به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، بنا به آمار سه ماهه نخست سال 97 در استان زنجان 156 هزار و 283 مددجو تحت حمایت بهزیستی استان زنجان هستند و از این تعداد 7 هزار و 86 مددجو کمک هزینه خدمات توانبخشی حمایتی مستمر دریافت می کنند و 3 هزار و 882 مددجو پشت نوبت دریافت کمک هزینه خدمات توانبخشی هستند.
در حوزه توانبخشی 19 هزار و 769 معلول در استان ثبت شده و 19 هزار و 287 پرونده تحت حمایت سازمان وجود دارد که 1.7 درصد جمعیت استان را شامل می شود.
26 درصد از این افراد به تعداد 4 هزار و 646 نفر از معلولین و بیماران اعصاب و روان مستمری بگیر سازمان هستند؛ 57 مرکز غیردولتی در حوزه توانبخشی وجود دارد که در مجموع 7.2 درصد از این معلولان شامل 7 هزار و 224 معلول از خدمات این مراکز بهره مند می شوند.
از تعداد معلولین استان 303 معلول ضایعه نخاعی هستند که به این افراد خدمات ویژه شامل ارائه خدمات توانپزشکی، حق پرستاری و سایر خدمات مددکاری ارائه می گردد؛ مابقی معلولان که شامل 69 درصد باقی مانده هستند با توجه به عدم شرایط احراز دریافت مستمری از خدمات مددکاری، مشاوره های تخصصی و سایر برنامه های سازمان بهره مند هستند و در این معاونت از 920 دانش آموز و 229 دانشجوی معلول حمایت می شود.
در راستای انعکاس توانمندی معلولان مراکز حمایتی تحت حمایت بهزستی خبرنگار خبرگزاری شبستان به سراغ تعدادی از این موسسات رفته که در ذیل بخشی از گفتگوها آورده شده است.
مرکز آموزشی توانبخشی روزانه ویژه معلولان اختلالات اعصاب و روان با 50 نفر بیمار در سال 91 تاسیس شده است؛ این مرکز در ابتدای کار پذیرای بیماران زن و مرد بود ولی در حال حاضر تنها بیماران اعصاب و روان زن را پذیرش می کند.
رقیه حسنی مسوول اجرایی در خصوص فعالیت این مرکز می گوید: این مرکز زیر نظر بهزیستی زنجان فعالیت می کند و بیشتر مراجعین به مرکز بانوان دارای اختلالات اعصاب و روان و با مشکلات معیشتی هستند.
وی با اشاره به اینکه مرکز آموزشی توانبخشی ویژه معلولان اعصاب و روان در راستای توانبخشی، توانمندساری، خودمحوری، استقلال و بازگشت به خانواده و جامعه فعالیت می کند، ادامه داد: در حوزه توانبخشی خدماتی همچون روانپزشکی، مددکاری، روانشناسی، پرستاری، کاردرمانی و حرکات ورزشی و در حوزه آموزشی خدماتی چون آموزش کمک های اولیه، کلاس های قرآن، دوره های سوادآموزی و در حوزه هنری خدماتی همچون آموزش هنرهای آینه کاری، نقطه کوبی، ویترای و گلیم بافی ارائه می شود.
حسنی با بیان اینکه در کنار این خدمات سبدغذایی به مناسبت های مختلف به این افراد اهداء می شود، افزود: وعده های غذایی مرکز به این معلولان رایگان است چرا که بسیاری از این افراد و خانواده هایشان با مشکلات اقتصادی سروپنجه نرم می کنند.
مسوول اجرایی مرکز آموزشی توانبخشی روزانه ویژه معلولان اختلالات اعصاب و روان ادامه داد: این مرکز مددجویان را تا ظهر پذیرش می کند؛ 35 نفر از سوی بهزیستی به مرکز معرفی شدند و 15 نفر هم به صورت آزاد در مرکز از خدمات استفاده می کنند.
وی با اشاره به اینکه برگشت به زندگی، برگشت به تحصیل و حتی اشتغالزایی مددجویان این مرکز پس از بهبود از دستاوردهای این مجموعه است، گفت: وقتی معلول به استقلال محوری برسد موفق می شود تا ادامه تحصیل دهد، به زندگی بازگردد و حتی شاغل شود.
توانمندی معلولین در حوزه ورزش و کسب مدال قهرمانی
مرکز شبانه روزی معلولین پسر بالای 14 ساله هم نخستین مرکز شبانه روزی استان زنجان و پنج استان همجوار است که 19 سال سابقه فعالیت دارد، این مرکز به صورت شبانه روزی فعالیت می کند و مراقبت و توانبخشی 77 نفر از پسران بالای 14 سال را برعهده دارد.
الهام بحری صاحب امتیاز این مرکز هم به خبرنگار شبستان می گوید: در این مرکز خدمات توانبخشی، پیراپزشکی، گفتار درمانی، فیزیوترای، کاردرمانی، پزشکی، پرستاری به افراد ارائه می شود.
وی با اشاره به اینکه مجید فتحی، قهرمان پرتاپ دیسک و پویان، قهرمانی دومیدانی مسابقات ورزشی ویژه معلولان از افتخارات این مرکز محسوب می شود، گفت: این قهرمانان برای استان مدال کسب کردند.
صاحب امتیاز مرکز شبانه روزی معلولین پسر بالای 14 سال ادامه داد: بایستی معلولان را باور داشت بسیاری از آنها علیرغم معلولیت هایی که دارند انسان های توانمند و بااستعدادی هستند.
وی خاطرنشان کرد: دوست ندارم اینگونه مراکز گسترش پیدا کنند، چرا که این افراد باید در کنار خانواده و در منزل این خدمات را دریافت کنند ولی با توجه به نیازی که در استان احساس می شد این مرکز به عنوان تنها مرکز شبانه روزی معلولین پسر بالای 14 سال در زنجان فعالیت می کند.
به گفته بحری، امکان درمان کامل این نوع از معلولیت وجود ندارد ولی پس از دریافت خدمات توانبخشی این افراد شرایط انطباقی بهتری پیدا می کنند.
وی با اشاره به اینکه در راستای تخلیه انرژی این پسران که در سن 17 و 18 سال هستند دوره های سفالگری در مرکز برگزار می شود، گفت: مددجویان این مرکز در کارهای هنری پیشرفت خوبی دارند.
خطر اعتیاد در کمین کودکان/منطقه کوی وحدت زنجان پارکی برای بازی بچه ها ندارد
موسسه خیریه شادینه زیست زنجان هم از سال گذشته مجوز فعالیت خود را از سازمان بهزیستی دریافت نموده است و در حوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی در مناطق و محلات آسیب پذیر و حاشیه شهر زنجان فعالیت می کند.
سید میثم موسوی در خصوص فعالیت های این موسسه به خبرنگار شبستان گفت: یکی از اقدامات اولیه موسسه نیازسنجی و بررسی آسیب های اجتماعی در منطقه بود و در این راستا دوره های آموزشی پیشگیری از آسیب های اجتماعی اجرا شد.
وی با یادآوری اینکه سازمان بهزیستی استان زنجان کمک حال این موسسه بوده است، تصریح کر: برگزاری دوره های آموزشی و توانمندسازی در جامعه هدف محله سرلوحه کار موسسه بود.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه موسسه شادینه زیست زنجان طرح های پیشگیری از آسیب های اجتماعی خود را درمحله کوی وحدت اجرا می کند، گفت: این منطقه یکی از مناطق آسیب پذیر شهر زنجان به شمار می آید و بیشترین آسیبی که در این منطقه به چشم می آید، اعتیاد می باشد.
موسوی خاطرنشان کرد: این موسسه به منظور جلوگیری از ورود این آسیب به مناطق شهری طرح های پیشگیری را اجرا می کند.
وی با یادآوری اینکه در کنار بهزیستی سازمان های دیگر در حوزه پیشگیری ازآسیب های اجتماعی ورود پیدا کرده است، افزود: به منظور اثربخشی بهتر برنامه ها و مقابله با آسیب های اجتماعی نیازمند هم افزایی این دستگاه ها هستیم.
مسوول موسسه خیریه شادینه زیست زنجان خواستار حمایت بیشتر دستگاه های دولتی از سازمان های مردم نهاد در این زمینه شد و افزود: منطقه کوی وحدت در معرض خطر اعتیاد در سنین پایین قرار دارد، به گونه ای که در این محله هیچ پارک و مجموعه تفریحی برای بازی کودکان وجود ندارد و همین موضوع موجب شده است تا کودکان برای بازی در محلات حضور پیدا کنند و همین موجب می شود بیشتر در معرض آسیب باشند.
نرگس سعادتی- شبستان
نظر شما