محمد سالاری، در گفت و گو با خبرنگار شهری شبستان گفت: سیاست های تشویقی در حوزه احیا و نوسازی بافت فرسوده، به شدت مورد استقبال مردم است اما مشکل این است که سیاست های تشویقی ما سیاست های تشویقی واقعی نیستند.
هماهنگی بین بخشی؛ یکی از چالش های احیای و نوسازی بافت های فرسوده
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران، هماهنکی بین بخشی را یکی از مهم ترین چالش های احیا و نوسازی بافت های فرسوده عنوان کرد و افزود: در این خصوص باید مجموعه ای از ذی نفعان، اعم از دولت، بانک های کشور، سرمایه گذاران بخش خصوصی، ساکنین و مالکان املاک بافت فرسوده که مهم ترین آن ها هستند، شهرداری تهران و نهادهای توسعه گر با هم حضور داشته باشند و مبتنی بر یک برنامه جامع و هماهنگ و ساز و کار اجرایی صحیح و درست بتوانند این موضوع را پیش ببرند.
ایجاد مدل ستاد بازآفرینی شهری
سالاری با اشاره به عدم شکل گیری مدیریت یکپارچه شهری، خاطرنشان کرد: آخرین مدل ساز و کارهای ایجاد شده برای احیا بافت فرسوده، مدل «ستاد بازآفرینی شهری» است که در شهر تهران ریاست آن بر عهده شهردار تهران می باشد و در سایر استان ها، استاندار ریاست ستاد را بر عهده دارد و رییس سازمان نوسازی شهرداری تهران، دبیر ستاد بازآفرینی شهری می باشد.
وی با بیان اینکه تعدادی کمیته زیرمجموعه، ستاد بازآفرینی شهری هستند و در این کمیته ها نیز مسئولان استانی و دولتی حضور دارند، گفت: این مدل در یکی – دو سال اخیر ایجاد شده است و عمر کوتاهی دارد و هنوز در حوزه اجرا و تحقق پذیری، کارنامه خود را نشان نداده است.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران اظهارامیدواری کرد: با توجه به فرایند ایجاد این مدل مداخله گری تا حد زیادی کارشناسان و صاحب نظران و مسئولین آنرا به عنوان یک مدلی که دارای جامعیت نسبی است می پذیرند، موفق باشند.
بسته های تشویقی نوسازی بافت فرسوده کاربردی باشند
سالاری با اشاره به بسته های تشویقی برای احیا و نوسازی بافت فرسوده، گفت: در حوزه احیا و نوسازی بافت های فرسوده، مشکل این است که به دلیل قرار گرفتن بافت های فرسوده در مناطق کم برخوردار، وقتی سرمایه گذاران در این مناطق ساخت و ساز انجام می دهند، خیلی مورد استقبال خریداران مسکن در این مناطق قرار نمی گیرد، بنابراین نیاز به ارائه بسته های تشویقی در این مناطق هستیم.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران افزود: در معاونت شهرسازی و معماری شهرداری توانستیم، کل عوارض دریافتی توسط شهرداری را صفر کنیم و به شهرداری ابلاغ می کنیم که مبلغی را بابت عوارض نوسازی بافت فرسوده، دریافت نکند.
دولت به وعده های خود عمل نکرده است
سالاری با بیان اینکه دولت به هیچ کدام از وعده های خود در احیا و نوسازی بافت فرسوده به موجب قانون عمل نکرده است، گفت: دولت هم باید در این خصوص کمک می کرد؛ بانک های دولتی نیز باید در پرداخت تسهیلات کم بهره و بلند مدت همکاری می کردند که این اتفاق نیز رخ نداده است.
کمبود منابع؛ علت اصلی عدم وفای به عهد دولت
وی با بیان اینکه علت عدم همراهی دولت، همواره کمبود منابع بوده است، افزود: متاسفانه به دلیل عدم شکل گیری مدیریت یکپارچه شهری، همه دولت ها به ماموریت هایی که خودشان باید به مردم پاسخگو باشند، بیشتر توجه می کنند.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: دولت، احیا و نوسازی بافت های فرسوده را جزو ماموریت های شهرداری ها می داند در صورتی که طبق قوانین فرادست اینگونه نیست.
سالاری ادامه داد: دولت ها متاسفانه دچار مشکلات جدی هستند و هزینه های جاری در دولت ها و دولت فعلی در مقایسه با هزینه های عمرانی، رقم قابل توجهی است و مجموعه ای از ماموریت های متعدد را دارد. منابع درآمدی نیز در سال های اخیر با توجه به تحریم ها و سایر عوامل کاهش یافته است، بنابراین دولت ها در این زمینه همکاری نکرده اند.
همراهی دولت و شهرداری در احیا بافت های فرسوده
وی تاکید کرد: اگر واقعا یکی از اولویت های اصلی رییس جمهوری، احیا و نوسازی بافت های فرسوده است، نیاز نیست دولت ورود پیدا کند و مداخله کند بلکه بسته های تشویقی موثر و معنادار را ارائه دهد یعنی بانک ها وام های بلند مدت کم بهره و قابل توجه بپردازند و در واگذاری انشعاباتی مثل آب، برق، گاز و تلفن و سایر خدماتی که دولتی هستند به صورت رایگان و یا با رقم پایین تر ارائه کنند.
سالاری افزود: شهرداری نیز علاوه بر اینکه مبلغی را بابت عوارض دریافت نمی کند حتی بسته های تشویقی بیشتری ارائه کند. یعنی اگر دولت، وامی می پردازد که 10 درصد در سود آن تخفیف می دهد، چند درصد را هم شهرداری تقبل کند و این آمادگی در شهرداری وجود دارد.
همکاری بین دستگاه ها واقعی باشد
وی با بیان اینکه همکاری بین دستگاه ها برای احیا بافت های فرسوده باید واقعی باشد، گفت: وقتی بستر را فراهم کنیم دیگر نیاز نیست خودمان مداخله کنیم بلکه مردم و سرمایه گذاران و توسعه گران سعی می کنند سرمایه گذاری را از مناطق برخوردار به مناطق کم برخوردار هدایت کنند.
محدودیت بارگزاری در مناطق برخوردار/ ارائه بسته های تشویقی در مناطق کم برخوردار
سالاری با بیان اینکه در مناطق برخوردار به شدت بارگزاری اضافه شده است از جمله مگامال ها، ساختمان های بلندمرتبه، ساخت و ساز در باغات شمال و غرب تهران، گفت: باید در مناطق برخوردار سیاست محدودیت بارگزاری را اجرا کنیم و در مناطق بافت فرسوده، بسته های تشویقی ارائه دهیم.
ایجاد نهضت احیا و نوسازی در بافت فرسوده مبتنی بر بازآفرینی شهری
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: در فضای نوع مداخله ای که مبتنی بر بازآفرینی شهری است می توانیم یک نهضت احیا و نوسازی در بافت فرسوده نه تنها در شهر تهران بلکه در کشور فراهم کنیم تا زمانیکه این بسته های تشویقی، بسته های تشویقی جدی و مستمر نباشند، در عمل، ما راه به جایی نخواهیم برد.
نظر شما