باشد.
خیابان 18 کیلومتری ولیعصر که میدان راه آهن در جنوب را به میدان تجریش در شمال تهران متصل کرده است، بنا به اظهار مسئولان 24 هزار درخت چنار صد ساله را در خود جای داده است. چنارهایی که تعدادشان، روایت های مختلفی دارد و 24 هزار، 18هزار، 11 هزار و اخیرا 16 هزار اصله اعلام شده است و حتی در برهه ای گفته شد: ۶۰ هزار اصله درخت در خیابان ولیعصر وجود دارد.
چنارهای سربه فلک کشیده یکصد ساله، بر زیبایی بصری خیابان ولیعصر که با فرهنگ، تاریخ و هویت پایتخت گره خورده است، می افزاید. خیابانی که چهار منطقه شهرداری تهران یعنی مناطق 1، 3، 6 و 11 را در خود گنجانده است.
حیات فرهنگی، تاریخی و سیاسی و ویژگی های انحصاری خیابان ولیعصر باعث شد تا این خیابان در دی ماه سال 1390 در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور ثبت شود. این درحالی بود که سند ملی خیابان ولیعصر (عج) در سال 1389 و یک سال پیش از قرار گرفتن نام خیابان در فهرست آثار ملی تصویب شده بود. 5 سال بعد یعنی 14 دی ماه 1395 نیز شورای چهارم شهر تهران لایحه حفاظت از درختان خیابان ولیعصر (عج) را به تصویب رساند و طبق این مصوبه شهرداری تهران را موظف کرد تا در مورد حفظ درختان خیابان ولیعصر و کنترل ساخت و ساز در این خیابان اقداماتی انجام دهد.
اصلاح نحوه سیمان کردن جوی ها، استفاده از حداقل مصالح ساختمانی در بهسازی جوی ها و کاشت درخت به فاصله هر یک متر به یک متر با بن 10 ساله از جمله مواردی بود که شورای چهارم در مصوبه خود برای حفاظت از درختان خیابان ولیعصر به آنها تاکید کرده بود.
زهرا صدراعظم نوری، رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار شهری شبستان گفت: درختان خیابان ولیعصر درختان شناسنامه داری هستند که توسط سازمان بوستان ها و فضای سبز شهرداری تهران کنترل می شوند.
صدراعظم نوری افزود: در پروسه کنترل و نگهداری از درختان خیابان ولیعصر، اگر درختی باشد که دچار آفت شده این سازمان موضوع را پیگیری می کند و اگر لازم باشد در مقطعی هرس کرده و یا درخت قطع می شود و جایگزین آن کاشته می شود.
به گفته وی، درختان خیابان ولیعصر در طول 18 کیلومتر از میدان تجریش تا میدان راه آهن کاشته شده است و در شرایط فعلی حدود 16هزار اصله درخت در این مسیر قرار دارد.
رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: تعدادی از درختان این خیابان، به دلیل آفت و پوسیدگی، خشک شده اند و یا دیگر امکان نگهداشت آنها وجود نداشت بنابراین جایگزین شده اند.
صدراعظم نوری افزود: سال گذشته 750 اصله درخت از اصفهان و تبریز با بن های بالا آورده شد و به جای درختان آفت زده و خشکیده کاشته شد و با رسیدگی و پیگیری هایی که انجام شد، این درختان سالم هستند.
شهربانو امانی، نیز به خبرنگار شبستان گفت: در ایام درختکاری، درخت کاشته ام و علامت گذاشته ام، قطعا باید پایش و ارزیابی شود که درختانی که در خیابان ولیعصر کاشته ایم در چه وضعیتی قرار دارند.
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران افزود: در آینده ای نزدیک از بازدیدی از درختان خیابان ولیعصر خواهم داشت و وضعیت درختان بررسی خواهد شد.
علی اعطا، سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران نیز درباره وضعیت فعلی درختان ولیعصر گفت: درختان خیابان ولیعصر رسیدگی می خواهد و سازمان بوستان ها و مناطق مختلف شهرداری که خیابان ولیعصر در محدوده آنها قرار گرفته است موظف هستند تا از درختان این خیابان حراست و حفاظت کنند.
گفتنی است، خیابان ولیعصر، بلندترین خیابانِ مُشجر تهران و همچنین بلندترین خیابان خاورمیانه با درازای ۱۷٫۹ کیلومتر است که از میدان راهآهن در میانهٔ جنوبی تهران آغاز شده و به میدان تجریش در منطقهٔ شمیرانات در شمال تهران میرسد. تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷، «خیابان پهلوی» نامیده میشد. پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، در آغاز و به مدت دو سال و نیم به نام «خیابان مصدق» نامگذاری شد و سپس به نام کنونی آن، ولیعصر، تغییر نام یافت. در سال ۱۳۱۸ سرتاسر خیابان از دو سوی آن با ۶۰هزار درخت چنار پوشیده شدهبود.
نظر شما