به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات: ترجمه کتاب «جامعهشناسی فوتبال در بافتی جهانی» نوشته جیم کله لند، استاد علوم اجتماعی دانشگاه لوبوروی انگلستان، بهزودی از سوی انتشارات پژوهشگاه منتشر میشود. این کتاب توسط حمید پورنگ در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ترجمه شده است.
کتاب «جامعهشناسی فوتبال در بافتی جهانی»، پیچیدگی های تاریخی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این بازی را در اروپا، آفریقا، اقیانوسیه، آسیا و آمریکای شمالی و جنوبی تبیین می کند. کتاب از طریق رهیافتی موضوع محور، پیشرفتهای اصلی و مباحث جامعهشناختی را در فوتبال تحلیل می کند و به این موضوعات می پردازد:
تاریخ فوتبال و اشاعۀ جهانی آن؛ نقش خشونت؛ فیفا و اداره فوتبال جهان؛ نژاد، نژادپرستی و سفیدی؛ جنسیت؛ تغییر ماهیت هواداران؛ رسانه و انقلاب مالی در فوتبال؛ تبدیل بازیکنان به سلبریتیهایی جهانی، و رشد لیگهای جهانی در سراسر جهان.
نویسنده با استفاده از مثالهای متنوع از سراسر دنیا، در هر فصل کتاب، تغییرات متفاوت فرهنگی و اجتماعی را بهویژه از دهه ۱۹۹۰ نشان میدهد؛ دههای که در آن روابط فوتبال با رسانههای جمعی و سایر شبکههای فراملی اهمیت یافت و بهلحاظ مالی سودآور شد.
نویسنده این کتاب معتقد است با اینکه فوتبال محبوبترین ورزش هر کشور نیست، اما شمار فزایندهای از کشورها از جمله برزیل، روسیه، هند و چین از قدرت فوتبال برای مقاصد اجتماعی- فرهنگی، سیاسی و اقتصادی استفاده میکنند، مثلاً از طریق کسب میـزبانی مسابقات چندجانبه مهمی مانند جام جهانی.
مترجم این اثر نیز در یادداشتی با اشاره به اینکه فوتبال یکی از مهمترین پدیده های اجتماعی و حتی فرهنگی سیاسی و اقتصادی در قرن بیست و بیستویکم است، بیان میکند که جامعهشناسی بسیار دیر مطالعۀ این ورزش را آغاز کرد. وی تصریح میکند که با اینکه شکلگیری فوتبال مدرن به قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم برمیگردد یعنی همان دورهای که جامعهشناسی کمکم در حال رشد و بالندگی بود، نگاهی به آثار بزرگان این حوزه نشان میدهد که هیچ یک به این پدیده از منظری جامعهشناختی التفاتی نداشتهاند و حتی در دورههای بعدی و بهرغم شروع برگزاری مسابقات جام جهانی در ۱۹۳۰ و استقبال انبوه تماشاگران، باز هم نشانی از توجه به فوتبال در آثار اندیشمندان علوم اجتماعی آن زمان دیده نمی شود.
مترجم کتاب جامعهشناسی فوتبال در بافتی جهانی براین بارو است که شاید بتوان گفت این غفلت و نادیده انگاری از سر عمد بوده است زیرا تا مدتها فوتبال تفریح و سرگرمی عاری از تمدن و توام با خشونت اقشار و طبقات کارگری و فرودست جامعه تلقی می شد که برای جامعهشناسی و برج عاجنشین که عمدتاً روی تحولات کلان مقیاس جوامع (بویژه جوامع مدرن) و فهم کنش های انسان متمدن اروپایی متمرکز بودند، ارزش مطالعاتی نداشت.
اما در دهه های اخیر خصوصاً از دهۀ ۱۹۸۰ به بعد، مقولۀ فوتبال مورد توجه جدی جامعه شناسان و اصحاب علوم اجتماعی قرار گرفته و آثار و پژوهشهای متعددی در این زمینه چاپ و منتشر شده است.
کتاب «جامعهشناسی فوتبال در بافتی جهانی» که در سال ۲۰۱۵ انتشار یافت، یکی از همین آثاری است که از منظری جامعهشناختی به تحلیل این ورزش و ارتباط آن با سایر پدیده های اجتماعی فرهنگی امروز می پردازد. یکی از نقاط قوت کتاب این است که بدون اینکه خود را محدود به نظریه یا نظریه هایی خاص کند، متناسب با حوزه های مورد بررسی از نظریه های جامعهشناختی استفادۀ به جا می کند.
هر یک از بخشهای کتاب به شکلی تنظیم شده که علاوه بر سیر تاریخی، سایر ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی این ورزش در مقیاسی جهانی مورد بحث و کنکاش قرار گیرد.
کتاب «جامعهشناسی فوتبال در بافتی جهانی» بهزودی از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر میشود.
نظر شما