حوزه هنری از طرح های بکر و نو موسیقی حمایت می کند

رییس مرکز موسیقی حوزه هنری بر حمایت حوزه هنری از طرح های بکر و نو پژوهشی تاکید کرد و گفت: به دنبال این هستیم که موسیقی نواحی در آینده درس ملی گنجانده شود و مباحث موسیقی نواحی را به هنرستانهای موسیقی ببریم.

به گزارش خبرنگار شبستان، رضا مهدوی، رییس مرکز موسیقی حوزه هنری صبح امروز یکشنبه 10 مهر در نشست خبری دومین همایش «کار آواها» گفت: باید به جامعه موسیقی ایران تبریک بگویم که یک ژانر ایرانی توسط پژوهشگر ایرانی(هوشنگ جاوید) واکاوای و تدوین شد در سال گذشته که سال همت و تلاش مضاعف بود این مورد در حوزه هنری مورد توجه قرار گرفت و به موفقیتهایی دست یافت  و امسال  مصمم شدیم که این کار را به عنوان کار تکمیلی در دستور کار قرار داد تا تمامی آن پژوهش به صورت ضبط  و صحنه ای اجرا شود.

 

به گفته مهدوی حوزه هنری نقطه عطف جشنواره های موسیقی بوده که تاکنون برگزار شده و تا الان 20 جشنواره مهم را در تاریخ موسیقی به نام خود ثبت کرده است.

 

وی تصریح کرد: حوزه هنری در هر زمانی که پژوهشگران و محققان مطلبی نو و بکر ارایه کنند که آن پژوهش حرفی برای گفتن داشته باشد از آن طرح حمایت خواهد کرد،قطعا اگر کسی همانند جاوید پیدا شود که بتواند طرحی نو و بکر را ارایه کند ما از آن فرد قطعاً استفاده خواهیم کرد.

 

وی یاداور شد: هر کس با هر دانشی بتواند ریشه های آیینی و سنتی موسیقی ما را واکاوی کند و به نسل جدید برساند علی رغم اینکه موضوع مربوط به تاریخ گذشته ما باشد جایگاه آنها در حوزه هنری محفوظ است، حوزه هنری آخرین خاکریز در عرصه فیلم، موسیقی، هنرهای تجسمی و نمایشی و تنها نهاد انقلابی سرعت مداری است که علی رغم کمبود بودجه تمامی مباحث را پوشش می دهد.

 

مهدوی با بیان اینکه نگاه مرکز موسیقی حوزه هنری پژوهشی است و نگاه موزه ای در آن جایگاهی ندارد، گفت: برای زنده نگه داشتن و نمایش موسیقی غنی کشور به جوانان، نیازمند نگاه موزه ای هستیم، اما براین باوریم این نگاه در کنار یک نگاه کاربردی می تواند شکل موثری برای خود پیدا کند، نگاه ما نگاه پژوهشی است، نیازمند هستیم که آثاری را در حوزه داشته باشیم که نسل جدید از آنها بهره برداری کنند، اما تمام تلاش ما این است که تمامی هنرمندان در کشور شناسایی شوند و در کنار ثبت و ضبط میراث گذشته نسل جوان را با این میراث آشنا کنند.

 

رییس مرکز موسیقی حوزه هنری همچنین خاطرنشان کرد: امروز زمانه ای است که دولتها از  آیین ها و هر آنچه که به هویت ملی برمی گردد حمایت می کنند، ما به دنبال این هستیم که در سال 1404 هر آنچه به عنوان میراث ملی داریم را ضبط و ثبت کنیم،

 

وی از انتشار آثار عرضه شده در همایش اول و دوم «کارآواهای موسیقی» در یک بسته ویژه در آینده نزدیک خبر داد و گفت: با وجودی که بسیاری از دوستان بر این باورند که چیزی به عنوان موسیقی کار وجود ندارد، اما معتقدیم این نوع موسیقی با زمانه و شاکله محیطی خود و اهتمام نسل جوان حیات جاودانه ای دارد که با وجود زندگی صنعتی امروز همچنان در بین مردم نواحی مختلف ایران جایگاه ویژه ای دارد و باعث خوشحالی ماست که مرکز موسیقی حوزه هنری توانسته در کنار رسالت واقعی خود، در ابتدا به الگو سازی و سپس کشف استعدادهای جوان و بعد تولید نقش داشته باشد و مدعی شکوفایی هنری نو در عرصه موسیقی ایران زمین باشد.

 

به گفته مهدوی امیدواریم در یک محیط سالم و نقد پذیر علمی و نه نقد مغرضانه به مرتبه ای برسیم که مدیران کلان فرهنگی را به افزایش بودجه در همه زمینه های هنری مجاب کنیم و  زمانی باید بودجه خوب پرداخت شود که محتوا نیز خوب تولید شده باشد.

 

رییس مرکز موسیقی حوزه هنری همچنین در ادامه با اشاره به احساساتی شدن سخنران چنین همایش هایی یاد آور شد: در این گونه همایش ها متاسفانه وقتی تعدادی از استادان برای سخنرانی به جایگاه می آیند دچار احساسات می شوند و می تازند و مدیران و زمانه خود را نقد می کنند، به همین خاطر من از عزیزان می خواهم که این فرصت ها  را به هدر ندهند و از این همایش ها برای ارائه کار علمی اهتمام ورزند.

 

وی با بیان اینکه مطبوعات و رسانه های امروز ایران تیترهای مربوط به آدم های معروف را برای مخاطبان خود منتشر می کنند، گفت: بهتر است نگاه رسانه ایمان را متفاوت کنیم و تیتریک رسانه های خود را به افردا جدیدی بدهیم، حرف های تازه برای گفتن داشته و علاقه مند کار پژوهشی باشند، مغموم تیترها نشویم چرا که این مشکل جامعه موسیقی ماست که به سمت افرادی می رویم که حرف تازه ای نمی زنند و به جای انتقاد نق می زنند. تیم اجرایی همایش کار آواها و مرکز موسیقی حوزه هنری تلاش می کنند تا کمتر حرف بزند و به آن چیزی فکر کند که قرار است بعدها در جریان موسیقی کشور به وقوع بپیوندد.

 

وی درباره برگزاری همایش موسیقی اواکار و کم تماشاگر بودن آن گفت: ده دانشجوی پژوهشگر در سالن باشد کافی است،ما به دنبال کشاندن جمعیت به سالن ها نیستیم، دنبال شایسته سالاری هستیم که این شایستگان موسیقیدانان نواحی هستند که باید معرفی شوند و به دنبال این هستیم که موسیقی نواحی در آینده درس ملی گنجانده شود و مباحث موسیقی نواحی را به هنرستانهای موسیقی ببریم.

نباید موسیقی نواحی را طیول خود بدانیم

 

در ادامه این نشست هوشنگ جاوید، پژوهشگر موسیقی نواحی  و. دبیر دومین همایش آوا کارها درباره پذیرفته شدن طرح «کار آواها» در حوزه هنری گفت: مساله ای که در رابطه با این همایش برای من مهم است این است که من سال پیش این طرح را دادم و در مرکز موسیقی حوزه هنری پذیرفته شد نتیجه کار این شد که 114 هنرمند را که اهل کار بودند را از مناطق و نواحی ایران به تهران کشاندم و در سالن اندیشه حوزه هنری برنامه اجرا کردند، نکته جالبی که این همایش به من یادآوری کرد آماری بود که از همایش بدست آمد و آن هم این بود که 42 درصد افراد شرکت کننده در همایش  زیر 30 سال بودند. این آمار نشان داد که جوانان به موسیقی کار علاقه داشتند و پاسخ به همه حرف و حدیث هایی بود که پیرامون برگزاری همایش مطرح شده بود.

 

وی با تشکر از مومنی شریف و مهدوی که وی را در برگزاری دومین همایش آواکارها حمایت کرده اند، خاطر نشان کرد یک عده همایش را ندیده بودند و ایراد گرفتند و یک عده هم به عنوان پژوهشگرنما کار یک عده پژوهشگر موسیقی نواحی را که موسیقی بومی را خوب می شناسند نقد کرده اند و ما از پژوهشگران جوان دعوت کردیم  به این جشنواره بیایند و بدون ادعا درباره موسیقی کار حرف بزنند. شرکت کنندگان اولین همایش کارآواها 16 مقاله ارایه دادند که در حال چاپ است و امسال نیز برای دومین همایش 18 مقاله  رسیده است، کسانی که کار اینها را نقد می کردند، بدون اینکه کار آن پژوهشگران را ببینند و بدانند که آنها افراد درس خوانده و دانشگاهی هستند کارشان را رد کرده اند. باید از کار خود شرمنده باشند، این خیلی بد است که موسیقی نواحی را طیول خود بدانیم.

 

وی با بیان اینکه موسیقی نواحی برخاسته از مردم و مال مردم است، گفت: موسیقی نواحی متعلق به مردم است، اگر غیر از این بود در طول این 1400 سال آتشش خاموش می شد، امیدواریم در قرن آینده جوان هایی را بینیم که  امروز بدون نام و گمنام کار می کنند. خیلی خوشحام که سال گذشته 16 پژوهشگر داشتیم که پژوهشگر موسیقی منطقه خودشان بوده اند که امدند حرف زدند قطعاً اینها در آینده استادان موسیقی خواهند بود، امسال یک جاوید 36 نفر است، می دانم در عین واحد به موضوعی که من می اندیشم 36 نفر در 36 نقطه کشور می اندیشند و به آن می پردازند.

 

دبیر دومین همایش کار آواها درباره دومین همایش کارآواها گفت: همایش امسال در حدود 20 سخنران دارد که همگی آنها تحصیلات عالیه دارند و از نواحی مختلف آمده اند اکثر آنها موسیقی شناس هستند و تعدادی نیز مردم شناس و عده ای از انها هم انسان شناس هستند.

 

هوشنگ جاوید با بیان اینکه همایش کارآواها جشنواره علمی پژوهشی است، گفت: وقتی می گویم جشنواره علمی پژوهشی یعنی اینکه واقعاً علمی پژوهشی با مساله برخورد شده است، اگر نتوانم پژوهش کنم می میرم و ادعایی ندارم که چرا اینطوری می شود، برخوردها از سوی سایر دستگاه های فرهنگی با خودم را اگر بخواهم بیان کنم مثنوی صدمن کاغذ است، من وقتی برای خود مطرح کردن نداشتم.

 

وی با اشاره به اینکه هدفش از این پژوهش این بود که ماخذی را برای نسل آینده به ودیعه بگذارد، گفت: هدف من و آقای درویش این بود که این ماخذ برای نسل بعد حفظ شود و به صورت علمی به نسل بعدی منتقل شود، پایان قرن نزدیک است تمام این جوانها در همایش معرفی شده اند در قرن بعد هستند و من نیستم، اینها استادانی می شوند که از حوزه هنری پا گرفته اند و خوشحالم که به عنوان پایه گذار جشنواره پژوهشی در کشور شناخته شده ام.

 

جاوید با اشاره به سابقه پژوهشی خود گفت: من به عنوان برترین پژوهشگر علمی شناخته شده ام و اولین جشنواره پژوهشی را در سال 1377 برگزار کرده ام که در این جشنواره اساتیدی چون دکتر باستانی پاریزی، فریدون جنیدی و بسیاری دیگر از فعالان حوزه پژوهش در آنها حضور داشتند.

 

این پژوهشگر موسیقی نواحی از برگزاری جشنواره خنیاگران انقلاب اسلامی تا پایان امسال خبر داد و گفت: در سال 90 همایش «معراج نامه خوانی»  با محوریت موسیقی مذهبی ایران را نیز برگزار خواهیم کرد.

 

به گفته جاوید 16 استان گیلان، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، تهران، سمنان، ایلام، کرمان، چهارمحال و بختیاری، کردستان، اصفهان، مازندران، خوزستان، خراسان رضوی در همایش آواکارها حضور خواهند داشت.

 

وی تصریح کرد: از خراسان 2 گونه موسیقی زراعت گری اجرا می شود و از سیستان و بلوچستان دو موسیقی اواهای چوپانی و کشاورزی و هامین و همت مربوط به خرماچینی اجرا خواهد شد.

 

وی با اشاره به گروههای شرکت کننده در همایش آواکارها گفت: 18 گروه در این همایش شرکت می کنند و اگر حوزه هنری کرمان موافقت کند یک  گروه جوان این حوزه حضور داشته باشند، 19 گروه می شود، به احتمال زیاد بچه های جوان حوزه هنری کرمان گروهی را تشکیل داده اند و آوازهای کار را به شکل ارکسترال جدید در اورده اند و اگر حوزه هنری کرمان موافقت کند این گروه نیز در همایش شرکت خواهند کرد.

 

جاوید تصریح کرد: در این همایش همچنین 20 سخنرانی از مردم شناسان، موسیقیدانان نواحی و انسان شناس ها خواهیم داشت و در آن 74 هنرمند فعالیت اجرایی دارند،  از مجموع هنرمندان بومی همایش 48 نفر برای نخستین بار در همایش شرکت کرده اند و  از طریق موسیقی کشور 114 نفر را دعوت کردیم که از این 114 نفر موسیقی 14 نفر برای نخستین بار در همایش شرکت می کنند و در این همایش 20 موسیقی کار و سه آیین کار بررسی خواهند شد.

 

آوازهای کار کشاوزی، کوزه گری، پنبه زنی، باغداری، چله کشی جارهای تبلیغاتی، آوازهای خرماچینی، شتربانی، دریابانی، مهمانداری، بلوچ چینی، برنج کوبی، آیین توسل، از جمله عناوین آوازهای شرکت کننده در همایش هستند که جاوید به آنها اشاره کرد.

 

به گفته این پژوهشگر موسیقی در همایش کارآواها جارچی های تبلیغاتی تهران، قزوین، لرستان به اجرای صحنه ای می پردازند و آوازهای خود را می خوانند.

 

بررسی قابلیت های موسیقی دستفروشان دوره گرد تهران، قزوین، لرستان، کارکرد ترانه های کار و بازیابی مفهوم از مصادیق، بررسی آواهای کار در ایران و کشورهای انگلیسی زبان، نگاهی به ادبیات شفاهی کار، کار  و تلاش در فرهنگ عامه بختیاری و کاراواهای منطقه سیرجان از جمله عناوین سخنرانی های همایش آواکارها بود که هوشنگ جاوید به آنها اشاره کرد.

 

دبیر دومین همایش آوا کارها همچنین یاد آور شد: همایش روزهای 13 تا 15 مهر  بعد ار اذان مغرب و عشاء در تالار سوره حوزه هنری برگزار  می شود.

پایان پیام/
 

کد خبر 71460

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha