به گزارش خبرگزاری شبستان، شیوه های مدیریت موفق مساجد در کشور سنگاپور کتابی است که محمد علی موظف رستمی، مسئول توسعه، تجهیز و پشتیبانی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی در پنج فصل گردآوری کرده و در آن به بررسی نحوه مدیریت مساجد در کشور سنگاپور پرداخته است.
ارایه الگو موفق، فضای تعامل و ارتباط با مساجد دیگر کشورها، کلیات جغرافیایی سنگاپور، وضعیت مسلمانان در سنگاپور، اشکال و بافت مساجد این کشور، تعاریف و مفاهیم مسجد در سنگاپور، سیستم خوشه ای مساجد در سنگاپور، راهکارهای ارتقای جایگاه مساجد در این کشور، مراکز تخصصی اموزش اسلامی در مساجد و دلایل موفق مساجد در کشور سنگاپور از جمله موضوعات مطرح شده در این کتاب است.
مساجد سنگاپور چه مشخصه هایی دارند، رعایت آداب و قواعد خاص هنگام حضور در مساجد، چه چیزهای دیگر در محل برگزاری نماز وجود دارد، ساختمان مسجد و برنامه مسجدسازی، هزینه های عملیاتی از مساجد، تدوام میراث ساخت مساجد، بایدها و نبایدهایی که سخنران باید به آن عمل کند، استقلای کامل در مدیریت مساجد سنگاپور، استقرار واحدهای متعامل و مکمل مساجد تعریف چشم انداز برای فعالیت های مساجد موارد قابل تامل در مورد مساجد سنگاپور از دیگر عناوین این کتاب است.
محمدعلی موظف رستمی، مسئول توسعه، تجهیز و پشتیبانی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی در تشریح وضعیت مساجد در سنگاپور به خبرنگار شبستان گفت: سنگاپور با وجود وسعت نهچندان گستره و نیز برخورداری از جمعیت 15 درصدی مسلمان دارای 69 مسجد فعال است.
وی افزود: با توجه به جمعیت 700 هزار نفری مسلمان در سنگاپور تقریبا برای هر 10 هزار نفر یک مسجد وجود دارد (البته باید توجه داشت سنگاپور فاقد شهرها و یا روستاهای مهم به غیر از پایتخت است) به همین دلیل وسعت و مقیاس مکانی مساجد در کفایت یا عدم کفایت جمعیت فعلی سنگاپور بسیار تأثیرگذار است.
وی قدیمیترین مسجد سنگاپور را مولوکا یا ملقا نامید که در سال 1820 تا 1830 میلادی احداث شده است و ادامه داد: با گذشت 190 سال از ساخت اولین مسجد تعداد فعلی مساجد به 69 مسجد رسیده است و رشد کمی و کیفی ساخت مساجد در این کشور بعد از استقلال سنگاپور یعنی از سال 1965 افزایش قابل توجهی داشته است.
موظف رستمی گفت: بزرگترین مسجد سنگاپور مسجد السلطان و مسجد مهاجران است. از سوی دیگر مدارس، بیمارستانها و درمانگاههایی برای خدمترسانی به مسلمانان در این کشور بنا شده است. همچنین مسجد فاطمه زهرا در سال 1843 میلادی ساخته شده است.
وی نقش حکومت سنگاپور در ساخت مساجد را بسیار حساس توصیف کرد و ادامه داد: دولت نه تنها به سازمانهای دولتی اجازه میدهد که کمکهای داوطلبانه کارکنان را جمعآوری نمایند بلکه مجموعهای از زمینها را نیز با قیمت اختیاری و توافقی برای ساخت مساجد در اختیار مسلمانان قرار میدهد.
وی بر لزوم بهره گیری از توانایی ها، ظرفیت و امکانات مساجد تاکید و اظهار کرد: با توجه به اینکه مسجد یک سازمان دینی و معنوی همواره از جایگاه خاص و مرتبت والایی در میان مسلمانان برخوردار است و نباید از نقش بسیار ارزنده و تاثیرگذار در انسجام بخشی به اقشار و طبقات جامعه اسلامی برخوردار است.
مسئول توسعه، تجهیز و پشتیبانی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه وسعت و گستره کشورهای اسلامی و پراکندگی مسلمانان در جهان از جایگاه بسیار والایی برخوردار است، ادامه داد: شایسته است که با نگرش سازماندهی شده نسبت به اداره آن اقدام شود.
موظف رستمی به اهداف تالیف این کتاب اشاره کرد و افزود: در کتاب مدیریت مساجد در سنگاپور و الگوگیری از جنبه های متعالی آن سعی شده است از تجربه ها، راهکارها و شیوه های موفق مدیریت آنان استفاده و با بومی سازی این روش های نوین مدیریتی گامی علمی و کاربردی در مدیریت مساجد برداشته شود.
وی ادامه داد: با بررسی های صورت گرفته این نتیجه به دست آمد که مدیریت مساجد در سنگاپور از تشکیلات منسجم، متعالی، موفق، و کارامدتری برخوردار است به همین دلیل به عنوان پایه کار مطالعاتی و تحقیق انتخاب شد و از زوایا و جنبه های مختلف مورد کنکاش دقیق و عمیق قرار گرفت تا با استفاده از این یافته های پزوهشی ضمن مشخص شدن دلایل کارامدی و عوامل موثر و تاثیرگذار در اداره شایسته و در خور شان مساجد زمینه های انتقال تجربیات موفق همراه با الگوی مسجدی نمونه در فضایی منطقی و علمی برای دیگر مساجد فراهم شود.
برای نمونه به بخشی از مطالب این کتاب اشاره می کنیم: از برنامه های مهم اجرایی توسط تشکیلات مساجد در سنگاپور توجه ویژه به تربیت نیروهای متخصص و توانمند از میان جوانان مسلمان است. در این راستا مدارس اسلامی سنگاپور راه اندازی شده است که هم گام با دنیای مدرن در حوزه های علمی و آموزشی حرکت می کنند و نمادی از تعلیم و تربیت اسلامی هستند، امروزه بسیاری از جوانان فارغ التحصیل این مدارس به افراد مهم و برجسته ای در سطح کشور تبدیل شده اند، چنانکه عده ای از آنها در سازمان ها و دستگاه های دولتی، در مسئولیت های مهمی مشغول به کار شده اند و علت موفقیت انان را باید در بالا بودن سطح دانش و آگاهی این افراد دانست که در کنار آموزش های علمی آموزش های اسلامی را نیز فرا گرفته اند.
شیوه های مدیریت موفق مساجد در کشور سنگاپور با ترجمه و تالیف محمدعلی مولف رستمی تالیف و در دو هزار نسخه چاپ شد.
پایان پیام/
نظر شما