دورانی که ما در آن زندگی می‌کنیم ابتدای مقطع جدیدی از تاریخ است

علی آهنی هشدار داد: مغزهای کشورهای در حال توسعه با فریب از دست آنها گرفته می‌شوند و فراری داده می‌شوند و یا برای جلوگیری از پیشرفت ملت‌ها به طرز بی‌رحمانه‌ای دانشمندان آنها را به قتل می رسانند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی آهنی، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه درجمع سفرای عضو اکوو مرکوسور بر ظرفیت‌های یکدیگر تأکید کرد و گفت: این دو نهاد می‌توانند نقش تأثیرگذاری در تحولات جهانی و در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی بین‌المللی ایفا و از قدرت چانه‌زنی بسیار بالایی برخوردار باشند.
علی آهنی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه ایران روز یکشنبه(10/7/1390) در نشستی که پیرامون ضرورت و اهمیت همکاری بین سازمان همکاری اکو و مرکوسور با حضور سفرای خارجی مقیم عضو این دو سازمان در تهران برگزار شد، طی سخنانی گفت: دورانی که ما در آن زندگی می‌کنیم ابتدای مقطع جدیدی از تاریخ است.
وی با بیان اینکه فروپاشی نظام دوقطبی، ظهور قدرت‌های جدید در بین کشورهای در حال توسعه، گسترش ارتباطات، بیداری ملت‌ها، توسعه انسانی روزافزون و بی‌سابقه، کوچک شدن جهان و از بین رفتن فاصله‌های جغرافیایی و نزدیکی ملت‌ها از جمله ویژگی‌هایی این دوران هستند، اظهار داشت: به طور خلاصه ما در حال گذار به یک نظام بین‌المللی جدید هستیم.

آهنی افزود: امروز مانند گذشته، نیروهای محافظه کار و استعمارگران نوین در قالب تفکرات نئولیبرالیستی و نئوکانی ترجیحا در تلاشند تا از این تغییر جلوگیری کنند و در صورت عدم موفقیت سوار بر امواج تغییر باز هم نظام آینده بین‌المللی را به نفع خود تغییر دهند.

به گفته معاون وزیر خارجه ایران این تلاش‌های بی‌نتیجه باعث ایجاد آشوب و هرج و مرج در روابط بین‌المللی شده است. ارزش‌ها رنگ باخته‌اند و قدرت‌های بزرگ سعی دارند زمان را به عقب برگردانند. گویا در وضعیتی پست مدرن به سر می‌بریم که در آن قدرت‌های بزرگ به گذشته بازگشته و یک بار دیگر چون قرن هفدهم و هیجدهم با نیروی نظامی خود به کشورهای جنوب سرازیر شده و تلاش بی‌نتیجه‌ای در تحمیل خود به کشورهای در حال توسعه و تسلط بر منابع انرژی و ثروت‌های آن به کار بسته است.

آهنی با بیان اینکه از دهه 90 تاکنون ما شاهد مداخلات نظامی وحشتناک قدرت‌های بزرگ و ناتو در عراق، افغانستان، لبنان، لیبی، لبنان و در سایر نقاط بوده‌ایم، اظهار داشت: مغزهای کشورهای در حال توسعه با فریب از دست آنها گرفته می‌شوند و فراری داده می‌شوند و یا برای جلوگیری از پیشرفت ملت‌ها به طرز بی‌رحمانه‌ای دانشمندان آنها به قتل می رسند.

وی ترور صدها استاد دانشگاه در عراق، سایر کشورهای خاورمیانه و در یک سال اخیر در ایران را نمونه‌هایی از این تلاش‌های مذبوحانه خواند و افزود: علاوه بر آن غول‌های رسانه‌ای صهیونیستی غرب سعی در ایجاد اختلاف و بی‌اعتمادی در بین کشورهای در حال توسعه به بهانه‌هایی چون تروریسم، حقوق بشر و ترس از سلاح‌ هسته‌ای و غیره دارند.

معاون وزیر خارجه ادامه داد: یکجانبه‌گرایی سیاسی و چند جانبه گرایی ناسالم اقتصادی که از سوی قدرت‌های بزرگ امروزی به کار گرفته می‌شود هر یک به نحوی به کشورهای در حال توسعه فشار وارد می‌کنند.

به گفته آهنی سعی کشورهای توسعه یافته این است که هزینه توسعه را برای قدرت‌های نوظهور آنقدر افزایش دهند تا از پیگیری این امر منصرف شوند یا سیاست‌های خود را در راستای آنها قرار دهند که مفهوم هر دوی این اقدامات یکی خواهد بود اما باید دانست که شرایط و زمان تغییر یافته است.

معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه با ذکر این نکته که نظریه‌پردازان مغرور نئولیبرالیستی امروز این گذار زمان را فراموش کرده و یک فاکتور بسیار بزرگ را عمدا نادید می‌گیرند، گفت: این فاکتور چیزی نیست جز بیداری و آگاهی بی‌سابقه ملت‌های سراسر دنیا.

آهنی افزود: امروز با اطمینان می‌توان گفت که نظریه نیکولو ماکیاولی که سخنان وی قرن‌ها الهام بخش سیاستمداران غربی بود، در مورد چگونگی تسلط بر ملت‌ها، بیش از این کارآیی ندارد و ارزش خود را از دست داده است.به ویژه آنجا که در کتاب خود به شهریار توصیه کرد که برای تسلط بر ملت‌های شرق "کافی است که هنگام جنگ با کشورهای شرقی بتوانی حکام آنها را نابود نمایی و چون ملت‌های آنها از شخصیت‌ مستقلی برخوردار نیستند و همه تابع تو خواهند گشت."

آهنی اضافه کرد: اگر امروز در آمریکای لاتین از مکزیک، هائیتی و ونزوئلا گرفته تا برزیل و آرژانتین و بولیوی و حتی پرو از شمال آفریقا تا خاورمیانه و آسیای میانه و شرق دور دولت‌ها گرایشات استقلال طلبانه‌ پیدا کرده‌اند که به غلط آنها را دولت‌های چپ می‌نامند. دلیلی ندارد جز اینکه استقلال طلبی جزیی از خواست ملت‌ها شده است.
وی خاطرنشان کرد: این خواسته به قدری پیشرفت کرده که حتی اگر بارها همه حکومت‌ها هم سرنگون شوند این خواست مقدس مجدداً چون ققنوس سر از خاکستر و از دل توده‌های آزادیخواه برخواهد آورد.

معاون وزیر خارجه گفت: مقطع تاریخی که در آن به سر می‌بریم فرصتی بی‌نظیر در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار داده است که اگر از آن استفاده نکنیم به خواست تاریخی ملت‌هایمان بی‌توجهی کرده‌ایم.

آهنی افزود: ضعف روزافزون کشورهای پیشرفته و تفکرات نئولیبرالی تضعیف ارزش دلار و لرزان شدن پایه‌های سلطه آن بر بازارهای مالی و پولی، رشد بی‌سابقه اقتصاد کشورهای در حال توسعه، پیشرفت کشورهای در حال توسعه در زمینه صنعت و تکنولوژی، نیروی کارآمد انسانی و بحران نظام سرمایه‌داری حکم می‌کند که کشورهای در حال توسعه به یکدیگر نزدیک شده و نظامی را بر پایه عدالت برای نسل‌های آینده پایه‌گذاری کنند.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا لازم است با همکاری و هم افزایی متقابل بین اقتصادهای مکمل منطقه‌ای خود را از روابط و وابستگی‌های یک سویه و ناعادلانه رهایی بخشیم. لازمه این کار اعتماد به نفس در درون خود و اعتماد مقابل کشورهای در حال توسعه به یکدیگر است.

آهنی تصریح کرد: ‌باید از تئوری‌هایی که به ما القا می‌کرد که برای توسعه ضروری است که متکی به یک قدرت پیشرفته باشیم دست برداشته و تجربیات و دستاوردهای خود را در خدمت کشورهای یکدیگر قرار دهیم. باید باور کنیم که همکاری‌های جنوب - جنوب می‌تواند متضمن یک همکاری متوازن و روابط تجاری دوسویه برای همه ما باشد.

معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه اظهار داشت: بدون تردید همکاری بین سازمان‌های منطقه‌ای که ما را گرد یکدیگر جمع و به ما یک هویت جمعی اعطا می‌کند در این راستا بسیار سودمند هستند.

آهنی در ادامه این نشست به ظرفیت‌های سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و مرکورسور اشاره و فاکتورهایی که می‌تواند به خوبی توجیه کننده همکاری بین این دو سازمان اقتصادی و تجاری باشد را ارائه کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت امور خارجه، وی به فاکتورهای اقتصادی در این زمینه اشاره کرد و گفت: این یک چارچوب کلی است که می‌تواند علاوه بر روابط تجاری برای روابط فرهنگی و سیاسی بین سازمان‌های مختلف کشورهای در حال توسعه به ویژه در آمریکای لاتین، آسیا و خاورمیانه مانند آلبا، آسه‌آن، سارک و حتی اوناسور و اکو نیز مورد استفاده قرار گیرد.

آهنی در پایان خاطرنشان کرد: اکو و مرکوسور مجموعا با وسعتی معادل 22.6 میلیون متر مربع و جمعیتی در حدود 725 میلیون نفر در دو منطقه مهم و استراتژیک دنیا (خاورمیانه به دلیل وجود منابع عظیم انرژی و مواد معدنی و آمریکای جنوبی به دلیل وجود منابع مواد غذایی و منابع انرژی) با در اختیار داشتن 7 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان، یک چهارم ذخایر گاز طبیعی، یک پنجم ذخایر نفت، 706 میلیارد دلار ذخایر ارزی، 1212 تن ذخیره طلا، 297 میلیون نفر نیروی کار جوان، انرژی هسته‌ای بومی در هر دو منطقه، در اختیار داشتن تکنولوژی‌های بالا در حوزه‌های بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، آی‌سی‌تی، هوا - فضا و دیگر علوم پیشرفته از ثروت و ظرفیت بالایی برخوردار هستند که در صورت نزدیک شدن این ظرفیت‌ها به یکدیگر و با استفاده از دانش روز که در اختیار کشورهای این دو حوزه است و همچنین تعداد مجموعه اعضای این دو نهاد می‌توانند نقش تأثیرگذاری را در تحولات جهانی و در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی بین‌المللی ایفا کنند و از قدرت چانه‌زنی بسیار بالایی برخوردار شوند.

معاون وزیر خارجه در پایان گفت: امیدوارم کشورهای دو منطقه با استفاده از ظرفیت‌های وسیع و بالقوه برای همکاری‌های مشترک، با اعتماد و اعتقاد به توانمندی‌های بسیار گسترده خود بتوانند در آینده شرایط و بستر لازم را برای ایجاد یک نظام بین‌المللی عادلانه و تامین سعادت و رفاه بیشتر برای ملت‌های خود که شایسته آن هستند، فراهم کنند.

پایان پیام/

کد خبر 71407

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha