حجت الاسلام علی کمساری، معاون فرهنگی هنری و ارتباطات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه روایت های مختلفی از زندگی امام خمینی(ره) نقل می شود که بعضا خانواده ایشان را مجبور به روشنگری می کند، موسسه چه راهکارهایی در مورد این مسئله دارد به خبرنگار شبستان گفت: این بحث دو گونه است. مسئله اول این است که شما می گویید، ایراد و اشکالی در نقل فرمایشات امام (ره) هست. اسنادی وجود دارد، سخنرانی های امام(ره) در جلسات رسمی، دیدارها و نوشته های ایشان موجود است، بر این اساس از این جهت جای نگرانی نیست.
سخنان منتشر نشده حضرت امام(ره) محفوظ است
حجت الاسلام کمساری با بیان اینکه موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) موسسه بابرکتی است که با دست امام (ره) ایجاد شده است،عنوان کرد: این موسسه تاکنون موفق شده است همه اسناد مربوط به دیدارها، جلسات رسمی امام خمینی(ره) و نوشته های ایشان را جمع آوری، نگهداری و تنظیم کند و قسمتی از آنها منتشر شده و برخی طبیعتا متناسب با مصالحی که وجود دارد، هنوز منتشر نشده است. به هر حال این اسناد حفظ شده و از این جهت جای هیچگونه نگرانی نیست.
وی در مورد نقل خاطرات حضرت امام خمینی (ره) اظهار داشت: طبیعتا هر کس از منظر و زبان خود خاطره ای از امام (ره) نقل می کند. البته کسانی هم که نقل خاطرات می کنند آدم های پرت و بیراه نیستند. جامعه نمی پذیرد، به عنوان مثال کسی که از خیابان رد شود و بگوید امام خمینی(ره) فلان چیز را به من گفتند. همه می فهمند که فلانی نسبتی با امام(ره) نداشته است که بتواند به امام(ره) نزدیک شود و خاطره ای از ایشان نقل کند. کسانی که از امام (ره) خاطره نقل می کنند یا جزو مسئولان بوده یا از اعضای بیت امام (ره) بودند یا جزو منتسبین به امام (ره) بودند یا کسانی بودند که در برخی ملاقات های خاص خدمت امام (ره) رسیدند.
«خاطره» استانداردهای خودش را دارد
معاون فرهنگی هنری و ارتباطات موسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) خاطرنشان کرد: ما نمی توانیم به عنوان موسسه تنظیم و آثار امام خمینی (ره) جلوی نقل خاطرات را بگیریم. هر کس آزاد است، خاطرات خودش را از امام (ره) نقل کند اما این خاطره باید در چهارچوبی باشد. در حقیقت این چهارچوب تامین کننده صحت یا عدم صحت خاطره است. همچنین خاطره یک استانداردهایی دارد، خاطره باید در یک قالبی باشد تا مقبولیت پیدا کند. اینها نکاتی است که باید به آن توجه کرد.
وی با اشاره به اینکه توجه به ساحت راوی مهم است، بیان کرد: به هر حال کسی که خاطره ای از امام (ره) نقل می کند یا جزو یاران امام (ره) بوده یا جزو نزدیکان امام (ره) بوده است که توانسته امام (ره) را ببیند. فردی که خاطره را بیان می کند، مهم است. باید بررسی شود که اساسا این فرد در نقل قول های دیگری که کرده چقدر انسان راستگو و درستکاری بوده است. آیا این فرد جزو حواریون امام (ره) بوده است یا خیر. اصلا این فرد در جایگاهی بوده است که امام (ره) چنین نکته و مسئله ای را به او بگوید. توجه به ساحت راوی نکته مهمی است. اینکه آیا راوی دروغگو است؟ آیا راوی جایی دیگر مسئله ای را گفته که خلاف آن ثابت شده است؟ بر این اساس ساحت راوی و شان نزول خاطره باید مورد توجه قرار بگیرد.
منظومه افکار امام(ره)؛ معیار صحت و سقم خاطره
حجت الاسلام کمساری عنوان کرد: اساسا ارتباط دادن خاطره ای که از امام (ره) نقل می شود با فرمایشات و اندیشه های حضرت امام (ره) مهم است. به عنوان مثال همه ما امام خمینی(ره) را به عنوان یک شخصیت ظلم ستیز می شناسیم. همه ما از امام (ره) تصویر یک شخصیت آزادمنش داریم. اگر کسی خاطره ای نقل کند که صددرصد خلاف این تصویر و تصور باشد، معلوم است که چنین فردی راست نمی گوید. بنابر این عرضه خاطره ای که از امام (ره) نقل می شود به بخش های دیگر اندیشه امام (ره) مسئله حایز اهمیتی است.
آثار و یاران امام(ره) مرجع تایید صحت خاطرات و نقل قول ها هستند
وی در پاسخ به این سوال که برداشت ها از فرمایشات امام خمین(ره) مختلف است چطور می توان فهمید کدام روایت به اندیشه امام(ره) نزدیک تر است، اظهار داشت: ما مستندترین منبع را در مورد فرمایشات حضرت امام (ره) داریم که صحیفه حضرت امام (ره) است. این صحیفه در دسترس ماست. وصیت نامه و همچنین نامه های امام(ره) که تحت عنوان منشور معروف شدند در دسترس ما قرار دارد. علاوه بر تمام اینها، صحبت های کسانی که از نزدیکان امام(ره) بودند و شهادت و تایید آنها نیز هست.
معاون فرهنگی هنری و ارتباطات موسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) با بیان اینکه به هر حال امروز مجموعه موسسه تنظیم آثار و نشر امام (ره) توسط بیت امام (ره) اداره می شود، گفت: یادگار حضرت امام (ره) به عنوان یک مجتهد آگاه، باهوش و کاملا مسلط به مبانی اندیشه امام (ره) هستند. یاران امام(ره) نیز هستند. این مجموعه افراد به ما این اطمینان را می دهند که کدام برداشت ها و روایات به اندیشه امام(ره)نزدیک تر است. تایید یا عدم تایید این افراد مرجعیت دارد. همچنین در حال حاضر در راس نظام، رهبر فرزانه انقلاب حضور دارند که از حواریون و یاران نزدیک امام (ره) بودند، مسیری که ایشان ادامه می دهند مسیر امام (ره) است. تمام اینها مسایلی است که می تواند به ما اطمینان دهد که کدام روایت به اندیشه های امام(ره) نزدیک تر است.
اندیشه های امام(ره) را متناسب با شرایط روز تبیین می کنیم
حجت الاسلام کمساری یادآور شد: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) علاوه بر اینکه مسئولیت حفظ، آرشیو و نشر عین نثر امام (ره) را دارد، تلاش می کند که اندیشه و سخنان امام(ره) را متناسب با اتفاق روز، تبیین کند. این مسئله در مواردی که شبهات فراوان ایجاد می شود، صورت می گیرد. طبیعتا ماموریت اصلی ما حفظ و نشر آثار امام (ره) و همچنین ترویج اندیشه امام(ره) است. در حقیقت موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) آرشیو نیست بلکه اندیشه امام (ره) را تبیین و ترویج می کند.
نظر شما