به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، جلسه 84 کمیسیون نخبگان و آینده نگاری علم و نوآوریِ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
بنابر این گزارش، در این جلسه گزارشی پیرامون موضوع وضعیت ثبت اختراع در ایران و چند کشور دیگر ارائه شد.
در ابتدای جلسه مفهوم پتنت و تعاریف بین المللی انواع پتنت ارائه شد و سپس روند ثبت پتنت در ژاپن مورد بررسی قرار گرفت و الگوی فرایند ثبت اختراع در ایران و ژاپن مقایسه و بررسی شد.
بر اساس این گزارش در مجموع 17 فرایند اصلی در ثبت پتنت در ژاپن وجود دارد که نیاز است تا این فرایندها در ثبت پتنت در کشورمان نیز مورد بررسی قرار گیرد و همچنین بررسی پرداختهای مالی درخواست کنندگان پتنت در ژاپن نیز از دیگر مواردی بود که در این گزارش ارائه شد.
در ادامه، تعداد پتنتهای به ثبت رسیده در دانشگاههای مختلف جهان به تفکیک کشور مقایسه شد و همچنین تعداد پتنتهای دانشگاههای مهم کشورهای آمریکا، فرانسه، آلمان، کره جنوبی، ژاپن و چین مورد بررسی قرار گرفت.
نبود مجله اختصاصی جهت انتشار پتنت های به ثبت رسیده در ایران، پایین بودن نسبت سرانه تعداد ثبت پتنت به نسبت میزان تولید مقالات علمی در ایران و نیاز به ترسیم و ارائه مدلی کامل از فرآیند ثبت پتنت در ایران از مواردی بود که توسط اعضا مورد توجه قرار گرفت.
این گزارش می افزاید: دکتر نسرین سلطانخواه، رئیس کمیسیون نخبگان و آینده نگاری علم و نوآوری در ادامه این جلسه گفت: در کنار آمار موجود از میزان ثبت پتنت دانشگاههای مختلف جهان بایستی مقایسه ای هم از تعداد پتنت های به ثبت رسیده توسط شرکتهای صنعتی کشورهای مختلف صورت گیرد تا بتوان به روند ارتباط صنعت و دانشگاه در کشورهای مختلف دست یافت و نیز قوت و ضعف سیاستگذاری کشور در زمینه تجاری سازی پتنت احصا شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) افزود: بسیاری از شرکتهای عظیم صنعتی و تجاری در دنیا هم در تولید مقالات علمی، و هم در ثبت پتنت و هم تجاری سازی آن فعالیت دارند و در این زمینه تأثیرگذار هستند و لذا میزان تعداد مقالات یا تعداد ثبت پتنت در هر کشور به تنهایی نمی تواند جریان چرخه دانش به ثروت را توضیح دهد بلکه باید سهم دانشگاهها و مراکز علمی و سهم پتنتهای شرکتهای صنعتی و دانش بنیان و مراکز تحقیق و توسعه وابسته به این شرکتها را جداگانه مشخص شود.
وی ادامه داد: ورود واحدهای صنعتی کشور به حوزه تحقیق و توسعه میتواند بخشی از روند تولید دانش و تبدیل آن به محصول را تحقق بخشد و تصور اینکه تمام مراحل تولید علم و دانش(اعم از تولید مقاله، ثبت پتنت و تبدیل آن به محصول و تجاری سازی و ...) به ثروت باید توسط دانشگاهها انجام شود، تصور درستی نیست.
گفتنی است، در پایان این جلسه مقرر شد در جلسات آتی از نماینده مرکز مالکیت معنوی (ثبت اختراع) جهت ارائه گزارش دعوت به عمل آید.
نظر شما