به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: مراسم تشییع پیکر دکتر محمدامین قانعیراد، جامعه شناس شهیر ایرانی امروز (یکشنبه، 27 خرداد) از محل کار وی در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور آغاز شد و سپس در خانه دومش انجمن جامعهشناسی ایران به انجام رسید.
در این مراسم که با حضور دکتر مسعود برومند، معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر وحید احمدی، رییس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، دکتر محمدجواد حقشناس، عضو شورای شهر تهران، دکتر فرزین ضرغامی، مدیر عامل زیباسازی شهرداری تهران و جمعی دیگر از شخصیت های سیاسی علمی برگزار شد، ابتدا پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به مناسبت درگذشت این استاد گرانقدر قرائت شد و سپس پیکر او به دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران انتقال یافت.
دکتر سیدحسین سراجزاده، رئیس انجمن جامعه شناسی ایران در مراسم وداع با دکتر قانعیراد گفت: اجتماع بزرگ علوم اجتماعی و اجتماع علمی کشور امروز سوگمند انسانی است که با عشق به عدالت و آزادی و بهبود و پیشرفت این جامعه و مردمان آن زیست و تا آخرین لحظات که جسم نحیفش تاب همراهی نداشت، به راه خود ادامه داد.
وی ادامه داد: قانعیراد کنشگری علمی در رشته جامعهشناسی را برگزیده بود، او با تلاش خستگیناپذیر خود آموخت و دانش عمیقش را برای تشخیص درست مسائل اجتماعی و حل آنها به کار گرفت.
سراجزاده تصریح کرد: سال قبل در آستانه برگزاری یکی از همایشهای انجمن جامعهشناسی ایران، دومین رئیس این نهاد دکتر محمد عبدالهی را از دست دادیم و بهمنماه امسال نیز به سوگ دکتر کاووس سیدامامی نشستیم.
وی در ادامه ویژگی هر سه این افراد را متعهد دانستن علم به مسئولیتهای اجتماعی بیان و تشریح کرد: دکتر قانعیراد به دانشگاه و کلاس درس بسنده نکرد و جامعهشناسی و علوم اجتماعی را در پی گرفتن مسئولیتهای اجتماعی، ثمربخش دانست.
این محقق با اشاره به اعتقاد عمیق دکتر قانعیراد به نهاد علم و دانشگاه، افزود: او تعامل سازنده دانشگاه، حوزه عمومی و دولت را برای افزایش توان جامعه و برای حل مسائل آن ضروری میدانست؛ مشی اصلاحطلبانه سیاسی وی اجازه نمیداد بیان صریح انتقاداتش به کینهپراکنی و سرمایهسوزی بینجامد.
رئیس انجمن جامعهشناسی ایران در پایان با بیان اینکه امروز گروهها و نهادهای اجتماعی و نیز فعالان حوزه عمومی در عرصهها و شاخههای مختلف با خانواده و دوستان دکتر قانعیراد در غم از دست دادن او همآوا شدند، ابراز امیدواری کرد تا سرمایه فکری و وجودی ایشان در دانشگاه و حوزه عمومی بازتولید شده و به شکوفایی و خرد جمعی ما بیفزاید.
همچنین در ادامه این مراسم پیام تسلیت معاون اول رئیس جمهور در فقدان دکتر محمدامین قانعی راد قرائت شد و سپس غفاری، معاون فرهنگی وزارت علوم، پیام دکتر غلامی وزیر علوم و تحقیقات و فناوری را قرائت کرد.
سپس میرزایی یکی از اساتید پیشکسوت دانشکده علوم اجتماعی با اشاره به دوران آشناییاش با دکتر قانعی راد گفت: قانعی راد جامعهشناسی مردممدار، اخلاقی، متعهد و نقاد بود. خلاقیت ذهن قانعی راد در گفتار و رفتار و مباحثی که مطرح میکرد کاملا مشخص و مشهود بود.
در ادامه این مراسم عرفان قانعی راد، فرزند مرحوم سیدمحمد امین قانعی راد در سخنانی کوتاه گفت: امروز و در این مراسم درس مهمی گرفتم و آن این است که یادمان باشد وقتی آرزو میکنیم آرزوهایمان را دقیق بیان کنیم.
وی ادامه داد: بزرگترین آرزوی من این بود که روزی در مقابل پدرم سخنرانی کنم در حالی که او گوش میکند. گویا در میان آرزوهایم نکتهای را فراموش کرده بودم چراکه امروز من سخنرانی میکنم اما پدرم... .
قانعی راد افزود: جا دارد در اینجا از کسی که نه پس از فوت پدر بلکه از روز اول بیماری در کنار او و در کنار خانواده که در بهت عمیقی بود حاضر شد. یاد کنم دکتر هادی خانیکی عزیز به خوبی رسم برادری، دوستی و همسنگری در جبهه دانش را به جا آوردید.
وی ادامه داد: یکی از ویژگیهای مهم اخلاقی پدر طبع بالا و غروری خالی از تکبر بود. او کمتر گلایه میکرد و گاه در میان دردودلهای پدرانه و پسرانه و تنها به قصد آموزش به من به خاطر ذات نقاد و تیزبینش از بعضی گلایهها میگفت و من امروز به رسم احترام به طبع والای پدر از بازگو کردن گلایهها صرفنظر میکنم اما مطمئنم افرادی که در حق پدر جفا کردند امروز در درون خود نهیبی را خواهند شنید.
او با اشاره به یادداشتهایی که در روزهای اخیر به مناسبت درگذشت دکتر قانعی راد از سوی برخی افراد منتشر میشود، گفت: در بعضی از یادداشتها آمده است که از درگذشت پدر متعجب شدند؛ دوستان آیا واقعا تعجب کردید و باورش برایتان سخت بود و از خون جگر شدن جامعهشناسی مردممدار و اصیل با چشمانی تیزبین متعجب شدید؟ به راستی که خانوادهاش میدانست زود یا دیر این اتفاق میافتد.
فرزند دکتر قانعی راد با اشاره به بیماری پدرش گفت: پدر معتقد بود درد را جامعه میدهد و درمان آن را نیز جامعه ارائه میکند. دردی که پدر به آن گرفتار شد درد جامعه بود. پدر نمیتوانست ببیند و ساکت بماند. این گلایهها به معنی ناسپاسی از دوستان و همراهان نیست.
وی با اشاره به آخرین روز زندگی دکتر محمدامین قانعی راد گفت: پدر دو سال با سرطان جنگید، کار کرد، نوشت، گفتوگو کرد و همه را به گفتوگو کردن توصیه کرد شما بهتر از من میدانید پدر چگونه توانست در این جنگ پیروز شود؛ چراکه دکتر قانعی راد پر بود از رویا.
گفتنی است در پی درگذشت دکتر قانعی راد، بسیاری از چهره های علمی و سیاسی پیام تسلیت ارسال کردند از جمله دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، دکتر سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و بسیاری از جامعه شناسان و اساتید دانشگاه ها.
دکتر محمدامین قانعی راد، 24 خرداد پس از یک عمر تلاش علمی، بر اثر بیماری سرطان دیده از جهان فروبست.
نظر شما