ماندگاری روحیه شهادت طلبی در فرهنگ ما مرهون تلاش زنان است

تاریخ اسلام و ایران نمونه های فراوانی از حضور و مشارکت زنان در امور پشتیبانی، حمایت از مردان برای پیشبرد جنگ در خود جای دارد. جمهوری اسلامی ایران با داشتن الگوی مشارکت زنان در صحنه های نبرد درصدر اسلام...

خبرگزاری شبستان//قم

اشاره:

تاریخ اسلام و ایران نمونه های فراوانی از حضور و مشارکت زنان در امور پشتیبانی، حمایت از مردان برای پیشبرد جنگ در خود جای دارد. جمهوری اسلامی ایران با داشتن الگوی مشارکت زنان در صحنه های نبرد در صدر اسلام، زنان را برای امور مهم در هشت سال دفاع مقدس سازماندهی کرد.

 

اگر بخواهیم حضور زنان را در هشت دفاع مقدس بررسی کنیم باید از چند جهت به این مهم بپردازیم: نقش امدادی زنان، نقش خدماتی و پشتیبانی زنان، نقش سیاسی و اجتماعی زنان، نقش فرهنگی آنان، نقش رزمی زنان. در این باره با مریم مدملی، عضو هیئت علمی دفترمطالعات و تحقیقات زنان گفتگویی انجام داده ایم که درپی می آید:

 

سرکار خانم مدملی؛ با توجه به قرار گرفتن در هفته دفاع مقدس، نقش زنان در طول هشت سال دفاع مقدس را چطور ارزیابی می کنید؟ مساله دفاع از خود، فرهنگ و سرزمین از امور فطری در هر فرد است. دستگاه آفرینش در هر موجود زنده سیستم دفاعی را تعبیه کرده است که در برابر دشمن از خود واکنش نشان می دهد. چه در حیات فردی و چه در حیات اجتماعی. از آنجایی که این گرایش طبیعی از ناحیه دین مورد تایید قرار گرفته لذا امری مقدس تلقی می شود تلاشی که در برابر تهدید فرهنگی یا وطن افراد از خود نشان می دهند دفاع نامیده می شود که مختص قشر خاصی هم نیست. در حماسه مقاومت مردم ایران زمینه حضور گسترده زنان در خطوط مقدم جبهه فراهم بود. در جبهه های جنگ در مناطق مرزی جنوب و غرب بسیاری از زنان اسلحه به دست گرفتند و به دفاع پرداختند.

دفاع از میهن برای زنان فقط منحصر در دفاع رزمی نبود. زنان بنا بر اصل تقسیم کار، وظایف دیگری را نیز متکفل می شدند. بسیاری از زنان فداکار با حضور موثر و گسترده خویش در بخش امداد پزشکی سهم خود را از دفاع از کیان انقلاب ایفا کردند.

 

پیروزی در هرجنگی مرهون عوامل متعددی است. از عوامل با اهمیت، پشتیبانی و دارا بودن روحیه قوی است. پشتییانی از جبهه های نبرد طیف وسیعی از فعالیت های پشت جبهه، از جمع آوری کمک های مردمی تا تلاش بی وقفه در کارخانه های تولیدی را در برمی گیرد. زنان علاوه بر اینکه در تشویق و ترغیب رزمندگان به حضور در جبهه ها موثر بوده و در غیاب سرپرست خانواده مدیریت خانه را به عهده داشتند؛ در ستادهای پشتیبانی نیز فعالانه حضور می یافتند. آنها علاوه بر کمک ها مالی به ستادها، گاه به صورت شبانه روزی مایحتاج جبه ها را آماده می کردند.

 

از دیگر جلوه های پشتیبانی زنان کمک های مالی و اقتصادی در ضمن نیازمندی است. یکی دیگر از نقش های ویژه زنان در طول هشت سال دفاع مقدس فعالیت های فرهنگی زنان بوده است. ایفای نقش زنان در این محور در بعد تربیتی و هم در بعد تبلیغاتی اهمیت دارد.

  

 زنان نقش خود را در حوزه تربیت چگونه ایفا می کردند؟ زنان به لحاظ نقش ویژه ای که در خانواده دارند، همواره تاثیرات مثبتی بر روند مبارزات مردان تاریخ گذاشته اند. به طوری که می توان ادعا کرد اگر حمایت معنوی و تهییج و ترغیب و همراهی زنان نباشد مردان هرگز توفیق حضور در صحنه های مبارزه و جهاد در راه خدا را نمی یابند.

 

مقام معظم رهبری در این زمینه می فرمایند: زنان ما دو نوع نقش در طول دوران مبارزه ایفا کردند، یک نقش فعالیت مشت مبارزه گر و تلاشگر و یک نقش صبر و شکیبایی و مساعدت و تحمل مشکلات ناشی از مبارزه و این دومی از اولی کمتر نبود. بسیاری از مبارزان فعال ما، همسرانشان را حتی به قیمت از دست دادن همه لذات معمولی زندگی راهی میدان مبارزه می کردند و از فکرشان، راهشان و آرمانهایشان دفاع می کردند.

 

وی در تبیین نقش تربیتی حاکم بر خانواده می فرمایند: این یک چیز قهری است که در جوامعی که خانواده بنیان مستحکمی دارد و محیط خانوادگی به شکل انسانی رونق دارد زن و مرد از هم جدا نیستند و با دو بینش نمی توانند با مسائل زندگی روبرو شوند. اگر مرد باید مبارزه کند زن باید مبارزه مرد را پذیرا باشد و این بخش عظیم تلاش زنان در طول دفاع مقدس بود.

 

 در عرصه تبلیغ فرهنگ ایثار و شهادت طلبی، زنان کشور ما چگونه نقش خود را ایفا کردند؟ حضور زنان در عرصه های مختلف اجتماع در زمان دفاع مقدس اثرات تبلیغی فراوانی داشت. زنان که به عنوان همسران، مادران و خواهران شهدا رسالت الهی خود را انجام می دادند پیام رسان فریاد مردانی بودند که برای دفاع از حاکمیت جهاد می کردند.

 

زنان مسلمان با تبیین پیام شهدا و اهداف متعالی آن ها سعی در زنده نگه داشتن آرمان های شهیدان داشتند. به صورت اجمال می توان گفت: اگر زنان این مرز و بوم در طول هشت سال دفاع مقدس نبودند سرنوشت انقلاب اسلامی ایران چیزی غیراز این بود. اگر مادران، همسران، خواهران و دختران شهدا در بین ما نبودند و شاهد افتخار آنها بر شهادت عزیزانشان نبودیم اینک به طور قطع اثری از فرهنگ ایثارو روحیه شهادت طلبی در میان مردان، پسران و جوانان و آحاد ملت باقی نمانده بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 71570

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha