حجت الاسلام والمسلمین محمد غفوری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره نقش و تاثیر حضور حضرت فاطمه معصومه (س) در ایران بر ترویج فرهنگ تشیع به خبرنگار شبستان گفت: ایشان در کنار برخورداری از جایگاه ویژه فرزندی و خواهری امام معصوم (ع)، به دلیل دفاع از ولایت و امامت امام هشتم (ع) نیز در تاریخ تشیع شان و مقامی والا دارند.
وی با بیان این مطلب که جوانی ایشان و شرایط خاص آن روز باعث می شد که ائمه (ع) را در حاشیه قرار می داد، منجر به عدم فعالیت َآشکار حضرت می شد، اظهار کرد: علی رغم این مشکل که منجر به پوشیده ماندن بخش اعظم زندگانی آن حضرت برای ما شده است حرکت تاریخی ایشان و سفر به مرو زمینه ساز شکلگیری حرکت جمع کثیری از شیعیان به ایران شد.
حجت الاسلام غفوری با اشاره به استقبال شیعیان و مردم بلاد مختلف از کاروان حضرت معصومه (س) در طول سفر تصریح کرد: این شور و شوق حکومت وقت را با خطر جریان سازی فرهنگی توسط این قافله مواجه کرد از این رو با رسیدن به ساوه، کاروان حضرت مورد حمله قرار گرفت و بیشتر مردان آن به شهادت رسیدند، همین امر باعث شد که حضرت معصومه (س) درخواست سفر به قم را کنند و فرمودند: من از پدرم شنیده ام که قم مقر حضور شیعیان است.
مدیر علمی اجرایی فرهنگ نامه مولفان اسلامی ادامه داد: علاقه مندی شیعیان به خاندان اهل بیت (ع) منجر به استقبال والا از ایشان علی رغم بیماری و کسالت شد و ایشان در منزل موسی ابن خزرج اقامت کردند.
حرکت زینب وار حضرت معصومه (س) توسط ائمه تذکر داده شده است
وی با بیان این مطلب که ائمه (ع) پس از ایشان به منظور تداوم حرکت زینب وار این حضرت در احادیث متعدد جایگاه رفیعشان را متذکر شده اند، عنوان کرد: امام رضا (ع) زیارت برادر خود در ری و خواهرشان در قم را دارای ثواب زیارت خود می دانند، جوادالائمه (ع) نیز بر زیارت این حضرت تاکید دارند و امام جعفر صادق (ع) حرم حضرت معصومه (س) در قم را مرقد ائمه پس از مدینه و نجف معرفی می کنند.
حجت الاسلام غفوری با اشاره به تعبیر امام جعفر صادق (ع) از قم به کوفه کوچک ابراز کرد: ایشان همچنین می فرمایند از هشت در بهشت سه مورد آن به قم باز می شود و این یعنی سرازیر شدن برکات و نعمات به این شهر مقدس و در ادامه می فرمایند دختری از فرزندان من به نام فاطمه در قم رحلت می کند که به شفاعت او شیعیان وارد بهشت می شوند که تمامی این روایات و تاکیدات نشان از جایگاه والای این بانوی مکرمه و بزرگوار دارد.
شان حضرت معصومه دلیل مهاجرت بسیاری از علما به قم
وی در نظر گرفتن این شان و جایگاه رفیع برای حضرت معصومه را دلیل مهاجرت و سکنوت بسیاری از شیعیان به شهر مقدس قم دانست و ابراز کرد: مهمترین این مهاجران دختران امام نهم (ع) بودند که یکی از آنها به نام زینب (س) در سال 256 هجری قمری برای نخستین بار برای عمه مکرمشان بارگاه و گنبد می سازد.
حجت الاسلام غفوری شکل گیری گنبد و حرم برای حضرت معصومه (س) را از عوامل موثر بر حضور هرچه بیشتر شیعیان در قم برشمرد و افزود: این حضور در قم منجر به ترویج علم و دانش شد به گونه ای که در همان قرون دوم و سوم هجری قم به مرکز علمی جهان اسلام با رویکرد شیعی تبدیل می شود.
وی گفت: البته به دلیل جایگاه کوفه و اقامت علمای بزرگ شیعه در این شهر دیگر شهرهای مذهبی بیشتر تابعی از این شهر بودند اما به مرور زمان و با پیش بینی ائمه (ع) که می فرمودند علم از نجف هماند ماری در زمین فرو رفته و از قم بیرون می آید، شاهد آن هستیم که قم به مرکز علمی و در حقیقت ام القرای جهان تشیع تبدیل می شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره تاثیرگذاری حضور حرم مطهر حضرت معصومه در قم بر تبدیل شدن این شهر به مرکز علمی جهان تشیع اعلام کرد: بنابر منابع متاخر ایشان در جوانی و حدود 28 سالگی از دنیا رفته اند که در این مدت همچون ائمه معصوم (ع) تحت فشار و کنترل خلفای عباسی بوده اند و حتی کوچکترین رفت و آمدهای آنها کنترل می شد بنابراین بی اطلاعی از زندگانی ایشان طبیعی به نظر می رسد.
وی ادامه داد: حضرت معصومه (س) نیز تاز زمان سفر به ایران اینگونه بوده اند و ما از زندگانی پربرکتشان پیش از این سفر اطلاع چندانی نداریم اما تربیت در محضر امام منجر به انجام حرکات فرهنگی و جریان سازی شده است اما در عین حال بنابر روایتی مستند ایشان نقشی اثرگذار در فرهنگ و علم اسلامی داشته اند، اما امامان بعدی با دقت نظر نگذاشته اند که حرکت آغاز شده ایشان عقیم بماند و توصیه های مکرر آنها جهان اسلام را متوجه شخصیت و علم ایشان می کند.
حجت الاسلام غفوری حرکت فرهنگ ساز و سیاسی حضرت معصومه (س) را نشان از اندیشه علمی ایشان دانست و تصریح کرد: همین مقام و اندیشه ژرف در کنار تاکیدات ائمه معصوم (ع) باعث شد تا شیعیان به ویژه علما قم و حرم ایشان را به عنوان ملجا و ماوای خود برگزینند.
وی درباره توسلات صورت گرفته از سوی بزرگان به ایشان اظهار کرد: توسل از عقاید شیعه به معنای واسطه قرار دادن شخصیت های مقرب در محضر خداوند جهت استجابت دعا است، حضرت معصومه (س) نیز به دلیل دارا بودن نسبت نزدیک با دو امام معصوم (ع) و پرورش در محضر اولیای الهی و برخورداری از فرهنگ نبوت همواره از سوی شیعیان برای تقرب به خداوند چه در دوران حیات پربرکتشان و چه در دوران ممات مادی مورد توسل قرار گرفته اند.
توسل شخصیت های بزرگ شیعی به کریمه اهل بیت (ع)
حجت الاسلام غفوری ادامه داد: این توسل به اشخاص عادی محدود نمی شود بلکه بزرگانی که مایه فخر و مباهات جهان تشیع هستند نیز کریمه اهل بیت (س] را ولی نعمت خود دانسته و به محضر ایشان متوسل می شوند که این توسل نه تمها به لحاظ فرهنگی جریان ساز است بلکه فیوضات بسیاری را نیز برای متوسلان به همراه دارد.
وی درباره پیام حضرت معصومه (س) برای زنان و دختران جامعه امروز تاکید کرد: شیعه واقعی کسی است که در هر زمان به وظایف خود به بهترین شکل عمل کند حضرت معصومه (س) نیز تابع این قانون بودند و در زمانی که نیاز بود برای دفاع از حریم تشیع وارد میدان شوند کوتاهی نکردند و این مهمترین پیام برای زنان و دختران امروزی یعنی عمل به وظایف است.
حجت الاسلام غفوری با اشاره به مذموم شمرده شدن حضور غیرضرور زنان در جامعه بنابر آموزه های دین اسلام خاطرنشان کرد: اما این به معنای رها کردن رسالت ها نیست یعنی زنان و دختران نیز باید هر جا احساس خطر می کنند به ویزه درباره آموزه های دینی همچون ولایت وارد میدان شوند و به وظایف خود عمل کنند البته باید در این میان به اسوه هایی همچون حضرت معصومه (س) توجهی خاص داشته باشند.
پایان پیام/
نظر شما