خبرگزاری شبستان - سمنان، شاید تا به حال خیلی از ما سیبی که علاوهبر پوست، گوشت آن هم سرخ باشد را ندیده باشیم این نوع سیب جزو نادرترین نوع میوههاست که در نقاط بسیار محدودی از دنیا وجود دارد.
سیب سرخ ترشو یا سیب توسرخ که از دیر باز در شهرهای مختلف استان سمنان روییده و میروید نیز یکی از همینها است، گونهای خاص و جذاب که در شهرهای مختلف استان نظیر میامی(منطقه بکران) شاهرود، شهمیرزاد و بسطام و دامغان هنوز هم وجود دارد.
سیب درون سرخ میوه ای ترش ومقوی بوده و درختان سيب روستاي بكران در نود كيلومتري شاهرود در ايران نيز سالها و شايد قرنها است چنين سيبي را که افزون بر پوستش، درون آن نيز سرخ است، بار ميدهند.
کمتر باغی در بکران وجود دارد که چند اصله از این گونه نادر سیب را در خود نداشته باشد.
این سیب مشتریان زیادی دارد و امروزه به یکی از برندهای این منطقه تبدیل شده به طوری که المان و حجمی نمادین از این درخت هم در روستا نصب شده است.
سیب درون سرخ بکران دارای آنتياكسيدانها و مواد غذايي غني
سیب درون سرخ بکران نه تنها ظاهري اشتهاآور دارد، بلکه مزهاي ملس داشته و نسبت به سيبهاي معمولي از آنتياكسيدانها و مواد غذايي غنيتري برخوردار است.
سيب درونسرخ یکی از اجزای رژيم غذايي مردم بکران است و از آن براي پخت انواع خوراکيهاي محلي از جمله انواع خوراک، مربا استفاده مي شود و همچنين از اين سيب بهصورت تفتداده شده و خشکشده هم مصرف ميشود.
اکنون درروستای بکران بیش از سیصد اصله درخت بارده وجود دارد وکاشت نهال این درخت نیز روبه افزایش است.
نمی توان به طور دقیق یک آمار در این خصوص داد چرا که درختهای سیب این گونه به طور پراکنده در باغهای این روستا و چند نقطه دیگر از شهرستان و استان هستند اما قطعا بین 200 تا 300اصله درخت از این گونه در باغهایس بکران به طور پراکنده وجود دارد.
با وجود اینکه درخت میوههای دیگری نظیر زردآلو، گلابی، توت و حتی گونههای مختلف سیب در باغات این منطقه وجود دارد اما اهالی بکران به این گونه خاص سیب علاقه خاصی دارند.
کشت این درخت سیب از طریق کشت نهال، کشت دانه و پیوند آن انجام میگیردو درخت سیب که برگ، شاخه درخت و پوست و گوشت و حتی ریشه آن کاملأ سرخ رنگ است، بصورت یک درخت تزئینی استفاده میشد و گرنه شاید تا کنون این گونه نادر نیز منقرض شده بود، چرا که این گونه خاص سیب، درخت بسیار زیبایی است و معمولأ به همین دلیل در حیاط برخی خانهها کشت میشده است.
طعم سیب توسرخ دراواخر پاییز شیرین می شود
زمان کشت درخت سیب قرمز در اواسط اسفندماه و تکثیر از طریق «پاجوش» محسوب میشود اما تحقیقات نشان میدهد زمان گلدهی این درخت از اوایل فروردین و ریزش گلها و ظهور میوه از اواسط یا اواخر فروردین خواهد بود و از سوی دیگر زمان رسیدگی کامل و برداشت میوه از اواخر خردادماه تا تیرماه است.
مصرف میوه این درخت سیب از اوایل تابستان و هنگامی که حجم کمی دارد، معمول بوده و این سیب تا اواخر پاییز بر روی درخت میماند و ماندگاری خوبی نیز دارد.
نکته جالب توجه این است که این گونه از سیب سرخ، هر چه بیشتر بر روی شاخههای درخت بماند طعم بهتری پیدا میکند و در اواخر پاییز طعم آن شیرین میشود.
البته با مورد توجه قرار گرفتن این گونه سیب در چند وقت اخیر، کشت آن نیز بیشتر شده است.اهالی منطقه همچنین اعتقاد دارند که این نوع خاص از سیب در درمان برخی بیماریها و از جمله سرطان مؤثر است.
سابقه رویش این گونه سیب نه تنها در منطقه بکران بلکه در مناطق دیگر شهرستان شاهرود نظیر بسطام و روستای ابر به بیش از 100 سال میرسد.
حفظ، توسعه و احیای این گونه خاص و گونههایی از این دست نیازمند یک برنامه دراز مدت و پشتوانه مالی جدی است.
نظر شما